Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πέραν της συμφωνίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέραν της συμφωνίας...

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν έχει γίνει γνωστή στο σύνολό της. Έχουν διατυπωθεί αρκετές επιφυλάξεις, υπάρχουν άγνωστες πλευρές και αδιευκρίνιστα σημεία που προκαλούν δικαιολογημένες ενστάσεις, προβληματισμό και ερωτήματα. Η συμφωνία πάντως είναι γεγονός και μαζί με την αντίστοιχη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της αν. Μεσογείου.

Η συνολική αξιολόγηση της συμφωνίας καλό θα είναι να γίνει μετά την ολοκληρωμένη πληροφόρηση, με τη νηφαλιότητα που χρειάζεται και τη σοβαρότητα που απαιτείται. Οι διθύραμβοι κυβερνητικών στελεχών βλάπτουν αυτή την ώρα σοβαρά. Όπως και οι ανέξοδες κορώνες πατριωτισμών και εθνικιστικών κραυγών.

Αξιολόγηση και βέβαια απαιτείται. Τα υπέρ και τα κατά χρειάζεται να επισημανθούν. Θολά σημεία, αν υπάρχουν, να καταγραφούν για να δοθούν εξηγήσεις και να απαντηθούν τα ερωτήματα.

Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν εντός ενός πλαισίου αρχών και κανόνων. Ενός πλαισίου που όχι μόνο να επιτρέπει αλλά και να διευκολύνει τον ουσιαστικό διάλογο για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής με βάθος, προοπτική και διάρκεια. Που να επιτρέπει ευρύτερη αποτίμηση της κατάστασης και συνολική συζήτηση επί της ουσίας για το αύριο και τα περί του πρακτέου. Διαφορετικά, ο όποιος "διάλογος" θα εξαντληθεί σε μια αποσπασματική ανάγνωση της συγκυρίας με τις γνωστές κάθε φορά αντιπαραθέσεις επί ενός στοιχείου της που ακυρώνουν μια σύνθετη και πολύπλευρη δουλειά, που είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να συζητάμε με άλλους όρους για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα.

Την ευθύνη για τη βαθιά υστέρηση σε αυτό το θέμα την έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και η Ν.Δ. Όχι μόνο για τον τρόπο που αντιμετώπισε, χειρίστηκε και εκμεταλλεύτηκε μικροκομματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε για τις αθλιότητες και τα χυδαία υπονοούμενα που εκτόξευαν κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά κυρίως επειδή όλο αυτό το διάστημα που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν έκαναν (όχι αυτοκριτική, αυτό δεν είναι ίδιον της Δεξιάς) ούτε μία, μα ούτε μία κίνηση διαμόρφωσης ενός τέτοιου πλαισίου αρχών και κανόνων.

Δυστυχώς, δεν έχουν κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, στη σημερινή εποχή, ειδικά στην εξωτερική πολιτική. Και το χειρότερο: Και όσοι είναι σε ένα διαφορετικό κλίμα τρέμουν να θέσουν και να στηρίξουν μια τέτοια πολιτική. Συνεπώς το βασικό ερώτημα παραμένει: Πώς και τι συζητάμε πέραν της συμφωνίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL