Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Στην εποχή του κορωνοϊού...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην εποχή του κορωνοϊού...

Τρίτη, 4 Αυγούστου "Σήμερα που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει". Είναι απόσπασμα από τη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για τα νέα μέτρα, με αφορμή το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Τετάρτη, 5 Αυγούστου Προεδρικό Μέγαρο. Ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλοι φορούσαν μάσκα εκτός από τους ιερείς, που πραγματοποίησαν την τελετή του θρησκευτικού όρκου. Ίσως η στάση τους να καθορίζεται από τον κανόνα των "ιερών" εξαιρέσεων...

Τετάρτη, 5 Αυγούστου Από τις θέσεις-παραλήρημα του πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου: "Η μάσκα, δηλαδή το εργαλείο του διαβόλου, κυριαρχεί τώρα πλέον παντού... Η εποχή του Αντίχριστου πλησιάζει και εμείς τον προγευόμεθα... Κάθε απόγευμα να πηγαίνουμε στον ναό χωρίς μάσκες και να ψάλλουμε την παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο".

Τετάρτη, 5 Αυγούστου Ξεπέρασαν παγκοσμίως τους 700.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Ρόιτερς. Σχεδόν 5.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε 24 ώρες κατά μέσο όρο. Οι υπολογισμοί του πρακτορείου βασίζονται σε δεδομένα που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 247 θανάτους ανά ώρα ή έναν κάθε 15 δευτερόλεπτα.

Το θέμα δεν είναι το πόσο μακριά βρίσκεται η ηγεσία της Εκκλησίας και ιερείς τύπου Αμβρόσιου από τις ανάγκες της κοινωνίας και την ίδια την κοινωνία. Το θέμα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία και η ουσιαστική εξαίρεση των ναών από τα προληπτικά μέτρα. Ας θυμηθούμε τι έγινε την περίοδο της καραντίνας, ας θυμηθούμε τις διαπραγματεύσεις και της συζητήσεις για το ωράριο της Μεγάλης Εβδομάδας. Ας θυμηθούμε τη διγλωσσία και τα μικροπολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης σε όλη την περίοδο της πανδημίας, αλλά και μετέπειτα... Ας θυμηθούμε τερτίπια, αργοπορίες και πρακτικές μικροκομματικού υπολογισμού από την κυβέρνηση.

Στην εποχή του κορωνοϊού κρίνονται και η Πολιτεία και η Εκκλησία. Κρίνεται κυρίως όμως η κυβέρνηση και το πώς αυτή διαχειρίζεται μια πρωτόγνωρη πράγματι υγειονομική κρίση, με ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Με την "ιερή" εξαίρεση των ιερέων από τη μάσκα, χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, τελικά ποιο μήνυμα στέλνουν;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL