Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γεμάτο ασφυκτικά το ΣΕΦ για το ευρωψηφοδέλτιο νίκης / Αλ. Τσίπρας: Ενωμένοι για να νικήσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεμάτο ασφυκτικά το ΣΕΦ για το ευρωψηφοδέλτιο νίκης / Αλ. Τσίπρας: Ενωμένοι για να νικήσουμε

"Τον παλμό τον δίνουν οι νέοι άνθρωποι, που έδωσαν τον παλμό στον νικηφόρο αγώνα του 2015"

«Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε ξανά τον φασισμό, τη λιτότητα, τον ρατσισμό, τον αυταρχισμό. Για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόοδο». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ΣΕΦ ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα δώσει το σύνθημα ότι δεν θα γυρίσει πίσω η χώρα, «γιατί μονάχα ο ελληνικός λαός είναι αρμόδιος να αποφασίσει αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσει πίσω η χώρα».

Η αίθουσα ωστόσο αποδείχτηκε πολύ μικρή για τους δημοκρατικούς, αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που συνέρρευσαν στο ΣΕΦ. «Δεν πέρασαν 20 μέρες από την πρώτη συγκέντρωσή μας (σ.σ.: στο Γαλάτσι) και το κλίμα έχει αλλάξει, οι πολίτες συσπειρώνονται έρχονται πλάι μας σε έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα» είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του και επισήμανε κάτι που άκουγες στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Ότι δηλαδή σε όλες τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η ατμόσφαιρα και ο ενθουσιασμός θυμίζουν κάτι από το 2015. «Τον παλμό τον δίνουν οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που έδωσαν τον παλμό στον νικηφόρο αγώνα του 2015» παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας.

"Αυτοί φαιά προπαγάνδα, εμείς γεμάτα στάδια"

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών δίνουν το μήνυμα ότι ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος «έχει πεισμώσει από τη φαιά προπαγάνδα, από τις στημένες ειδήσεις, από τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και σήμερα με θράσος απειλούν και κουνάνε το δάκτυλο».

«Όσο περισσότερο οι αντίπαλοί μας γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, τις τηλεοράσεις και τις ραδιοφωνικές τους συχνότητες με ψέματα, απειλές και συκοφαντίες, άλλο τόσο οι δημοκρατικοί πολίτες θα γεμίζουν στάδια, τα γήπεδα και τις πλατείες σε όλη τη χώρα για να εκφράσουν τη στήριξή τους σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια» πρόσθεσε.

"Η Ν.Δ. απειλεί"

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στη φαρέτρα του το όπλο των πεπραγμένων της διακυβέρνησής του, «τα πολλά και δίκαια που έγιναν πράξη», αλλά και τις προγραμματικές θέσεις... της Ν.Δ., «τις οποίες προσπαθούν να αποκρύψουν ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του, αλλά δεν το καταφέρνουν». «Τους ξεφεύγουν αυτά που έχουν στο μυαλό και στο πρόγραμμα τους, αλλά δεν συμφέρει προεκλογικά να τα διατυμπανίζουν» είπε δηκτικά.

Σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ. στην Κύπρο, όπου «του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, μετά τον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα» και πρόσθεσε ότι στη συνέντευξή του στον Alpha προσπάθησε «άρον - άρον» να τα «μαζέψει». Θύμισε ωστόσο ότι στη Ν.Δ. είχαν «ξεφύγει»και το ασφαλιστικό Πινοσέτ, οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η επαναφορά του 1:5 στο Δημόσιο, ότι δεν θέλουν τη διατήρηση του αφορολόγητου, ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ότι δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας. «Είναι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός που όταν μιλά προγραμματικά, δεν υπόσχεται, αλλά απειλεί την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρό(σ)κληση στον Μητσοτάκη για ντιμπέιτ

"Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση"

Μετά τις χαμηλές... τηλεοπτικές πτήσεις του αρχηγού της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν θέλει να αποκτήσει μεγάλη τηλεθέαση, «να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς, για την οικονομία, την Ευρώπη, τα εθνικά θέματα», με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα. «Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση» πρόσθεσε.

"Η Ακροδεξιά συμπλήρωμα του νεοφιλελευθερισμού"

Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας που άνοιξαν την πόρτα στην Δκροδεξιά, η οποία είναι επικίνδυνη καθώς «μιλάει στα ένστικτα, χειρίζεται τον φόβο και τον τρόμο για να καθοδηγήσει την οργή στον αδύναμο».

Υπογράμμισε δε ότι αποτελεί συμπλήρωμα στον νεοφιλελευθερισμό, «γι’ αυτό και σήμερα πάνε πακέτο». Παρατήρησε δε ότι σε πολλές χώρες μετριοπαθείς συντηρητικοί ξορκίζουν την απειλή της Ακροδεξιάς μεν, αλλά υιοθετούν την ατζέντα της μέχρι κεραίας.

Βέμπερ - Μητσοτάκης, όπως Όρμπαν - Κουρτς

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τον «φίλο του Κ. Μητσοτάκη», τον Μ. Βέμπερ. «Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους 'τεμπέληδες του Νότου'; Τι έλεγε για το Grexit;Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας;» τόνισε και πρόσθεσε «Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη με αυτές του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς;», αναφερόμενος στην πρόταση για δωδεκάωρο στην Αυστρία και την άποψη πως το οκτάωρο στην Ελλάδα είναι ξεπερασμένο.

«Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με αυτούς που τους θέλουν βασανισμένους ή και θαλασσοπνιγμένους και μας έκαναν κριτική ότι τους θέλουμε να λιάζονται στις πλατείες, ενώ αυτοί τους ήθελαν σε φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να πάρουν το μήνυμα να μην έρχονται στην Ευρώπη;» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές Ακροδεξιάς - νεοφιλελευθερισμού είναι «θολές».

Dream team

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο χαρακτηρίζοντάς το “dream team”. Όπως τόνισε, συμμετέχουν άνθρωποι που «αποτελούν κόσμημα για τον τόπο, τη δουλειά τους, τον κοινωνικό τους χώρο. Και που κάνουν πράξη την προοδευτική συμμαχία και την πλατιά μας διεύρυνση, πρωτίστως μέσα στην κοινωνία». Σημείωσε ότι όλοι αυτοί «δεν είναι για εμάς ένα ντεκόρ, δεν είναι οι κομπάρσοι σε τηλεοπτικά σποτάκια, αλλά οι πρωταγωνιστές της Προοδευτικής Συμμαχίας, που εκπροσωπούν την «Ελλάδα της δημιουργίας και της συλλογικής προόδου», για την Ελλάδα της «νέας εποχής». «Η πατρίδα μας δεν έχει άλλο δρόμο να διαβεί παρά αυτόν που ανοίγεται μπροστά της και δεν έχει παρά να μην κοιτάξει άλλο πίσω» τόνισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL