Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σύγκριση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύγκριση

Όλα τα γεγονότα αξιολογούνται σε κάποια συγκριτική βάση. Η συμφωνία των Ευρωπαίων για το ταμείο ανάκαμψης είναι θετική αν συγκρίνεις το ότι επιτεύχθηκε προχθές με το να επιτυγχανόταν τον επόμενο Σεπτέμβριο, κλωτσώντας για ακόμη μια φορά το τενεκεδάκι προς τα εμπρός. Επιπλέον, υπάρχει κατά κάποιον τρόπο μια αμοιβαιοποίηση του χρέους, η οποία μπορεί να αποβεί ωφέλιμη στο μέλλον για πολλές χώρες του Νότου.

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν και μια σειρά από αρνητικά στοιχεία, όπως το ότι οι επιχορηγήσεις "έπεσαν" από τα 500 δισ. ευρώ στα 390 δισ., όταν οι Νότιοι διέρρεαν ως "κόκκινη γραμμή" τα 400 δισ. ευρώ. Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία φέρνει νέες περιπέτειες επιτήρησης για την Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων. Θα μπορούσε να είναι και μια διαφορετική αποτύπωση της λέξης 'Μνημόνιο'! Επίσης, το «μείγμα» των κονδυλίων που προορίζεται για την Ελλάδα άλλαξε επί τα χείρω, καθότι τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 31,5% (από 9,5 δισ. στα 12,5 δισ.), ενώ οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 13,3% (από 22,5 δισ. στα 19,5 δισ.).

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγήκε να πανηγυρίσει, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντί να συνταχθεί με τις χώρες του Νότου, "σφύριζε" αδιάφορα, προχωρώντας σε δηλώσεις περί αναγκαίου συμβιβασμού, ο οποίος επιτεύχθηκε. Και μάλιστα, προσπάθησε να προχωρήσει σε λαθροχειρίες λέγοντας ότι στην επιστροφή του φέρνει 72 δισ. ευρώ για τη χώρα, προσθέτοντας στα κονδύλια (40,5 δισ.) για την πανδημία και τα χρήματα από τον αναμενόμενο προϋπολογισμό της Κομισιόν για την... τρέχουσα επταετία (μέχρι το 2027).

Πέρα από την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να θεοποιήσει τις ικανότητες του πρωθυπουργού, ο οποίος έφερε χειρότερη συμφωνία από αυτήν που υπήρχε αρχικά, το βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τα χρήματα αυτά. Οι αρχικές προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργούν έντονη ανησυχία, ιδίως όταν συνοδεύονται από γενικόλογες αναφορές για ενίσχυση της εργασίας, τη στιγμή που το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" της κυβέρνησης πήγε άπατο για σχεδόν 250.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να ενταχθούν και χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται σε καθεστώς ανεργίας. Η σύγκριση θα γίνει με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και θα είναι αμείλικτη!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL