Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στο στόχαστρο της Ν.Δ. "δώρο Χριστουγέννων" και επίδομα ανεργίας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. "δώρο Χριστουγέννων" και επίδομα ανεργίας (Video)

Την ώρα που οι πολίτες περιμένουν το δώρο του Πάσχα βρήκε την καλύτερη ευκαιρία ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης από το πάνελ του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου στην Λευκωσία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι "δώρα" τέλος.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Δέρβος απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Κυριακή στο "Κόντρα" υποστήριξε αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική στα εργασιακά αμφισβητώντας ακόμα και το επίδομα ανεργίας με το επιχείρημα ότι ενισχύει την αντιπαραγωγικότητα.

"Πολλές φορές ήταν προτιμότερο να επιδοτείται η ανεργία παρά η εργασία και για αυτό εκατοντάδες χιλιάδες νέοι παραμένουν άνεργοι περιμένοντας ένα επίδομα ανεργίας για να ζήσουν παίρνοντας 100 και 200 ευρώ από τις γιαγιάδες και παππούδες για να τα βγάλουν πέρα. Οι νέοι προτιμούν να μην εργαστούν διότι υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας και γίνεται πιο θελκτική η κατάσταση αυτή με τα επιδόματα ανεργίας παρά να μπουν σε μια εργασία. Καλύτερα θα ήταν να επιδοτείται η εργασία" δήλωσε ο κ. Δέρβος.

Επίσης υποστήριξε τους επιχειρηματίες τονίζοντας ότι "η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξήθηκε 6 ευρώ στην τσέπη του εργαζόμενου ενώ για τον εργοδότη κόστισε 70 ευρώ (!) Όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται ένας νέος επιχειρηματίας να τζιράρει 100 ευρώ και τα σχεδόν 80 ευρώ να τα δίνει στο κράτος για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές". 

Η πολιτική της Ν.Δ. ξεδιπλώνεται απροκάλυπτα και σημαίνει κατάργηση εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων σχεδόν ενός αιώνα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κύπρο ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Ειλικρινά, δεν θέλω μια κοινωνία που να εξαρτάται από χριστουγεννιάτικα βοηθήματα. Οι νέοι Έλληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν δώρα Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρόνου και να μετατρέπονται σε ομήρους του πελατειακού συστήματος. Θέλω να εστιάσω στις ευκαιρίες και όχι στις παροχές».

Λες και το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα είναι «παροχή», ή επιδοματική πολιτική και όχι κατάκτηση του εργατικού κινήματος μετά από πολύχρονους αγώνες.

Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα

Στις 22 Δεκεμβρίου 1927 πραγματοποιείται γενική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το δώρο Χριστουγέννων καταργήθηκε το 2012 με μνημονιακό νόμο.

Οι πρώτοι που διεκδίκησαν Δώρο Πάσχα ήταν οι τυπογράφοι του Εθνικού Τυπογραφείου, το οποίο βρισκόταν στην Κόρινθο καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας.

Ήταν Απρίλης του 1822, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όταν ο Κωνσταντίνος Τόμπρας, εκ μέρους των πρώτων τυπογράφων, έστειλε αίτηση προς το υπουργείο Οικονομικών, η οποία σώζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Μινιστέριο Οικονομικών, Φ.4, Εγγραφο 119).

Έγραφε τα εξής: «Προς το Μινιστέριον της Οικονομίας. Επειδή και κατ’ αυτάς έφθασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν ν’ αγοράσωμεν άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια και άλλος άλλο τι, διά τούτο παρακαλούμεν το Μινιστέριον να μας δώση ολίγα γρόσια διά ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας, αναπληρούντες τας χρείας μας. 1822 Απριλίου α’. Κωνσταντίνος Τόμπρας».

Στα τέλη του 19ου αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 20ού, μετά την εμφάνιση του οργανωμένου εργατικού κινήματος, η διεκδίκηση Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων μπαίνει στα αιτήματα των εργαζομένων, κυρίως στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρικού ρεύματος, σιδηρόδρομοι κ.ά., που ήταν τότε ιδιωτικές.

Το 1924, σε μια περίοδο που αρχίζει να κατοχυρώνεται νομοθετικά το 8ωρο, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται σχεδόν «κεκτημένο».

Τελικά, έπειτα από πολλούς εργατικούς και δυναμικούς αγώνες, με τον Αναγκαστικό Νόμο 1777/1951(ΦΕΚ 118Α/1951), θεσμοθετείται η καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και δικαιώνονται οι εργατοϋπαλληλικοί αγώνες δεκαετιών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί την επαναφορά των δώρων και στο Δημόσιο Τομέα - Η Ν.Δ. θέλει την κατάργησή τους

Απάντηση δόθηκε τόσο από την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου όσο και από τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Η πρώτη μιλώντας στην ΕΡΤ1 την Παρασκευή δήλωσε σχετικά:"Το Δώρο Χριστουγέννων δεν είναι επιδοματική πολιτική είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Εξετάζουμε το πως θα επανέλθει το Δώρο Χριστουγέννων και στον Δημόσιο Τομέα. Στον Ιδιωτικό Τομέα υπάρχει υποχρέωση 14 μισθών".

Ενώ ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι "Όσοι μιλούν για επιδοματική πολιτική είτε δεν έχουν αντιληφθεί την καταστροφή που έφερε η κρίση, είτε συμμερίζονται τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι εχθρικό προς την κοινωνική πλειοψηφία".

Παρόλο που βγήκαμε από τα μνημόνια, η ακραία νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να τα επαναφέρει… 

Σαν "άριστος" μαθητής που θέλει να εντυπωσιάσει το δάσκαλο, το "πρόγραμμά" του επιφυλάσσει τέτοιους νόμους που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να ζητήσει.

Κατ. Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Μετά τα δώρα, η Ν.Δ. «υπόσχεται», τέλος και σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα (Video)

Ο ειλικρινής Μητσοτάκης θέλει να κόψει το δώρο Χριστουγέννων (Video)

Μαξίμου: Ο Μεσαίωνας που οραματίζεται η ΝΔ κάνει ακόμα και το ΔΝΤ να φαντάζει παιδική χαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL