Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μπλε οικονομία στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μπλε οικονομία στο Αιγαίο

Η θάλασσα συνδέεται με δύο από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Η αειφόρος χρήση των θαλάσσιων πόρων για την οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης και των θέσεων εργασίας με παράλληλη προστασία του οικοσυστήματος, η προστασία των ακτών, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες του θαλάσσιου βυθού, αλλά και οι πολιτιστικές αξίες και η βιοποικιλότητα συμπυκνώνονται στον όρο «Μπλε Οικονομία».

Η Μεσόγειος συνορεύει με περισσότερες από είκοσι χώρες και ένα μεγάλο μέρος της παραμένει εκτός της εθνικής δικαιοδοσίας, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση στελεχών, η στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, ο εκσυγχρονισμός των αλιευτικών δραστηριοτήτων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, η συμβολή όλων μας στην αποφυγή ρύπανσης των θαλασσών (χμ, καλά ήταν μέχρι εδώ - λέγαμε μόνο τι έπρεπε να κάνουν οι άλλοι), καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις παράκτιες περιοχές.

Ακρογωνιαίος λίθος είναι η εξασφάλιση της καλής ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος!

Η Μπλε Οικονομία εκπροσωπεί 5.400.000 θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η Ελλάδα, με περισσότερα από 15.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, και ειδικότερα το Αιγαίο, είναι προνομιακός χώρος τέτοιων δράσεων. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών Χριστόδουλος Ξενάκης επισημαίνει: «Σήμερα ξεκινάμε μια ελπιδοφόρα συνεργασία τριών πρωτοβουλιών με κοινή έδρα την Ικαρία για να στηρίξουμε τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς των νησιών του Αιγαίου. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους: Μέσω του κινήματος Slow Food που φέρνει μια άλλη φιλοσοφία στη διατροφή και την παραγωγή τροφής, μέσω του Sailmed, ώστε να διακινούνται μικρά φορτία με τον άνεμο, ιστιοπλοϊκά - οικολογικά από νησί σε νησί, και μέσω δράσεων της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών όπως η Ikaria Senior Regatta για την προβολή της Ικαρίας. Ευχόμαστε και άλλα νησιά να προχωρήσουν σε τέτοιες ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες».

Σήμερα Πέμπτη 24.1, ώρες 12.30 μέχρι 2 μ.μ., οργανώνεται στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) ειδική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Συντονισμός δράσεων για το Αιγαίο - Μπλε Οικονομία». Θα μιλήσουν οι Λ. Γκουρτσογιάννης, Χρ. Ξενάκης, Στ. Ραντάς και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ν. Μπράτσος.

Στις 8 το βράδυ, η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών κόβει την πίτα της στο Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο - ελεύθερη είσοδος) και θα ακολουθήσει ενημέρωση για την Μπλε Οικονομία, συνοδεία φαγητού, αιγαιοπελαγίτικου ποτού και μουσικής!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL