Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Φοβού τον κομμουνισμό" στην Καλλιθέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φοβού τον κομμουνισμό" στην Καλλιθέα

Της Μαρίας Καλυβιώτου

"Θα σας πάρουν τα σπίτια". "Θα στέκεστε στην ουρά για συσσίτιο. "Θα σας κόψουν τις συντάξεις". Μετά από δεκαετίες, που η ρητορική περί "κομμουνιστοσυμμοριτών" είχε περιπέσει σε αχρησία, εσχάτως, οι τελευταίοι παίρνουν σάρκα και οστά, στην τρομοκρατική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι θυμόμαστε τα παραπάνω επιχειρήματα να επιστρατεύονται και πάλι, στο πλαίσιο μιας ντεμοντέ, κακόγουστης και φθαρμένης λογικής προεκλογικού μάρκετινγκ, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εθνικών εκλογών.

Σήμερα, εικόνες εξαθλίωσης παρελαύνουν μπροστά στους υπολογιστές μας και τους δέκτες μας, με δεκάδες κόσμου να συρρέει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλιθέας για μια τσάντα τρόφιμα. Δεκάδες κόσμου, να στήνονται στην ουρά, προκειμένου να πάρουν το "μαγικό" χαρτάκι, το δελτίο σίτισης.

//www.youtube.com/embed/jBjEYac3ry8?rel=0

Την ίδια περίοδο, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που τους παίρνει τα σπίτια, αλλά η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η ίδια κυβέρνηση, εκείνη που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση των "κομμουνιστών", επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου ληστρική επιδρομή σε βάρος των συνταξιούχων. Οι συντάξεις είχαν ήδη υποστεί τερατώδεις μειώσεις και από ό,τι φαίνεται, αυτό το πηγάδι δεν έχει πάτο, αφού θα βαίνουν μειούμενες από το 2014 για να φτάσουν τελικά σε ποσοστό αναπλήρωσης 48% του μισθού που έπαιρνε ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος. Τουτέστιν, συντάξεις των 360 ευρώ προσαυξημένες με ό,τι προκύψει από τον μαθηματικό τύπο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι οριακό.

Η στρατηγική διάχυσης του φόβου έχει δύο σκέλη: Αφενός την καλλιέργεια ανασφάλειας για τη διάλυση της σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής, από την "ακραία" Αριστερά και τα μαχητικά κοινωνικά κινήματα. Αφετέρου, την ρητορική της διακινδύνευσης σχετικά με την οικονομική καταστροφή, και πάλι από τους προαναφερθέντες. Μεσουρανούσης της βαθιάς κρίσης, η λύση αναζητείται από την άρχουσα τάξη στην όξυνση της οικονομικής και πολιτικής επίθεσης, μέσω του εκφοβισμού και της δαιμονοποίησης. Η επικοινωνία και η προπαγάνδα διατηρεί τον νευραλγικό της χαρακτήρα σε αυτήν την αντιπαράθεση και η "πραγματικότητα" απεκδύεται από την "ουσία" της. Χάνουμε τα σπίτια μας, στεκόμαστε στην ουρά για το συσσίτιο και μας κόβουν τις συντάξεις. Όχι από το ΣΥΡΙΖΑ, από τους νεοφιλελεύθερους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL