Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Η Χρυσή Αυγή δεν ντρέπεται. Φοβάται.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Χρυσή Αυγή δεν ντρέπεται. Φοβάται.

«Γιατί παραπονιέσαι για τους εχθρούς σου;

Αν έπρεπε να είναι φίλοι σου

Τότε ο άνθρωπος που είσαι

Θα ήταν σιωπηρά μια αιώνια μομφή σε βάρος τους»

Divan oriental-occidental

 

Της Μαρίας Καλυβιώτου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέροντες ναζιστικά σύμβολα στο σώμα τους σπεύδουν να σβήσουν τα τατουάζ τους σε πλαστικούς χειρουργούς και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης κλείνουν κακήν κακώς, όπως συνέβη στη Νίκαια και την Ιεράπετρα. Τον τελευταίο καιρό, δε, παρακολουθούμε ηγετικά στελέχη της ΧΑ που έρχονται αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη, να αρνούνται κάθε σύνδεση με τις ιδεολογικοπολιτικές ρίζες της οργάνωσής τους, καθώς και την ίδια τη δράση της. Άραγε τί κυνηγάει τους χρυσαυγίτες; Για ποιόν λόγο, στην πρώτη κιόλας "καταιγίδα" μεταλλάσσουν το προφίλ τους, δηλώνουν νομοταγείς και οπαδοί της μη-βίας και η μυική μάζα των επιχειρημάτων τους αντικαθίσταται με μια στραβοδίβουλη λεκτική; Ας ξεκινήσουμε με μερικά μόνο παραδείγματα, προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων:

Ναζιστικός χαιρετισμός

Σάλος έχει προκληθεί, εδώ και καιρό, από φωτογραφίες και βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και "συλλαμβάνουν" μέλη της Χρυσής Αυγής να χαιρετούν με τον ναζιστικό χαιρετισμό.

"Αυτά τα χέρια, μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε έτσι, αλλά είναι καθαρά χέρια, δεν είναι βρώμικα, δεν έχουν κλέψει", είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας της νεοναζιστικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, παραδεχόμενος στην πραγματικότητα, την προέλευση του χαιρετισμού. Λίγους μήνες μετά, η Χρυσή Αυγή εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να συμμαζέψει τις αλγεινές εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι "το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, που είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41 είχε καθιερώσει επισήμως τον χαιρετισμό με τεταμένη την δεξιά… Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας".

Αργότερα, διαρρέουν, κυρίως μέσω των social media, ότι στο άρθρο 30 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΕΟΝ του 1937 αναφέρεται πως "ο χαιρετισμός αποδίδεται δια ζωηράς προτάσεως της δεξιάς χειρός τεταμένης με δακτύλους ηνωμένους και την παλάμην εις το ύψος του δεξιού οφθαλμού, κατά το πρότυπον του καθαρώς Aρχαίου Eλληνικού χαιρετισμού".

"Σ' αυτό το μίσος του παρόντος ή του πρόσφατου παρελθόντος, υπάρχει μια επικίνδυνη τάση επίκλησης ενός τελείως μυθικού παρελθόντος", παρατηρούσε σχετικά ο Μισέλ Φουκό τον Μάιο του 1982, μιλώντας με τον Paul Rabinow.

Για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα, η μήτρα του χαιρετισμού εντοπίζεται στην φασιστική Ιταλία και τον "saluto romano". Έτσι επιχειρούσε ο Μουσολίνι να φέρει το καθεστώς πλησιέστερα στους Ρωμαίους προγόνους του ιταλικού λαού, δηλαδή επρόκειτο για αναπαραγωγή ενός εικαστικού μύθου.

Από εκεί, ο χαιρετισμός γρήγορα μεταφέρεται στη ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ, με τον περίφημο "Deutscher Grub" η "Hitlergrub".

Τέλος, από τη Γερμανία, ο χαιρετισμός "ταξιδεύει" στην Ελλάδα του Μεταξά και την Ισπανία του Φράνκο.

//www.youtube.com/embed/a8YPRx4x8ME

Σύνδεση με το ναζισμό

"Είμαστε Έλληνες εθνικιστές και η απόδοση του χαρακτηρισμού ναζιστή είναι στα πλαίσια της μαύρης προπαγάνδας των πολιτικών μας αντιπάλων", υποστήριζε με πάθος ο Ηλίας Παναγιώταρος στην απολογία του. "Δεν έχουμε καμία σχέση με το ναζισμό και τις αντιλήψεις του", επέμενε ο Γιάννης Λαγός. Την ίδια... απολογητική γραμμή υιοθέτησε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς: "Πολιτικά και ιδεολογικά δεν μπορώ να έχω τις αυτές πεποιθήσεις με ξένους εχθρούς που έβλαψαν την πατρίδα μου. Ο Χίτλερ πέθανε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ουδεμία σχέση μπορεί να έχει πολιτικά με την Ελλάδα του 21ου αιώνα". Αντί σχολιασμού, παραθέτουμε τις παρακάτω φωτογραφίες:

Περί στρατιωτικοποίησης ο λόγος...

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και προβλήθηκε από ΜΜΕ και απεικονίζει τον Ηλία Κασιδιάρη, σε εκδήλωση της οργάνωσης στο Μελιγαλά να δίνει εντολές στρατιωτικού βηματισμού σε χρυσαυγίτες, στάθηκε η αφορμή τόσο για αρνητικά σχόλια από πλευράς συντριπτικής μερίδας των πολιτών, όσο και για τη σύσταση σχετικής δικογραφίας σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη.

Για άλλη μια φορά, το μέλος της Χρυσής Αυγής απαρνιέται το ρόλο και τη δράση του και υποστηρίζει ότι "στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής δεν προβλέπεται παράταξη τύπου στρατιωτικού αγήματος", ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος κάνει λόγο για "ασόβαρα μυθεύματα". Η Χρυσή Αυγή είναι ένας "νόμιμος πολιτικός σχηματισμός και ουδεμία σχέση έχει με στρατιωτική και παραστρατιωτική δράση", συμπλήρωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ωστόσο, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 στα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής Τρικάλων, η Χ.Α. είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση: "Θα παρακαλέσω, όπως σε κάθε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής -γιατί οι δικές μας συγκεντρώσεις δεν είναι κομματικές ή πολιτικές-, θυμίζουμε περισσότερο, πράγματι, στρατιωτική μονάδα, σε στάση προσοχής, μετά το παράγγελμα, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τον εθνικό μας ύμνο"!

Τάγματα Εφόδου και η γνωστή-άγνωστη ΙNΝOVA

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Έθνος, πρώην μέλος της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής, στη Νίκαια, περιέγραψε, μεταξύ άλλων, και τη δράση του μηχανοκίνητου τάγματος, INOVA, καθώς και των Ταγμάτων Εφόδου της οργάνωσης, εν γένει. Σημειώνουμε, ότι η INOVA, πήρε το όνομά της από τη μάρκα των μηχανών που οδηγούν τα μέλη της ΧΑ και πρόκειται για ένα ευέλικτο σώμα ταχείας επέμβασης.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο γενικός γραμματέας της νεοναζιστικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστήριξε ότι "τα λεγόμενα περί ταγμάτων εφόδου αποτελούν συκοφαντία, τάγματα εφόδου η Χρυσή Αυγή δε διαθέτει". Παλαιότερα, όμως, σε συγκέντρωση της ΧΑ στις Θερμοπύλες, ενθουσιωδώς δήλωνε ότι "εδώ είμαστε, ας έρθουν να μας συντρίψουν. Εσείς είστε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ας έρθουν να μετρηθούμε".

//www.youtube.com/embed/XJceoGIz_6M

Η σβάστικα ή... μαίανδρος σκέτο

"Το επίσημο σύμβολό μας είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος. (...) Δεν υπάρχουν στις εκδηλώσεις μας ναζιστικά σύμβολα όπως αγκυλωτοί σταυροί ή άλλα παρόμοια σύμβολα", υποστήριξε στην απολογία του ο Ηλίας Παναγιώταρος. "Ποτέ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα σε δημόσιες εκδηλώσεις του κόμματος και αν ποτέ εμφανιζόταν κάποιος με τέτοια σύμβολα θα του απαγορευόταν η συμμετοχή στην εκδήλωση", δήλωσε και ο Γιάννης Λαγός, με έμφαση, φανταζόμαστε, στη λέξη "δημόσιες".

Από πρόσφατη συνάντηση μελών της Χρυσής Αυγής με Γερμανούς νεοναζί

Επιθέσεις κατά μεταναστών

Όσον αφορά τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος έφτασε στο σημείο να προβεί σε μια απολύτως νομιμόφρωνα δήλωση, καταδικάζοντας τέτοιου είδους επεισόδια: "Καταδικάζω όλα αυτού του είδους τα επεισόδια και αυτό το όποιο δημόσια διακηρύσσει η Χρυσή Αυγή είναι η αυστηρή τήρηση του νόμου προς πάσα κατεύθυνση", δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος αρνήθηκε "κατηγορηματικά "ότι οι συγκεκριμένες ποινικές δικογραφίες έχουν οποιαδήποτε σχέση με εμένα προσωπικά και τη Χρυσή Αυγή".

Η λίστα των παραδειγμάτων και των ασυνεπειών είναι πραγματικά μακροσκελέστατη. Δεν έχουμε θίξει καν ζητήματα αλληλεγγύης, εχεμύθειας, πηγών χρηματοδότησης, ιεραρχίας, παρελθούσης δράσης της οργάνωσης κλπ. Αυτό που συνάγεται ωστόσο από τα προαναφερθέντα, είναι το εξής:

Παραφράζοντας ελαφρώς τον Μαξ Σέλερ, οι μνησίκακοι χρυσαυγίτες δεν κατορθώνουν να δικαιώσουν και να πραγματώσουν το «είναι» τους, σε συνάρτηση με τις θετικές αξίες της δύναμης, της υγείας, της ομορφιάς, της ελευθερίας. Μια αδυναμία, ένας φόβος, μια αγωνία, μια συνηθισμένη ταπείνωση, τους εμποδίζουν να κυριαρχήσουν πάνω σε αυτά τα πράγματα, καθώς η αίσθηση των αξιών ενεργοποιείται για να αποφανθεί ότι "όλα αυτά δεν αξίζουν" και βρίσκουν ότι το μόνο απαραίτητο για τη σωτηρία του ανθρώπου είναι οι αντίθετες όψεις: ένδεια, οδύνη, θανατική καταδίκη.

Συμπερασματικά, η Χρυσή Αυγή, δεν αποτελεί μια, «μαύρη» έστω, ετεροτοπία. Πρόκειται απλά για ένα ακόμη μόρφωμα που θα κάνει τα πάντα προκειμένου να γατζωθεί σε θέσεις εξουσίας και να ικανοποιήσει το εξουσιαστικό του τέλος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL