Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Περπατώντας στην πόλη / Η Παλαιά Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Η Παλαιά Βουλή

Θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ, για να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Με τη μεταπολίτευση του 1862 καταργήθηκε το σώμα της Γερουσίας και τα σχέδια του κτηρίου τροποποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο. Κυριότερη μεταβολή ήταν η κατάργηση του αμφιθεάτρου της Γερουσίας.

Το κτήριο του Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε το 1875, οπότε έγινε και η επίσημη έναρξη των εργασιών της Βουλής με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη. Πολύ αργότερα, το 1935, η Βουλή μεταστεγάστηκε στα παλαιά ανάκτορα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το κτήριο της Παλαιάς, πλέον, Βουλής παραχωρήθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Τελικά η Εταιρεία εγκαταστάθηκε στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής το 1960 και λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε για το κοινό η νέα έκθεση του μουσείου της, στην οριστική του πια στέγη. Σήμερα η Παλαιά Βουλή είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο της πόλης. Η μεγαλόπρεπη αίθουσα συνεδριάσεων αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης.

Η πλατεία Κολοκοτρώνη συνδέθηκε με την ελληνική κοινοβουλευτική Ιστορία για έναν σχεδόν αιώνα, από το 1843, με την επικράτηση της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου, μέχρι και σήμερα. Με την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας πρόβαλε επιτακτικά η ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου που θα στέγαζε την Εθνική Αντιπροσωπία στη μικρή Αθήνα της εποχής. Έτσι επελέγη η πρώην κατοικία Κοντοστάβλου, που είχε κτισθεί το 1833 μέσα σε μεγάλο κήπο, ανάμεσα στις οδούς Σταδίου, Κολοκοτρώνη, Άνθιμου Γαζή και Χρήστου Λαδά. Η μεγάλη οκταγωνική αίθουσα δεξιώσεων της κατοικίας αυτής χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συνεδριάσεων της Βουλής και της Γερουσίας από το 1843 μέχρι το 1854. Το 1854 το πρώτο αυτό Ελληνικό Βουλευτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Σήμερα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, μπροστά από το κτήριο της Παλαιάς Βουλής δεσπόζει ο έφιππος ανδριάντας του αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου. Είχε τοποθετηθεί αρχικά, το 1904, σε μικρή νησίδα στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη. Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε το 1954, στη διάρκεια εργασιών ανάπλασης του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL