Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Με την κοινωνία ή με τις τράπεζες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με την κοινωνία ή με τις τράπεζες;

Η προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει στις 31 Ιουλίου και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για την παράτασή της. Κι αυτό παρ’ όλο που η οικονομία έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορωνοϊό, παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το πρόγραμμα ανάκαμψης που εξήγγειλε η κυβέρνηση έχει αποτύχει ολοκληρωτικά και αναμένεται εφιαλτική αύξηση της ανεργίας.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση; Έχει ανακοινώσει ένα «πρόγραμμα - γέφυρα» που προβλέπει επιδότηση για εννέα μήνες των στεγαστικών δανείων που κινδυνεύουν να γίνουν κόκκινα λόγω του κορωνοϊού.

Προστατεύει, δηλαδή, τις τράπεζες από νέα κόκκινα δάνεια. Δεν καλύπτει όμως τους δανειολήπτες, οι οποίοι προ πολλού έχουν χάσει τη δυνατότητα να αποπληρώνουν το στεγαστικό τους και κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν προέκυψε με την πανδημία. Είναι κληρονομιά της βαριάς οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα με την εφαρμογή των Μνημονίων.

Οι τράπεζες θέλουν διακαώς τους πλειστηριασμούς γιατί αυτό βοηθάει να βελτιώσουν λίγο τη θέση τους. Αλλά για την κοινωνία, στις σημερινές συνθήκες, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε όλεθρο.

Η εκτίμηση για 50.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου είναι τρομακτική και ο αριθμός των πρώτων κατοικιών που μπορεί να περιλαμβάνεται στους πλειστηριασμούς αυτούς μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και η κυβέρνηση καλείται σήμερα, τοποθετούμενη επί της τροπολογίας αυτής, να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ότι δουλεύει αποκλειστικά για τα συμφέροντα των τραπεζών. Γιατί, μέχρι τώρα, αυτό έχει δείξει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL