Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Πολύχρωμη και ενθουσιώδης ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ / Η Προοδευτική Συμμαχία ριζώνει και αναπτύσσεται δυναμικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολύχρωμη και ενθουσιώδης ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ / Η Προοδευτική Συμμαχία ριζώνει και αναπτύσσεται δυναμικά

Ο κόσμος είχε αρχίσει να πιάνει τα καθίσματα από νωρίς. Όλα όμως έδειχναν ότι για ακόμα μία φορά, όπως συνέβη στο Γαλάτσι, η πραγματικότητα θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις μετριοπαθείς, όπως αποδείχτηκε, εκτιμήσεις στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μισή ώρα πριν ανέβει στο βήμα η Λουτσιάνα Καστελίνα για να ανοίξει την εκδήλωση, επικρατούσε το αδιαχώρητο, με τον χώρο ακόμα και έξω από την αίθουσα να είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Μια πολύχρωμη και ενθουσιώδης ατμόσφαιρα, που μοιάζει μετά από κάθε συγκέντρωση να ενισχύεται. Σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα χρώματα του ουράνιου τόξου, άνθρωποι από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, ακόμα και όσοι μέχρι πριν από μερικούς μήνες βρίσκονταν σε διαφορετικές πολιτικές «μπάντες», πλέον βρίσκονται πολύ συνειδητά στο ίδιο στρατόπεδο της δημοκρατίας και της προόδου απέναντι στο αποκρουστικό υβρίδιο του νεοφιλελευθερισμού με τον φασισμό και την Ακροδεξιά.

«Ένας είναι ο δρόμος λαέ για να νικάς, ενότητα και αγώνας της Αριστεράς» ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα, ξεκινώντας από τους νέους και τις νέες που για άλλη μια φορά έδωσαν το "παρών". Σε όλα τα πηγαδάκια άκουγες ότι το κλίμα θυμίζει 2015, ο ένας μετέφερε στον άλλον εμπειρίες από την επαφή με τους πολίτες σε περιοδείες και σε εκδηλώσεις στην Αθήνα, στον Πειραιά και όχι μόνο. Για τους παροικούντες την... Ιερουσαλήμ της Αριστεράς, κάτι που παρατηρεί κανείς είναι ότι στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκονται ξανά ακόμα και άνθρωποι που είχαν απογοητευτεί ή και αποστασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας.

Τα χαμόγελα πολλά και τα χειροκροτήματα ακόμα περισσότερα για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν κάθε κοινωνική ομάδα, τον πλούτο της διαφορετικότητας, Έλληνες και μη, καθώς και με δυναμική και αισιόδοξη συμμετοχή των νέων.

Δ. Παπαδημούλης: Νίκη - σκαλοπάτι για νέα τετραετία

Μετά τη Λ. Καστελίνα, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, που μαζί με την Κ. Κούνεβα και τον Στ. Κούλογλου έδωσαν όλη την προηγούμενη περίοδο μια δύσκολη μάχη ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από τη συγκρότηση του Progressive Caucus.

«Πάμε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου για να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Μια νίκη που θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για μια νέα τετραετία στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα» τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης.

Όπως σημείωσε, σε αυτά τα πέντε χρόνια, σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο και την ελληνική κυβέρνηση, «καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αρχίσαμε να επουλώνουμε τις κοινωνικές πληγές της χρεοκοπίας και να βελτιώνουμε δραστικά την αξιοπρέπεια και την εικόνα της χώρας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά διεθνώς».

Υπογράμμισε δε ότι έδωσε όλες τις δυνάμεις του για να οικοδομηθούν ερείσματα και μια πλατιά προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. «Αυτή η Συμμαχία μας βοήθησε σημαντικά στην έξοδό μας από τα Μνημόνια και στην προώθηση θετικών μέτρων»σημείωσε και πρόσθεσε: «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας ριζώνει και αναπτύσσεται δυναμικά και στην Ελλάδα».

Μάχη της προόδου απέναντι στη συντήρηση

Αναφερόμενος στη «μεγάλη μάχη» της 26ης Μαΐου επισήμανε ότι εκεί θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς και της προόδου απέναντι στην οπισθοδρόμηση, την οποία εκπροσωπεί η μαύρη διεθνής της Ακροδεξιάς και οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. «Την ίδια μάχη της προόδου απέναντι στην οπισθοδρόμηση δίνουμε και στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας αντιπαρατίθεται σε μια βαθιά νεοφιλελεύθερη Ν.Δ.» είπε και πρόσθεσε: «Στεκόμαστε καθαρά απέναντι στην πατριδοκαπηλία και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα. Απέναντι στον σκοταδισμό της Ακροδεξιάς».

Μηνύματα συσπείρωσης, αισιοδοξίας και νίκης

Αναφέρθηκε ακόμα στα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα: «Μηνύματα συσπείρωσης, αισιοδοξίας και νίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει όλο και περισσότερο την υποστήριξη του κόσμου, χωρίς να εγκαταλείπει τις ριζοσπαστικές παραδόσεις του» είπε εκτιμώντας πως αυτό γίνεται γιατί ασκεί πολιτική υπέρ των πολλών, υπέρ των λαών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κι αυτό έχει αποδειχθεί αυτά τα χρόνια. «Εάν καταφέραμε πέντε πράγματα αυτά τα χρόνια εντός Μνημονίου, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα εκτός Μνημονίων με ισχυρές προοδευτικές συμμαχίες» κατέληξε ο Δ. Παπαδημούλης.

"ΤΙΜΗ ΜΟΥ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ"

Λ. Καστελίνα: "Η Ευρώπη το μόνο πεδίο αγώνα στο οποίο πρέπει να παλέψουμε"

"Πιστεύω στην Ευρώπη που γεννήθηκε άσχημα, μεγάλωσε άσχημα και τώρα πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά"

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η ζωντανή ιστορία του ευρωκομμουνισμού και της ιταλικής Αριστεράς, η Λουτσιάνα Καστελίνα. «Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας πω είναι πόσο ευγνώμων είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ και πόση τιμή περιποιεί στο πρόσωπό μου η υποψηφιότητητά μου» είπε εκφράζοντας τη συγκίνησή της που πρωθυπουργός είναι «ένας σύντροφος, ο Αλέξης Τσίπρας», με τις σημαίες και τα συνθήματα να σκεπάζουν την αίθουσα.

Αστειευόμενη μάλιστα παρατήρησε πως είναι η πρώτη φορά που κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς να χρειαστεί να επιτεθεί στην κυβέρνηση. «Δεν μου έχει ξανασυμβεί» είπε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η παρουσία της στην Ελλάδα συμπίπτει με την 52η επέτειο του πραξικοπήματος τονίζοντας πως «είχα την τιμή να είμαι η πρώτη δημοσιογράφος που συνελήφθη από τους συνταγματάρχες».

«Πιστεύω στην Ευρώπη που γεννήθηκε άσχημα, μεγάλωσε άσχημα και τώρα πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά»είπε, επισημαίνοντας ότι νιώθει πως η Ελλάδα είναι σπίτι της. Απαντώντας σε όσους ζητούν την αποχώρηση από την Ε.Ε. υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «είναι το μόνο πεδίο αγώνα πάνω στο οποίο πρέπει να παλέψουμε». Πρόσθεσε δε ότι το ζητούμενο είναι να οικοδομηθεί μία αριστερή ευρωπαϊκή δύναμη που δεν θα επιτρέωει να συμβεί αυτό που συνέβη στην Ελλάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνα στην Ευρώπη.

"Έτσι θα νικήσουμε παντού"

«Η Ελλάδα είναι πιο δυνατή τώρα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν και πιο δυνατή από την Ιταλία» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα να εντάσσονται υποψήφιοι από άλλες χώρες στα ψηφοδέλτια και στις επόμενες ευρωεκλογές. «Να υπάρχουν Έλληνες στην Ιταλία, Πορτογάλοι στην Ελλάδα», είπε, «και, ποιος ξέρει, Έλληνες στη Γερμανία και Γερμανοί στην Ελλάδα». Όχι όμως, επισήμανε, «Σόιμπλε και Βέμπερ, οι σύμμαχοι του Μητσοτάκη, αλλά Γερμανοί εργαζόμενοι που παλεύουν για τα ίδια ιδανικά. «Έτσι θα νικήσουμε παντού» κατέληξε η ιστορική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο:

Αγγέλη Ελευθερία, συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Αγτζίδης Βλάσης, ιστορικός του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Αρβανίτης Κώστας, δημοσιογράφος

Αρσένη Ευγενία (Τζένη), σκηνοθέτης - θεατρολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ.

Βαλντέν Σωτήρης, πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»

Γεωργούλης Αλέξης, ηθοποιός

Γραικός Νίκος, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία

Δανέλλης Σπύρος, βουλευτής Ηρακλείου

Δουλουμπέκης Θοδωρής, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Θεοφιλάτος Μάριος, μουσικός, μέλος της Γραμματείας Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Καλπάκης Στέργιος, εκπαιδευτικός, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ.

Καστελλίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Κόκκαλης Πέτρος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης "Κόσμος"

Κονιόρδου Λυδία, ηθοποιός, πρώην υπουργός

Κοντούλη Ιωάννα, Οικολογικό κίνημα

Κούλογλου Στέλιος, δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής

Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτής

Κουντουρά Έλενα, υπουργός, βουλευτής Α’ Αθήνας

Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής Β’ Αθήνας, πρώην υπουργός

Λαζαροπούλου Γιώτα, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας - πρώην Εθνοdata

Λάμπρου Πάνος, δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

Μάλαμα Κυριακή, σκηνοθέτις, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος Δ.Σ. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μουζάλας Γιάννης, γιατρός, πρώην υπουργός

Μουσταφά Ουφούκ, δικηγόρος

Μουχαμμαντί Γιονούς, πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

Μπελιά Στέλλα, εκπαιδευτικός, πρόεδρος ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος

Νάσση Όλγα, πολιτιστικός ανθρωπολόγος, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας

Νικολαΐδης Αλέξανδρος, Ολυμπιονίκης Tae Kwon Do

Ντέιλι Ρος, μουσικός

Παπαδημητρίου - Τσάτσου Άννα, νομικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

Παπαδημούλης Δημήτρης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής

Πελεγρίνης Θεοδόσης, πρώην υφυπουργός, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ

Πετρόπουλος Γιώργος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

Πλουμπίδης Δημήτρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Ρέλλας Αντώνης, σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής

Ρωμανού Νατάσα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ειδική σε θέματα κλιματικής αλλαγής

Σκοπούλη Φωτεινή, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός

Σπουρδαλάκης Μιχάλης, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τζαμπάζη Μαρία, μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Τσιόγκας Βλάσης, αγρότης, συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος

Χρηστάκης Γιώργος, κοινωνικός ψυχολόγος PhD, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Dagipoli Dance Co

Χρηστίδου Ραλλία, μουσικός, τραγουδίστρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL