Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
"Ο καιρός του κορωνοϊού...": Υγειονομική αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο καιρός του κορωνοϊού...": Υγειονομική αντιπολίτευση

Του Δημήτρη Παρθένη*

Η εποχή του κορωνοϊού βάζει, κάθε μέρα που περνάει, τη σφραγίδα της στο σύνολο της πολιτικής, της κοινωνικής, της οικονομικής, αλλά προφανώς και της υγειονομικής πραγματικότητας της χώρας.

Έναν χρόνο πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ πορευόταν στην αρχή της αντιπολιτευτικής του διαδρομής φέροντας «υπό μάλης» ένα κυβερνητικό έργο στην Υγεία πραγματικά αξιόλογο. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα, ειδικά στον θεσμικό τομέα (οργανισμοί νοσοκομείων, βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών κ.λπ.).

Λάθη, παραλείψεις, ανεπάρκειες υπήρξαν, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται τη διάσωση του ΕΣΥ από την κατάρρευση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από τους αντιπάλους υγειονομικούς, που βέβαια γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα. Βέβαια το μιντιακό κατεστημένο απέκρυψε και αποκρύπτει συστηματικά αυτή την αλήθεια, αυτό είναι όμως αναμενόμενο στην εποχή της μεταδημοκρατίας που ζούμε...

Η Covid-19 ήρθε για να μείνει. Η χώρα μας, ωστόσο, ευνοήθηκε από τις χαρακτηριστικές αδυναμίες της: περιορισμένος αριθμός διεθνών μετακινήσεων εμπορικού ενδιαφέροντος και τουριστική περίοδος διάρκειας έως έξι μήνες (ο νέος κορωνοϊός χτύπησε εκτός τουριστικής περιόδου).

Χωρίς αμφιβολία ο Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής LSE) πιστώνεται την έγκαιρη υπόδειξη της καραντίνας δίνοντας χρόνο στο υγειονομικό σύστημα να διαχειριστεί την επερχόμενη πανδημία, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει χτυπήσει ακόμα την Ελλάδα (η γρίπη μέχρι στιγμής παρουσιάζει μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ελλάδα).

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί η θετική συμβολή της αντιπολίτευσης, που στήριξε -ανεπιφύλακτα και από την αρχή- την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια ακολούθησε -και ορθά- τις υποδείξεις των ειδικών (επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων και γενικότερα των υγειονομικών).

Οι αναστολές του αριστερού αντιπολιτευτικού υγειονομικού ρόλου και λόγου

Στους κόλπους της Αριστεράς, στη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός αν "προσφερόταν" ή όχι η πανδημία για την άσκηση ή μη αντιπολιτευτικής κριτικής στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά το δίλημμα ήταν λάθος, καθώς ο αντιπολιτευτικός λόγος οφείλει να διαμορφώνεται και να εκφράζεται σε συνάρτηση με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, άλλως πως... κινδυνεύει να γίνει τακτικισμός.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. όφειλε να προσανατολιστεί αφενός με βάση το κριτήριο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης, η οποία, ως αντίληψη, είναι αυτή που βλέπει το σύνολο του πληθυσμού, ως ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ασφαλιστικής κάλυψης κ.λπ.

Αφετέρου και κατ’ ακολουθία του προηγουμένου, με βάση την επαρκή ή όχι προετοιμασία του υγειονομικού συστήματος στην κατεύθυνση της επαρκούς οργάνωσης (τεχνικής, τεχνολογικής), και προπαντός στην κατεύθυνση στελέχωσης ώστε να είναι κατορθωτή η όσο το δυνατόν ευχερέστερη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, για το οποίο έχει μιλήσει... και έχει προειδοποιήσει αναλυτικά η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα.

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής... Μια σειρά από ενέργειες... μάσκες, γάντια, στολές, διαγνωστικά τεστ, κρεβάτια ΜΕΘ, φανέρωσαν πως οι κυβερνητικές αποφάσεις ήταν μάλλον δήγματα προς τους διαθέσιμους υγειονομικούς πόρους.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση νοιάστηκε για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής ΣΔΙΤ, των γιατρών με μπλοκάκι, και βέβαια της παραπομπής στις ελληνικές καλένδες της ανάγκης κάλυψης των κενών σε στελεχικό δυναμικό στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί κ.ά.). Παρουσίασε δε τη συντήρηση της δουλειάς που προηγήθηκε ως δικό της έργο, με την αγαστή στήριξη του μιντιακού μηχανισμού ο οποίος έλαβε την αναλογούσα κατά περίπτωση αμοιβή για την «υγειονομική ενημέρωση»...

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος το σύστημα έδωσε εξετάσεις και ΔΕΝ πέτυχε, όχι μόνο επειδή δεν προετοιμάστηκε, που βέβαια δεν υπήρξε καμιά φροντίδα προετοιμασίας ούτε για τα μάτια του κόσμου, αλλά επιπλέον διότι, καθώς τα νοσοκομεία έκλεισαν από πλευράς πρόσβασης, η νοσηλεία προϋπέθετε αρνητικό Covid-19 τεστ.

Η διαδικασία αυτή είχε συνέπεια πολλά περιστατικά να χαθούν μέσα από την καθυστέρηση διαχείρισης... Χαρακτηριστική ακολουθία που παρατηρήθηκε συχνά, ειδικά στα μικρότερα νοσοκομεία, είναι η ακόλουθη: εμπύρετο, ουρολοίμωξη, πυελονεφρίτιδα, σήψη, μη αναστρέψιμο σοκ, οπού το καθυστερημένο αρνητικό Covid-19 τεστ δυστυχώς ήταν χρήσιμο μόνο για τον ενταφιασμό...

Και οι άλλοι; Τι κάνουν οι άλλοι;

Την ίδια στιγμή, στην Αγγλία του Μπόρις Τζόνσον, μετά την ψυχρολουσία των απωλειών και των κρουσμάτων, απόρροια της αμετροέπειας του ηγέτη, συνέπεια βέβαια των νεοφιλελεύθερων εμμονών... προφανώς μια ενεργός πολιτική ιντελιγκέντσια συνεφέρει τον αμετροεπή και ενισχύει άρδην το NHS (National Health System) με δισεκατομμύρια στερλίνες, αυξάνοντας τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ταυτόχρονα δημιουργώντας νέες ΜΕΘ, εξασφαλίζοντας εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, διευρύνοντας την ιχνηλάτηση του πληθυσμού και δίνοντας μελετημένες και συντεταγμένες κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης.

Εμείς; Τι κάνουμε εμείς;

Εμείς, λοιπόν, θα έπρεπε, άλλη μια φορά, να παρακολουθούμε τους «κουτόφραγκους» και να τους μιμηθούμε... Δηλαδή:

α. Να οργανώσουμε συστηματικά και μεθοδικά την αύξηση της δυναμικότητας των ΜΕΘ με επιπλέον κρεβάτια, εξοπλισμό και προπαντός νέες μόνιμες προσλήψεις και όχι να στερούμε γιατρούς από άλλα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα για να φαίνεται ότι επανδρώνουμε τις ΜΕΘ.

β. Να προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα πολλαπλά κενά στα νοσοκομεία.

γ. Να προχωρήσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας στελεχώνοντας τις ΤΟΜΥ.

δ. Να συστηματοποιήσουμε την ιχνηλάτηση των περιστατικών εμπλουτίζοντας και τα δευτεροβάθμια περιφερειακά νοσοκομεία με μοριακούς αναλυτές και όχι να τρέχουν ασθενοφόρα (που ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών) ανά την επαρχία για τη μεταφορά δειγμάτων στα τριτοβάθμια νοσοκομεία αναφοράς.

Ενδεικτικές Αναφορές

* Covid-19: Call for a rapid forward looking review of the UK’s preparedness for a secondwave - an open letter to the leaders of all UK political parties | The BMJ https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2514 https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2514/rapid-responses

* UK Boosts Healthcare Funding To Ward Off Winter Covid-19 Wave www.ndtv.com July 17/2020.

* Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες γιατρούς από την «κυρία είσοδο» του ΕΣΥ! Και η πλειονότητα της ΠΟΕΔΗΝ; Απλώς διαφωνεί... Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα" [email protected]

* Ο Δημήτρης Παρθένης είναι αγγειοχειρουργός, μέλος του τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL