Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Όχι από Αλ. Τσίπρα σε μετακίνηση Γ. Στουρνάρα στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι από Αλ. Τσίπρα σε μετακίνηση Γ. Στουρνάρα στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (video)

//www.youtube.com/embed/Y2HiYY94NbI?rel=0

 

Σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε την προσπάθεια της «σε αποδρομή» κυβέρνησης να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις με τις επιλογές της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στα δημοσιεύματα για «μετακόμιση» του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στην θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του για τα τραπεζικά σκάνδαλα. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε στον υπουργό Οικονομικών ότι «δημόσια κι έντιμα σας λέω, η προσπάθεια να διοριστεί η επόμενη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδα χωρίς την συναίνεση της αντιπολίτευσης είναι έξω από κάθε λογική ομαλής μετάβασης» καλώντας σε σεβασμό της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του κι ειδικότερα με το πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα ως επόμενου διοικητή της ΤτΕ, καθώς «έχετε χρεωθεί με την ευθύνη αυτής της πολιτικής» όπως του επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά και το δημοσίευμα των Financial Times που φέρει τον υπουργό Οικονομικών να αρνείται μεσολάβηση του ΔΝΤ προς το Eurogroup για κούρεμα του χρέους της Ελλάδας επικαλούμενος τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε που σημείωσε χαρακτηριστικά «forget it, Giannis» (= «Ξέχνα το, Γιάννη»). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Γ. Στουρνάρα να διαψεύσει το δημοσίευμα ή να δώσει εξηγήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «έχω πολύ δουλειά μπροστά μου τους επόμενους μήνες» μιλώντας για «σενάρια», ενώ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρατήρησε ότι «βιάζεστε πάρα πολύ, η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της, μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμα ότι πολλά συντάγματα χωρών της Ευρωζώνης απαγορεύουν το κούρεμα κι ισχυρίστηκε ότι η μείωση του χρέους θα γίνει με διαπραγμάτευση κι όχι «με μονομερείς ενέργειες». Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας σχολιάζοντας ότι «τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον εκλέξει η επόμενη Βουλή με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων που πολεμούν την καταστροφή».

Αλ. Τσίπρας: Οσμή σκανδάλου η αλλαγή των όρων ανάκτησης των μετοχών των τραπεζών

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, πολιτική και πιθανώς ποινική;» σχετικά με την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διαδικασία ανάκτησης των μετοχών των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους τους εκτιμώντας ότι η αλλαγή των όρων ανάκτησης θα επιφέρει ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι με την συντόμευση της ανάκτησης των μετοχών το Δημόσιο θα λάβει το πολύ 15 δισ. ευρώ την στιγμή που αρχικά έδωσε 40 δισ. ευρώ μιλώντας για «οσμή σκανδάλου» και «διαθέσεις κερδοσκοπίας». Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε το παράδειγμα της μετοχής της Eurobank η αξία της οποία εκτιμάται περίπου 6 φορές κάτω από αυτήν που είχε την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα ο ιδιώτης να μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας με 2-2,5 δισ. ευρώ, την στιγμή που το Δημόσιο έδωσε 10,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πουθενά σε Ευρώπη ή ΗΠΑ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έγινε με τους όρους που έγινε εδώ, χωρίς δεσμεύσεις για την διανομή κερδών στους μετόχους ή για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων δανείων» επισημαίνοντας ότι οι διοικήσεις των τραπεζών παρέμειναν στις θέσεις τους παρά τις ευθύνες τους για την χρεοκοπία των τραπεζών τους. Από την μεριά του ο υπουργός Οικονομικών δεν σχολίασε επί της ουσίας τα όσα ανάφερε ο Αλ. Τσίπρας, πέρα από την επιβεβαίωση για την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο. «Κορυφή του παγόβουνου το σκάνδαλο του ΤΤ» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τρεις συνοδηγούς του συστήματος της διαπλοκής, του «διεφθαρμένου συστήματος των κομμάτων», των τραπεζών που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις κι επιχειρηματικών ομίλων που δανειοδοτούνταν κι επί το πλείστον έλεγχαν ή ελέγχουν ΜΜΕ. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα σκάνδαλα «δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας» χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο με το ΤΤ την «κορυφή του παγόβουνου» και ζητώντας διερεύνηση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να δανειοδοτούνται παρά τις συσσωρευμένες ζημιές που έχουν, την στιγμή που υγιείς επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό», ενώ αναφέρθηκε και στα χρέη των κυβερνητικών κομμάτων αναρωτώμενος «ποιος θα πληρώσει την ζημιά;» σε περίπτωση που τα κόμματα αυτά καταρρεύσουν ή αλλάξουν όνομα όπως συζητά το ΠΑΣΟΚ.

 

//www.youtube.com/embed/3s70o6NZki0?rel=0

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «επί ημερών μας ξεκίνησε μια πρωτοφανής διαδικασία κάθαρσης πρωτοφανής» σχολιάζοντας ότι «δεν χαριστήκαμε και δεν θα χαριστούμε σε κανένα, δεν προβλέπεται ασυλία για κανένα». Ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει κάνει 160 ελέγχους από το 2009 κι 100 έλεγχους για ξέπλυμα χρήματος. Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε στον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν μπορώ να σας καταλογίσω μόνο αφέλεια, όταν απαξιώνετε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος με τις αναφορές στο ΤΤ» κι επιχείρησε αντεπίθεση με αναφορές στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση των τραπεζών και τα αιτήματα ύψους 50 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μπορεί να πει πού θα βρει τα λεφτά. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «την ευθύνη για της έξοδο της χώρας από την κρίση έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες δυνάμεις της χώρας» και σχολίασε ότι «λυπάμαι, αλλά με βάση τα όσα είπατε, δεν συγκαταλέγεστε σε αυτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL