Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / 18 ή 25 οι αυτοδιοικητικές εκλογές;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ / 18 ή 25 οι αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι αντιρρήσεις για την ημερομηνία των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών είναι βάσιμες. Η κυβέρνηση θέλει τον α' γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση στις 18 Μαΐου και τον δεύτερο στις 25 μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ο αντίλογος λέει ότι ο "Καλλικράτης" ορίζει να γίνουν οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης μαζί με τις ευρωεκλογές. Δηλαδή, ο πρώτος γύρος που εκλέγει δημοτικούς- περιφερειακούς συμβούλους, αρκετούς δημάρχους σε μικρούς δήμους και ορίζει τους δύο πρώτους για τις επαναληπτικές πρέπει να γίνει στις 25/5, όχι στις 18.

Όλα δείχνουν ότι έτσι πρέπει να γίνει. Βεβαίως η κυβέρνηση μπορεί με νόμο να αλλάξει την ημερομηνία - ελπίζουμε όχι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι όμως σκόπιμο;

Ο συνδυασμός των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών υιοθετήθηκε πρωτίστως για λόγους οικονομίας, αλλά και ενίσχυσης της συμμετοχής, ειδικά στις ευρωεκλογές. Συμμετοχής που απειλείται σε συνθήκες αύξησης του ευρωσκεπτικισμού. Μπορούμε να δεχθούμε ότι η ρύθμιση του "Καλλικράτη", η σύμπτωση των εκλογών, δημιουργεί ένα επικοινωνιακό βάρος στην προεκλογική περίοδο. Αλλά πρέπει να διαλέξουμε αν θέλουμε την εξοικονόμηση.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιλογή πρέπει να είναι συναινετική, νόμιμη και να στηρίζεται σε αξιόπιστα επιχειρήματα. Είναι δυνατόν να πιστεύουν κομματικά επιτελεία ότι με μια εβδομάδα μπρος-πίσω θα αλλάξουν τα αποτελέσματα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL