Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εντυπώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπώσεις

Μπορεί να ανοίξει το παιχνίδι το "βουβό κύμα";

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραφε το «βουβό κύμα» που, κατά τη γνώμη του, θα καταστήσει «ντέρμπι» τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, δεν είπε τίποτα περισσότερο από τον πυρήνα της πολιτικής ανάλυσης που κυριαρχεί στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου: δηλαδή το σκεπτικό που λέει ότι υπάρχουν πολλοί αμφιταλαντευόμενοι πολίτες, που από πολλές αφετηρίες ο καθένας και η καθεμία, αλλά και για πολλούς λόγους, συγκροτούν αυτό το «βουβό κύμα».

Πρόκειται για την ίδια κατηγορία (αν υποτεθεί ότι όλοι μαζί μπαίνουν σε μία κατηγορία...) ψηφοφόρων που οι δημοσκόποι αποκαλούν «αδιευκρίνιστη ψήφο». Δηλαδή, όσους απαντούν πως δεν ξέρουν αν θα ψηφίσουν, δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν ή λένε ότι θα απόσχουν.

Βεβαίως, ο υποψιασμένος αναγνώστης ήδη σκέφτεται: «Μα καλά, τρία ολόκληρα χρόνια προηγείται η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί αυτό να ανατραπεί;». Πράγματι, δεν έχει γίνει ποτέ να μην κερδίσει τις εκλογές ένα κόμμα που προηγείται επί μακρόν στις δημοσκοπήσεις -ή, τελοσπάντων, να μην τις χάσει το κόμμα που βρίσκεται με παγιωμένο τρόπο στη δεύτερη θέση. Όπως επίσης δεν έχει γίνει ποτέ να διαψευστεί η περίφημη «Παράσταση Νίκης», που διαχρονικά επιβεβαιώνεται και αποτελεί τον ασφαλέστερο οδηγό ακόμη κι όταν οι μετρήσεις είναι αμφίρροπες -όπως έγινε στις εκλογές του 2000.

Όμως, υπάρχουν κι άλλα σημεία που δεν έχουν συμβεί ποτέ. [...] Συνήθως, αυτοί οι ψηφοφόροι κάνουν μία στάση στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» πριν μετακινηθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να του δώσουν το προβάδισμα. Αυτή η μετακίνηση, βλέπετε, προϋποθέτει την παραδοχή ότι έκαναν λάθος -και αυτό δεν είναι εύκολο για κανέναν, ειδικά αν έχει πιστέψει πολύ στο κόμμα που ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές.

Το περίεργο, λοιπόν, είναι πως οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν έκαναν απλώς «στάση» στην «αδιευκρίνιστη ψήφο». Βρίσκονται εκεί και περιμένουν τρία ολόκληρα χρόνια. Δεν μετακινούνται. Δεν θέλγονται ούτε από την παρουσία, ούτε από τις προτάσεις, αλλά ούτε από την ηχηρή και κραυγαλέα αντιπολίτευση της Ν.Δ.

Γι’ αυτό, άλλωστε, πρόκειται για «βουβό κύμα». «Κύμα», γιατί αυτό θα καθορίσει τα αποτελέσματα των προσεχών αναμετρήσεων. Και «βουβό» γιατί ακόμη δεν ανοίγει τα χαρτιά του -και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μετακινείται στη Ν.Δ. Το θέμα, λοιπόν, είναι ποια επιχειρήματα θα επικρατήσουν και ποια διλήμματα θα τεθούν στην προεκλογική περίοδο, ώστε να φανεί αν το εν λόγω «κύμα» θα ανοίξει τα χαρτιά του ή θα προτιμήσει να νίψει τας χείρας του στον καναπέ του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL