Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Πολλά έχετε, πολλά χάνετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Πολλά έχετε, πολλά χάνετε

Η κρίση έχει πολλές πλευρές. Παρ' ότι εμείς οι αριστεροί έχουμε το συνήθειο να επικεντρώνουμε τη συζήτηση σε θέματα που αφορούν τις λαϊκές τάξεις, όπως η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους κ.λπ., η αλήθεια είναι πως κάποιοι έχουν χάσει πολλά περισσότερα, ακριβώς επειδή είχαν πολλά περισσότερα να χάσουν.

Πρώτα απ' όλα η παραδοσιακή μας πολιτική ελίτ, όπως εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο από τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Ένα πάλαι ποτέ κόμμα εξουσίας βρίσκεται δημοσκοπικά πλέον στα όρια της εισόδου στη Βουλή. Δεν είναι μόνο η οικονομική χρεοκοπία που φαντάζει σαν κακόγουστο αστείο για το κόμμα που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Είναι κυρίως τα εκατοντάδες στελέχη και πολιτευτές που είχαν ρυθμίσει τη ζωή τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις, τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, πιστεύοντας πως είναι περίπου γαλαζοαίματοι και πλέον βλέπουν ολόκληρο τον κόσμο να καταρρέει μπροστά τους. Αμήχανοι, αναζητούν εναγωνίως δεξιά κι αριστερά ευκαιρίες ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν -με το αζημίωτο- τις παντελώς άχρηστες υπηρεσίες τους στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ύστερα υπάρχουν και οι διακομματικοί κονδυλοφόροι του συστήματος που στελεχώνουν τον μηχανισμό προπαγάνδας. Δημοσιογράφοι ή «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» που εκτός από τον επίσημο μισθό τους εισπράττουν χορηγίες από διάφορες μεριές κάνοντας θελήματα: Να χτίσουν το προφίλ κάποιου, να προωθήσουν τη μία ή την άλλη απόφαση, να μας πείσουν για τις παθογένειες της ελληνικής σοβιετίας (sic) είτε, το κυριότερο αυτή την εποχή, να μας τρομοκρατήσουν με τα μύρια δεινά που μας περιμένουν αν τυχόν τα αφεντικά τους χάσουν τις καρέκλες τους. Όλος αυτός ο συρφετός δουλεύει στο κόκκινο τα τελευταία χρόνια και -σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν αλλού- οι αποδοχές τους έχουν πάρει σημαντική αύξηση, μάλλον λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

Τέλος, υπάρχουν τα ίδια τα αφεντικά των δύο προηγούμενων, η μεγαλο-επιχειρηματική τάξη της χώρας. Βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στα χρέη, παραμένει πιστή στις αρχές των μαυραγοριτών προγόνων της, βγάζοντας από τη μύγα ξύγκι και περιμένοντας τη διάσωση με κρατικό χρήμα. Εν τω μεταξύ όμως, σαν γνήσιοι μαφιόζοι, ξεκαθαρίζουν και τους μεταξύ τους λογαριασμούς, τρώγοντας με κάθε ευκαιρία ο ένας τις σάρκες του άλλου. Αν αποκάλυψαν κάτι τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα, είναι ο κανιβαλισμός της άρχουσας τάξης: Άνθρωποι που μέχρι χθες αλληλοβραβεύονταν ως επιχειρηματίες της χρονιάς, σήμερα αλληλοκαρφώνονται πίσω από τα σίδερα. Ο βασικός λόγος είναι ότι η πίτα έχει συρρικνωθεί και δεν φτάνει για όλους.

Παρ' ότι όλοι τους έχουν χάσει πολλά, κινδυνεύουν να χάσουν πολλά περισσότερα, για την ακρίβεια όλα. Τίποτα άλλωστε από τα παραπάνω δεν συγκρίνεται με τον τρόμο τους μπροστά στην επερχόμενη πολιτική αλλαγή που θα φέρει η ανάληψη της κυβέρνησης από την Αριστερά. Η τελευταία είναι αδύνατον να περιοριστεί -ακόμα κι αν το επιθυμούσε- σε απλή εναλλαγή προσώπων αλλά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε βαθιές ανατροπές του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Όπως κάθε κυρίαρχη τάξη στην Ιστορία, έτσι και η δικιά μας δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι πλησιάζει το τέλος της και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει το αναπόφευκτο. Όσο όμως κι αν προσπαθούν, το πιθανότερο είναι πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους: Να αναγκαστούν να δουλέψουν τίμια για να ζήσουν.

* Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL