Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Καινοτομίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καινοτομίες

Λαός πολύς. Πρόεδροι, γραμματείς, γραμματείς των γραμματέων, κι άλλοι πρόεδροι, οι παρατρεχάμενοι των προέδρων. Ερευνητές των ερευνητικών κέντρων, ιερείς - ερευνητές της τάξης των ψυχών, αστυνομικοί οπλισμένοι, αστυνομικοί κοστουμαρισμένοι, υποψήφιοι διδάκτορες γραβατωμένοι και άλλοι ατημέλητοι. Φοιτητές μεταμφιεσμένοι σε business administrators και συνταξιούχοι πωλητές μεταμφιεσμένοι σε ζεν πρεμιέ, πανεπιστημιακοί μες στα χαμόγελα, σερβιτόροι συνοφρυωμένοι. Μια χούφτα Επίτροποι (του Κολλεγίου των Επιτρόπων) και μια χούφτα υπουργοί (της κυβερνήσεως). Και βέβαια ο Πρόεδρος. Της Δημοκρατίας.

Ήταν Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 και η Δημοκρατία γιόρταζε την ανάληψη εκ μέρους της τής προεδρίας της Ένωσης αυτής της ίδιας με άλλες Δημοκρατίες. Είχε δε αναθέσει (η Δημοκρατία) σε μία από τις γραμματείες της (Έρευνας και Τεχνολογίας) να διοργανώσει «εναρκτήρια εκδήλωση του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020». Η μέρα στην Αγία Παρασκευή ήταν ηλιόλουστη, το Άλσος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" εξάτμιζε την πρωινή πάχνη του. Το πρώτο ελληνόφωνο ρομπότ «Δημόκριτος», ένα από τα εκθέματα στην έκθεση Καινοτομίας στη Βιβλιοθήκη, τυλιγμένο σε σάβανο και με το κρανίο πίσω ανοιχτό, επαναλάμβανε διαρκώς:

- Με λένε Δημόκριτο. Είμαι από τα Άβδηρα της Θράκης.

Έλεγε επίσης, χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, «έκπληκτος», «συγκινημένος», «χαρούμενος» και άλλα ακατανόητα -κι έπαιρνε την ανάλογη έκφραση με τη βοήθεια των τριάντα μηχανικών μυών του ελαστικού προσώπου του.

Αν του είχαν κάνει τη χάρη να τον φέρουν και στο μεγάλο αμφιθέατρο, όπου γίνονταν οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες, θα είχε πιθανότατα εγερθεί κατά την άφιξη της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ίδιο όπως σηκώθηκαν από τις θέσεις τους οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, μιμούμενοι ο ένας τον άλλον, πρώτα καμιά δεκαριά, μετά άλλοι τόσοι, μετά μια αμφιβολία, μετά περισσότεροι, με τη βοήθεια των μυών των ελαστικών γλουτών τους. Την αμήχανη σιωπή διαπέρασε τότε ο ρυθμικός χτύπος των αναδιπλούμενων καθισμάτων. Κάποιος υπάλληλος σκέφτηκε ότι ήταν κρίμα που δεν ηχογραφήθηκε αυτή η μονότονη αλλά καινοτόμος συγχορδία (πρώτα δέκα γκντουπ, μετά άλλα δέκα, μετά μια παύση, μετά καταιγισμός), εξύμνηση του σεβασμού στο Πρόσωπο της Δημοκρατίας, της προεδρίας και του συνδυασμού τους.

Ούτε και στο φουαγιέ αξιώθηκαν να φέρουν τον Δημόκριτο. Να απολαύσει τα εδέσματα θα του ήταν αδύνατο, δεν είναι εφοδιασμένος με στομάχι, γαστρικά υγρά και τέτοια αηδιαστικά πράγματα. Έχει όμως μάτια και θα μπορούσε να θαυμάσει τις τρεις πανύψηλες, καλλίγραμμες και όμοια ντυμένες νεαρές. Η επιλογή τής ως άνω διοργανώτριας γραμματείας να τις τοποθετήσει στην είσοδο, προς τέρψιν των οφθαλμών, προξενεί κατάπληξη σε σχέση με τα συνήθη πρότυπα των ακαδημαϊκών κύκλων, που μπορεί να εξωραΐζουν κάποτε τα πεπραγμένα τους με περίτεχνα λόγια, περιορίζουν ωστόσο τη χρήση έμβιων καλλωπιστικών στα εργαστήρια. Από την άλλη, μπορεί να ερμηνευθεί σαν υπόσχεση: αφού τραβηχτήκατε μέχρι εδώ για να εισέλθετε στον κόσμο της Καινοτομίας, αφού με την καθωσπρέπει συμμετοχή σας θα επιβεβαιώσετε τις υψηλές αξίες του Σεβασμού των ιεραρχιών και του Καθήκοντος ακρόασης θανάσιμα βαρετών ανακοινώσεων, ιδού λοιπόν το εν δυνάμει έπαθλό σας, η ίδια η Ομορφιά με το πιο διακριτικό της μακιγιάζ.

Πίσω στη Βιβλιοθήκη τα παγιδευμένα δίπλα στο εντομοαπωθητικό τους κουνούπια χάζευαν τη διπλανή μακέτα κάποιας εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού και ανάσαιναν κιόλας με τη φαντασία τους μυρωδιές από λαχταριστά βοθρολύματα. Οι επισκέπτες αραίωναν. Κάποιος κύριος με ροζ γραβάτα, που κινδύνευε από ναυτία στο ύψος της πελώριας κοιλιάς του, βρήκε την ευκαιρία να εξετάσει τον βαθμό ανταπόκρισης του ρομπότ σε σύνθετα ερωτήματα.

- Ποιος είσαι;

- Με λένε Δημόκριτο.

- Τις γκόμενες μέσα τις ξέρεις;

- Προεδρία, Καινοτομία, Δημοκρατία, είπε ο Δημόκριτος. Και πρόσθεσε μ' έναν μηχανικό μορφασμό: Γοητευμένος.

* Ο Βάγγος Πολύβιος είναι κι αυτός του συναφιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL