Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ζyzzyva  
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζyzzyva  

Ζyzzyva

Σίγουρα θα δυσκολευτείτε να το προφέρετε. Το πιθανότερο είναι να μην μπορείτε να το πείτε καθόλου. Όλοι εκτός από τον εκδότη του, τον θαυμαστό πρώην αρχισυντάκτη του πολιτιστικού ένθετου της "Ουάσιγκτον Ποστ", Χάουαρντ Τζάνκερ. Το διμηνιαίο αυτό περιοδικό ασχολείται αποκλειστικά σχεδόν με συγγραφείς και εικαστικούς πριν εκδώσουν βιβλίο ή πριν ακόμη εκθέσουν. «Μ' ενδιαφέρει η τέχνη εν τη γενέσει της και όχι η όποια καθιέρωση» λέει χαρακτηριστικά ο Τζάνκερ.

Εικονοκλάστης μέχρι εκεί που δεν παίρνει, μαζεύει ό,τι ξεχασμένο υλικό υπάρχει από καθιερωμένους καλλιτέχνες και δεν το γνωρίζουν ούτε αυτοί. Το τρέχον τεύχος ξεκινά με τη συνέντευξη του Νταν Ο'Μπράιαν, ποιητή, που τρέχει στα πολεμικά μέτωπα ως ανταποκριτής. Στο άρθρο «Ο υπολογισμός των πιθανοτήτων» εξυφαίνεται το φαινόμενο του νεοναζισμού. Ενώ στο «Τσιάπας - Ζαπατίστας και η ηθική ευκαιρία» αναλύονται οι αρχές ενός εναλλακτικού κοινοτισμού. Η παρουσίαση του τόμου με τη συνολική δουλειά του Τζέιμς Πέρντι συμπληρώνει το προφίλ μιας έκδοσης - κόσμημα.

Metropolis

Όπως προσδιορίζει και τ' όνομά του, ένα περιοδικό πόλης, με ορίζοντες ανοιχτούς προς το βλέμμα του αύριο. Αρχιτεκτονική διαφυγή, ντιζάιν, πρωτοπορία και ματιά γεμάτη από τον κόσμο των ιδεών, όπως αυτόν του Μάρσαλ Μπέρμαν, που έφυγε πρόσφατα. Μπορούν οι ποικίλες επιφάνειες ενός μνημείου σύγχρονης εφευρετικότητας να μιμηθούν τη φύση; Είναι δυνατό να την ξεπεράσουν; Σε αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα απαντά η έκδοση, ενώ δίδεται κύρια έμφαση στην εξπρεσιονιστική φυσιολατρία της αρχιτεκτονικής της Λίνα Μπο Μπάρντι και στη συνέχεια η Μασσαλία ανοίγεται στην Ιστορία μέσα από τα κτίσματά της. Τεύχος που διακηρύσσει τον νέο ανθρωπισμό του δημόσιου χώρου και του έργου που καλείται να παίξει η αρχιτεκτονική πριν καταρρεύσει ο πολιτισμός.

Words Without Borders

Ιδρύθηκε το 2003 και μία δεκαετία αργότερα προσπαθεί άοκνα να συνδέσει κομμάτια της παγκόσμιας κουλτούρας και να τα φέρει σ' έναν εκτενή διάλογο. Το on line αυτό περιοδικό είναι μέρος ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχει πηγές σε καθηγητές, για να κοινωνήσουν την παγκόσμια λογοτεχνία στις τάξεις τους. Κάθε δίμηνο δημοσιεύονται στις στήλες του 1.600 κείμενα από 119 χώρες, σε 92 γλώσσες. Πέρα από την έμφαση που δίδεται σε αναδυόμενους συγγραφείς, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να ανασύρει σπάνια διαμαντάκια των Ντάρβις, Κέρετ, Μίλερ, Σέμπαλντ, Κλεζιό και πολλών άλλων. Το τεύχος είναι δοσμένο ως επί το πλείστον στην πειρατεία της τέχνης και στη νέα γενιά των Μεξικανών και Ιρανών συγγραφέων. Το διαμάντι που λέγαμε και παραπάνω κρύβεται στο σπάνιο κείμενο - εύρημα του Βσεβολόντ Νεκράσοφ. Μια κινητή βιβλιοθήκη και ένα περιοδικό ενημερωτικό, που δεν χάνει την πνευματικότητά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL