Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Α λα καρτ της Κυριακής / Ο ιδιοκτήτες του κράτους και ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α λα καρτ της Κυριακής / Ο ιδιοκτήτες του κράτους και ο ΣΥΡΙΖΑ

Και πώς θέλουμε να συμπεριφέρονται; Ιδιοκτήτες του κράτους είναι.

Το κράτος είναι στημένο, κουρντισμένο, εξοπλισμένο ακριβώς για να τους υπηρετεί και να τους εξυπηρετεί. Κι αυτό συμβαίνει όταν είναι στην κυβέρνηση τα κόμματα του κράτους -η Ν.Δ. και οι έσχατοι σύμμαχοί της. Αλλά συνέβαινε και όταν η πλειοψηφία έστειλε στο Μαξίμου τους καταπατητές.

Κοντά στο νου κι η γνώση, συνεπώς. Ο Σαμαράς το έκανε καθαρό από την πρώτη αποφράδα μέρα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Όποιος επιμένει ριζοσπαστικά, αντιστέκεται, διαδηλώνει, επιδιώκει την απειλητική για τον κόσμο των λίγων ώρα των πολλών, δεν έχει απέναντι μόνο τη Ν.Δ.. Έχει και το κράτος της. Το κράτος τους.

Όπως το είχε πάντα, ακόμα και όταν κυβερνούσε η Αριστερά. Τότε που έπεσαν να φάνε την Μπέττυ Μπαζιάνα, γιατί δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία. Όπως έπεσαν να φάνε και τον Τσίπρα όταν είπε όσα είπε για τους αρμούς. Και τρελαίνονται όταν ο Πολάκης δηλώνει ότι την επόμενη φορά θα έχουν μεγαλώσει τα τρομερά μωρά.

Το κράτος τους έχει τη νομενκλατούρα του, τις δυνάμεις καταστολής, τα δημόσια ταμεία. Ρυθμίζει σχέσεις διαπλοκής, κουμπαριάς, ακόμα και παιδεραστίας. Στηρίζει ένα Σύστημα με άκρες στον υπόκοσμο και βλαστάρια στις κορυφές της πραγματικής εξουσίας. Κράτος, κρατώ, κρατούντες, πώς το λένε.

Αυτό το κράτος δίνει σήμερα τον υπέρ πάντων αγώνα. Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ, και της λαϊκής αντίδρασης στην πολιτική τους, πλανιέται πάνω από τα κράνη τους. Καθόλου αφύσικο συνεπώς αυτό που γίνεται με την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, τα παρακρατικά, τις ανάρμοστες σχέσεις εσμών, θεσμών και αρμών, τις δολοφονίες χαρακτήρα, τους μπογδανισμούς.

Τους απειλείς, κύριε; Θα δεις το κράτος, ενθαρρυμένο, εξοπλισμένο, αγριεμένο, και εκ προοιμίου αμνηστευμένο, να σου κάνει τις δημοκρατικές σημαίες κουρελόπανα. Θέλεις να διαμαρτύρεσαι και να διαδηλώνεις; Θα σ’ αρπάξει ο μπόγιας. Θέλεις φως στο σκάνδαλο Novartis;

Θα σε αλέσουν οι προανακριτικές και έμπιστοι κρατικοί εισαγγελείς. Θέλεις την ενημέρωση ψυχή της δημοκρατίας; Θα σου βγάλουν την ψυχή, είτε είσαι δημοσιογράφος, είτε εκδότης. Θέλεις να τα βάλεις με τους βαρόνους των Μίντια, να τους επιβάλεις να πληρώνουν, να τους περιορίσεις με κανόνες; Θα σου πει ο Παππάς στ’ αυτί. Εν γένει, αν δεν είσαι με το κράτος τους, αισθάνεσαι τις δαγκάνες του.

Ως εκ τούτου, πρώτα η μάχη της δημοκρατίας. Να κόψουμε τον δρόμο στις μπουλντόζες που απειλούν ανθρώπους και δικαιώματα. Κι όταν έρθει η ώρα, ξέρουμε πια...

Θανάσης Καρτερός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL