Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Επί Τσίπρα πάντως ήταν μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επί Τσίπρα πάντως ήταν μουσείο

Στη ζωή και στην πολιτική υπάρχουν αντικειμενικές πραγματικότητες. Το ότι η Αγία Σοφία επί Τσίπρα ήταν μουσείο είναι μια πραγματικότητα. Το ότι χρειάστηκε να έρθει ο Κ. Μητσοτάκης για να νιώσει ισχυρός ο Ρ. Ερντογάν και να βιώσουμε την εθνική υποχώρηση της μετατροπής της και σε τζαμί είναι άλλη μια πραγματικότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας, όταν είχε έρθει ο Ρ. Ερντογάν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, στις επίσημες δηλώσεις του έκανε στον Τούρκο Πρόεδρο μια σύγκριση με νόημα: «Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντίστοιχα, κακώς κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφιά».

Ήταν ένα σαφές μήνυμα, με περιεχόμενο αμοιβαιότητας, ότι η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο μουσείο αλλά και χριστιανικό μνημείο που πρέπει όλοι να σέβονται.

Υπενθύμισε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας στον Ρ. Ερντογάν ότι «έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών στον ελλαδικό χώρο. Στη Λέσβο, στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στο Ρέθυμνο στη Ρόδο, το Φετιγιέ τζαμί στο Μοναστηράκι». Με τον τρόπο αυτό ο Αλ. Τσίπρας, ως υπεύθυνος πρωθυπουργός της Ελλάδας, πέτυχε να μην αλλάξει ο μουσειακός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας.

Μετά έφυγε από την εξουσία ο αριστερός Τσίπρας, που ο Τσαβούσογλου τον θεωρούσε εθνικιστή, και ήρθε ο συνεννοήσιμος Μητσοτάκης, που δεν μιλά με τα κόμματα για τα εθνικά θέματα. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρ. Ερντογάν. Του είπε για την Αγία Σοφία; Όχι, δεν του είπε κουβέντα, το επιβεβαιώνει και η κυβερνητική ενημέρωση.

Μήπως τον απείλησε ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων; Μα επί οκτώ μήνες αυτή η λέξη ήταν απαγορευμένη στην ελληνική διπλωματία!

Η Τουρκία διεξάγει έρευνες σε κυπριακό οικόπεδο -δηλαδή για τον λόγο που η Ε.Ε. επέβαλε τις κυρώσεις- και δεν ζητείται η προσωποποίησή τους και η επιβολή αυστηρότερων μέτρων.

Απροπό: Ο Αλ. Τσίπρας πήγαινε στο Ισραήλ και έλεγε στην κυβέρνηση Νετανιάχιου ότι πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, αλλά οι Ισραηλινοί δεν έλεγαν ότι οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου ανήκουν σε όλους τους λαούς που βρέχονται από τη θάλασσα.

Στον Κ. Μητσοτάκη, που πήγε στο Ισραήλ και ξέχασε να επαναλάβει την πάγια ελληνική θέση και δημιούργησε διπλωματικό πρόβλημα με του Παλαιστίνιους και τους Άραβες, του έδειξαν ότι κάτι πρέπει να δώσει στην Τουρκία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL