Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές, ο ελληνικός λαός δείχνει την υποστήριξή του στα πεπραγμένα μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές, ο ελληνικός λαός δείχνει την υποστήριξή του στα πεπραγμένα μας

«Ο κ. Στουρνάρας το τελευταίο διάστημα κάνει δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως πολιτικές παρεμβάσεις. Επί των ημερών του, η ελληνική οικονομία δεν έπιασε ούτε μια φορά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.https://www.youtube.com/embed/zXHYh8E_nu4

«Για παράδειγμα στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι με βάση τις προβλέψεις για το 2019, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου ενός δισ. ευρώ, ο οποίος κατανεμήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, και το επίδομα ενοικίου. Τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένα και στοχευμένα και βοήθησαν τις κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες απευθύνθηκαν να βελτιώσουν κατά τι τις συνθήκες τις ζωής τους.

Σήμερα, ακριβώς επειδή ξεδιπλώνεται ένα οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο της κυβέρνησης, φαίνεται ότι δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος για το 2019 πέραν αυτού που είχαμε προϋπολογίσει».

«Η κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος είχε δυο επιλογές. Είτε να νομοθετήσει, είτε να περιμένει την επιβεβαίωση στο τέλος του έτους για να κάνει μια εφάπαξ παροχή.

Επιλέξαμε, επειδή έχουμε ανακτήσει οικονομική κυριαρχία, να προχωρήσουμε στη λύση των μόνιμων μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι ενισχύονται κοινωνικές κατηγορίες και για το 2020 και το 2021 και δεν καταλήγουμε να παράγουμε υπερπλεονάσματα τα οποία σημαίνουν ότι αποστερούμε από την κοινωνία πόρους που θα την βοηθούσαν να αναπτυχθεί».

Ερωτηθείς για το εάν με τη νομοθέτηση των μέτρων η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, ότι «με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο έχει κατατεθεί, προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος αρκετός και για το 2020 και για το 2021 και για το 2022, για το οποίο μάλιστα φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσαν ένα σχέδιο το οποίο αφορά τη δυνατότητα της χώρας, να αξιοποιήσει τα θυσίες του ελληνικού λαού, για να μπορέσει να δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ύψους 1% για το 2020 που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση και να αντιστρέψουμε ακόμη περισσότερο τη συνθήκη της λιτότητας που βίωσε η χώρα.

Δεν πάμε να παγιδεύσουμε κανένα. Ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές επιλέγει πολιτικές δυνάμεις και στις εθνικές εκλογές θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και άλλων πολιτικών κομμάτων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, πως εφόσον εμείς είμαστε κυβέρνηση τα μέτρα αυτά είναι εγγυημένα και από την άλλη μεριά, η ΝΔ λέει ότι εμείς δεν δεσμευόμαστε από τα μόνιμα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης. Στις επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός αποφασίζει. Κανείς δεν δεσμεύεται. Εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να πάει στη Βουλή και να τα καταργήσει, όπως και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα κάνει».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ευρωπαίους αξιωματούχους για τα μέτρα της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι παρεμβάσεις τέτοιες υπήρξαν κυρίως τα προηγούμενα χρόνια και εκτίμησε ότι έχουν «πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό πρόσημο».

«Η χώρα», τόνισε, «έχει ανακτήσει πλήρως και οριστικά την οικονομική και πολιτική αξιοπιστία της στο διεθνές στερέωμα και αυτό είναι ένα επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης.

«Έχουμε τη δυνατότητα εφόσον τηρούμε τους συγκεκριμένους στόχους που έχουν συμφωνηθεί μπορούμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις πολιτικές μας με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ Τζανακόπουλος και πρόσθεσε.

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το 2019, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ για το 2020 εφόσον δημιουργήθηκαν υπερπλεονάσματα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα ρευστά διαθέσιμα για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει και η ανάπτυξη να τονωθεί και η κοινωνία να στηριχθεί».

Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος, άσκησε έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε «ιδεολογική εμμονή».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι δεδηλωμένος νεοφιλελεύθερος και πιστεύει ότι η εργασία πρέπει να συντριβεί να εξαφανισθούν όλα τα κεκτημένα του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

«Ωστόσο», πρόσθεσε, το μεγάλο του λάθος είναι πως νομίζει ότι οι ακραίες ιδέες του αποτελούν ιδεολογίες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο νομικών κανόνων το οποίο προστατεύσει από την αυθόρμητη κίνηση της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε.

Ο νόμος που ορίζει το 5ήμερο και την υποχρεωτική ανάπαυση είναι νόμος αναγκαστικού δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει επί της ουσίας κατάργηση του νόμου αυτού."

Αναφερόμενος τέλος στις ευρωεκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει, διότι όπως είπε, «έχουμε εμπιστοσύνη στα πεπραγμένα μας και ο λαός δείχνει την υποστήριξή του σε αυτά που έχουμε κάνει και σχεδιάζουμε να κάνουμε»

«Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση και να υπερασπιστούμε τα πεπραγμένα με αιχμή του δόρατος νέα νίκη στις 26 του Μάη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL