Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σανίδα σωτηρίας στην πατριδοκαπηλία αναζητά η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σανίδα σωτηρίας στην πατριδοκαπηλία αναζητά η Ν.Δ.

Στα “θαλασσοδάνεια” και στις οικονομικές συμφωνίες των “Πρεσπών”... βουλιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Αυγής” που αφορά τη σκανδαλώδη ρύθμιση των υπέρογκων δανείων της Ν.Δ. σε συνδυασμό με την... προεκλογική δέσμευση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ότι πρόκειται “για ένα δείγμα για το πώς θα διαχειριστούμε -αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί με τη θετική ψήφο- και τα δημοσιονομικά της χώρας» προκαλούν έντονη αμηχανία στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας συνιστούν καίριο πλήγμα στο "γαλάζιο" αφήγημα περί ανάγκης “απαλλαγής από τις αριστερές ιδεοληψίες” για την “προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανόρθωση της χώρας”.

Επιπλέον, η επιλογή της Ν.Δ. να καταψηφίσει (μαζί με τη Χρυσή Αυγή) την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων προκαλεί ερωτήματα αλλά και τη μομφή του Μαξίμου ότι “η Ν.Δ. κρύβεται για το πόθεν έσχες των στελεχών της"...

Ενθάρρυνση τραμπουκισμών

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με την αρωγή των φιλικών της ΜΜΕ, επιχειρεί νέο αντιπερισπασμό, με όχημα την καταστροφολογία και τις κραυγές εμφυλιοπολεμικής κοπής προκειμένου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τις πρόσφατες περιοδείες του, επέλεξε να “χαϊδέψει” εκ νέου τα αυτιά των “νεομακεδονομάχων”, παρά το γεγονός ότι ακροδεξιά στοιχεία διέκοψαν ομιλία του στη Βέροια με χαρακτηρισμούς όπως “προδότες", "πουλήσατε τη Μακεδονία" κ.λπ.

Σε αυτό το νοσηρό φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι “ο κ. Τσίπρας φαίνεται να περπατάει πιο άνετα στα Σκόπια από ό,τι περπατάει στη Θεσσαλονίκη”, ενώ παράλληλα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε (Οpen), “έκλεισε” εκ νέου το μάτι στους ακροδεξιούς τραμπουκισμούς μέσω του ερωτήματος: “Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ότι αισθάνεται άνετα με την απόφασή του κι ότι μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες;”.

Στο χαρτί της πατριδοκαπηλίας -όπου επενδύει ο πρόεδρος της Ν.Δ.- εγγράφεται ξανά και η συνωμοσιολογική θεωρία ότι “η κυβέρνηση αντάλλαξε το 'Μακεδονικό' με τη μη περικοπή των συντάξεων”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αποφεύγει να διατυπώσει τη συγκεκριμένη θέση στο εξωτερικό, απάντησε, με το βλέμμα στους “νεομακεδονομάχους”, πως “δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό”, παρακάμπτοντας τις σχετικές δημόσιες διαψεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ!

Ήττα στο “γήπεδο της Ν.Δ.”.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα στοχεύσει το προσεχές διάστημα να κλιμακώσει την προσπάθεια αποδόμησης της οικονομικής αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, καλώντας “τον κ. Τσίπρα να πάει στην Μακεδονία ώστε να πείσει τους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους”. Παρ' όλα αυτά, οι θετικές αντιδράσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου που συνόδευσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο στη γειτονική χώρα προκάλεσαν αμηχανία στη "γαλάζια" παράταξη, καθώς θεωρεί ότι τα ζητήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας εντάσσονται στο δικό της... πολιτικό γήπεδο.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς εκτιμούν ότι “η νευρικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω των υποθέσεων με τα 'θαλασσοδάνεια' ή λόγω των πιθανών δικαστικών εξελίξεων που αγγίζουν στελέχη της Ν.Δ. θα εκδηλώνεται μέσω της διχαστικής ή και εμπρηστικής ρητορικής της ηγετικής ομάδας. Η Ν.Δ. φιλοδοξεί μια ηχηρή αναφορά ή καταγγελία του κ. Μητσοτάκη -που θα περάσει από τον 'μεγεθυντικό φακό' συγκεκριμένων ΜΜΕ- να επικαλύψει υποθέσεις με "γαλάζιο" άρωμα που αφορούν ή πλήττουν το δημόσιο συμφέρον”...

Αμηχανία για Novartis

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πέρασε απαρατήρητη η αμηχανία του Κ. Μητσοτάκη (στην τηλεοπτική συνέντευξη στο Open) στο κεφάλαιο της συζήτησης που αφορούσε το “σκάνδαλο Novartis”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αρχικά ισχυρίστηκε ότι “περιμένω τη Δικαιοσύνη -με μεγάλη καθυστέρηση πρέπει να πω- επιτέλους να μας πει τι έχει βρει σε αυτή την υπόθεση», λέγοντας ότι «είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα”. Στη συνέχεια, ωστόσο, επιχείρησε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα διευκρινίζοντας ότι “αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι”! Επιπλέον, υποστήριξε ότι “τους πολίτες δεν τους πολυενδιαφέρουν τα θέματα αυτά”!

Πού είναι ο πήχης;

Υπό αυτά τα δεδομένα, στις τάξεις της Ν.Δ. υπάρχει έντονος προβληματισμός για πιθανή “αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος” ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να προσδίδει δημοψηφισματικά χαρακτηριστικά στην ευρωκάλπη, καθώς “η ψήφος της 26ης Μαΐου θα είναι μια ψήφος αποδοκιμασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια ψήφος επιδοκιμασίας προς τη Ν.Δ.” ωστόσο προτιμά να... κρύβει τον πήχη στα δωμάτια των κεντρικών γραφείων της οδού Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλησε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις στην τελευταία του συνέντευξη, καθώς “η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή με τους πολίτες”, όπως είπε, ενώ όρισε γενικόλογα -ως στόχο της Ν.Δ.- “όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μια ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές”... Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, ωστόσο, λίγες ημέρες πριν είχε... φροντίσει να κατεβάσει τον πήχη “στο 28% - 29%” κι ενώ ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης προέβλεπε ότι “το ποσοστό της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη θα ξεπεράσει το 30%”!

Στον απόηχο αυτού του προβληματισμού, πολλά "γαλάζια" στελέχη διαβλέπουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κλιμακώσει τις επιθέσεις φιλίας προς τη Φ. Γεννηματά, ώστε “να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική αν βγούμε πρώτο κόμμα”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL