Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Βήμα - βήμα χτίζουμε την Ελλάδα του μέλλοντος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Βήμα - βήμα χτίζουμε την Ελλάδα του μέλλοντος...

ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ*

Στο κατώφλι της νέας εποχής που διανύουμε, μετά από μια οκταετία Μνημονίων και σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών, μπορούμε πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Δεν είναι μόνον οι δείκτες της οικονομίας που σταδιακά βελτιώνονται, αλλά και ο αντίκτυπος των αλλαγών που φαίνονται αργά και σταθερά στην κοινωνία, όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ, η βελτίωση της υγείας και της παιδείας, καθώς και οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Το βασικό όμως ζήτημα σήμερα παραμένει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η εφαρμογή ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, συμβατό με τους στόχους του ΟΗΕ και με τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής ενσωματωμένη σε κάθε αναπτυξιακή πρόταση.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ζει στον κόσμο της, τον κόσμο της διαστρέβλωσης, των fake news, της καταστροφολογίας και πολλές φορές της δυσφήμησης της χώρας, υπό το άγχος της ανακατάληψης της εξουσίας, που τη θεωρεί “δική” της.

Ανατρέχουν στο “ένδοξο” παρελθόν της κοινωνίας της “αφθονίας”, του στρεβλού μοντέλου, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ευαγγελιζόμενοι τις χειρότερες εκφάνσεις του νεοφιλελευθερισμού με ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, κυμαινόμενους μισθούς και απολύσεις σύμφωνα με τις επιταγές των εργοδοτών και όλα όσα καθημερινά αποκαλύπτονται, όσο ξεδιπλώνεται το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης.

Φόβο διασπείρει η αντιπολίτευση και ειδικότερα η Ν. Δημοκρατία. Ο φόβος όμως “τυφλώνει”, μετατρέπεται σε θράσος, διότι “η θρασύτητα είναι η μάσκα του φόβου” και δυστυχώς καθίσταται επικίνδυνη. Φόβος που για άλλη μια φορά θα πέσει έξω, όπως έγινε με τη μη μείωση των συντάξεων, την έξοδο από τα Μνημόνια, την έξοδο της χώρας στις αγορές, το κλείσιμο των αξιολογήσεων.

Όμως, στο παρελθόν ανατρέχουμε για να διδαχθούμε από τα λάθη για να μην επαναληφθούν. Προχωράμε μπροστά, μακριά από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος του παρελθόντος, σχεδιάζουμε το μέλλον στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με σύγχρονα εργαλεία και κοινωνική υπευθυνότητα.

Η βελτίωση της εικόνας της πατρίδας μας στο διεθνές στερέωμα, με τις πρωτοβουλίες και συνεργασίες με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων, η γεωπολιτική της αναβάθμιση με τη διπλωματία των αγωγών, της ενέργειας και του διαμετακομιστικού εμπορίου είναι πλέον γεγονός.

Από παρίας της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πλέον πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις για αλλαγή πορείας, μακριά από τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, με στόχο την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

* Η Χαρά Καφαντάρη είναι βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL