Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Don’t speak!"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Don’t speak!"

Της Ευγενίας Λουπάκη

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα κι όλα τ' άλλα πήγαν πέρα. Και μαζί και δυο νέοι άνθρωποι, μαυροντυμένοι και αφοσιωμένοι στους κήρυκες της διά της βίας εκκαθάρισης του τόπου από κάθε σκούρο λεκέ. Θύματα πολλαπλώς, αυτά τα δύο παιδιά, σε μια ρουλέτα που έχει μόνο χαμένους. Μάνα μην κλαις, στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί... και δεν θα στο γεμίσει καμία σφαίρα, καμιά φαλτσέτα, κανένα κήρυγμα μίσους.

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα και υψώθηκαν τα χέρια πάνω απ' την πόλη και σου κάνανε το σήμα της σιωπής. Τα κεφάλια μέσα, τα μάτια κάτω, τα στόματα σφαλισμένα: "Don't speak!"

"Μη μιλάς!" έλεγε και ξανάλεγε η φτασμένη πρωταγωνίστρια (Νταϊάν Γουίστ) στον νεαρό ρηξικέλευθο θεατρικό συγγραφέα (Τζον Κιούζακ) που έψαχνε χρηματοδότη για ν' ανεβάσει "χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις" το έργο του, στην περίφημη ταινία του Γούντι Άλεν "Σφαίρες πάνω απ' το Μπρόντγουεϊ". "Μη μιλάς!"

Μη μιλάς και ξέχασε τ' όνειρό σου, ξέχασε τα όχι σου, ξέχασε την περηφάνεια σου, ξέχασε το φιλότιμό σου, ξέχασε το μαύρο σου το χάλι... προκειμένου να δεις το έργο σου ν' ανεβαίνει στη σκηνή. Κι αν αυτό που θ' ανέβει τελικά, δεν θα μοιάζει καθόλου με κείνο που έγραψες, αν θάναι ακριβώς αντίθετο μ' αυτά που ήθελες να πεις, με τις ιδέες σου, με τις αξίες σου, τι σημασία έχει;

"Μη μιλάς!"

Όταν σφυρίζουν οι σφαίρες πάνω απ' το Μπρόντγουεϊ και οι γκάνγκστερ αναλαμβάνουν την "προστασία" της Τέχνης, το καλό που σου θέλω, βούλωσέ το! Μη μιλάς! Και κάνε ό,τι σου λένε.

Κάτσε στο σπίτι να βλέπεις τον ξανθό Πέτρο Κωστόπουλο να σου ξαναπουλάει γκουρμέ ζωή, την ώρα που ξεπαγώνεις την προχθεσινή φακή στο γκαζάκι. Κάτσε να βλέπεις τη μικρή Μαρία, που ήτανε τελικώς και Τσιγγάνα και ξανθιά, οπότε δεν έχει καμία σημασία τι ν' απέγινε τώρα που έχουμε άλλα στο κεφάλι μας και το κεραμίδι που ονειρευόταν να μας αφήσει ο πατέρας μας έγινε βαρίδι ασήκωτο. Κάτσε να βλέπεις πώς ξεσηκώθηκε η πασιονάρια Τρέμη κατά της τρόικας και πώς οι 75 της Ν.Δ. φοβέρισαν το, Στουρνάρα με το άσμα "μια βοσκοπούλα αγάπησα" και μετά πήγανε όλοι όχι στην ακρογιαλιά, αλλά για μάσες...

Κάτσε καλά και μη μιλάς, γιατί κυκλοφορούνε σφαίρες, που δεν είναι καθόλου αδέσποτες, αλλά εσένα σημαδεύουν κακομοίρη. Και ξέχνα τα μαχαίρια, ξέχνα και τις χειροπέδες, ωραίο μου πλυντήριο τηλεοπτικό, εσύ χαρίζεις το λευκότερο λευκό.

Κάτσε στ' αυγά σου και σήκω μόνο την Κυριακή να τρέξεις να ψωνίσεις, ψώνιο.

Το έργο παίζεται και δεν είσαι ούτε κομπάρσος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL