Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Τρία κρούσματα σεξιστικής επίθεσης και δολοφονίας χαρακτήρων γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρία κρούσματα σεξιστικής επίθεσης και δολοφονίας χαρακτήρων γυναικών

Ο σεξιστικός λόγος, γραπτός και διαδικτυακός, αποθρασύνεται. Τα φαινόμενα σεξιστικής επίθεσης και δολοφονίας χαρακτήρων γυναικών αυξάνονται επικίνδυνα.

Πρόσφατα και μέσα σε μια βδομάδα, είδαμε να ξετυλίγονται τρία κρούσματα σεξιστικής επίθεσης και δολοφονίας χαρακτήρων τριών γυναικών, εκ των οποίων οι δύο είναι μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και η άλλη γνωστή από τηλεοπτική εκπομπή, μέσα από προκλητικά και ψευδή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και την έντυπη «δημοσιογραφία».

Η Ραλία Χριστίδου και η Δώρα Αυγέρη, βουλεύτριες και οι δύο του ΣΥΡΙΖΑ, η μεν πρώτη συκοφαντήθηκε με αήθη σχόλια σε μια παραποιημένη φωτογραφία της, η οποία αναρτήθηκε από «δημοσιογράφο» στο Facebook και στη συνέχεια αναρτήθηκε και στο twitter με ανάλογο προσβλητικό σχόλιο, από πρώην βουλευτή, γνωστό για τις σεξιστικές του επιθέσεις σε γυναίκες, η δε δεύτερη, συκοφαντήθηκε για τον επαγγελματισμό και την καθόλα νόμιμη μονιμοποίηση στην εργασία της με ένα fake news δημοσίευμα καλοταϊσμένης εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Μονιμοποιούσαν μέχρι και μοδίστρες».

Επίσης η Ιωάννα Τούνη, γνωστή από την τηλεόραση, έπεσε θύμα παράνομης διαρροής βίντεο με την ίδια σε προσωπικές της στιγμές και με άγνοια του γεγονότος.

Και οι τρεις γυναίκες δε σιώπησαν, αλλά βγήκαν δημόσια και κατήγγειλαν τη σεξιστική βία που ασκήθηκε σε βάρος τους, την προσβολή και τη δολοφονία χαρακτήρα που δέχτηκαν, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω . Προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και καλώς έπραξαν. Διότι μια συγνώμη μόνο δεν αρκεί για να σταματήσει ο κατήφορος του έντυπου και ηλεκτρονικού κιτρινισμού και των fake news, προκειμένου να διαβάλουν και να συκοφαντήσουν τις συγκεκριμένες γυναίκες είτε γιατί ενοχλούν με την πολιτική και κομματική τους ιδιότητα και δράση ή για να χρησιμοποιηθούν ως πορνογραφικό εμπόρευμα, παρεμβαίνοντας στη ιδιωτική ζωή της μίας εξ αυτών.
Τα σεξιστικά στερεότυπα που «καλά κρατούν» στη σημερινή πατριαρχική «κανονικότητα» που ζούμε, χρειάζονται καθημερινές πολύμορφες πολιτικές και δράσεις που να ενδυναμώνουν τις γυναίκες, ιδίως όσες δεν είναι επώνυμες και δεν έχουν δημόσιο βήμα, να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγέλλουν τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχονται από χυδαίους και ψεύτες οι οποίοι τις προσβάλουν και προσπαθούν να τις μειώσουν και να μπορούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Η πολιτεία και ιδιαίτερα η νέα Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δεν πρέπει να σιωπούν μπροστά σε τέτοια φαινόμενα αλλά να αντιδρούν, να υποστηρίζουν τις γυναίκες ώστε οι θύτες να μη μένουν ατιμώρητοι.

Τα νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει και έχει εμπλουτιστεί με τους νόμους 4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και 4604/2019 (Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων) πρέπει να ενεργοποιηθεί και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα άρθρα των δύο νόμων που ψηφίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που δυστυχώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν έχει αξιοποιήσει.

Ιδιαίτερα πρέπει να αξιοποιηθεί το άρθρο 24 ν.4604/2019 που προβλέπει μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Χρειάζεται άμεσα να υλοποιηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλους τους φορείς ενημέρωσης, όπως επίσης πρέπει να συνεχιστεί η επεξεργασία θέσεων για την αντιμετώπιση της σεξιστικής βίας μέσα από το διαδίκτυο, την οποία, στη θητεία μου ως ΓΓΙΦ, είχαμε δρομολογήσει με τη συγκρότηση συγκεκριμένης επιτροπής στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Περαιτέρω χρειάζεται η ενίσχυση και η αξιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και δομών για τη βία, η αύξηση των δομών πανελλαδικά σε πόλεις που λείπουν, η δημιουργία νέων δομών για τα Λοατκι άτομα καθώς και η συγκρότηση και λειτουργία υπηρεσιών με ειδικά συμβουλευτικά - θεραπευτικά προγράμματα για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ώστε να συνεχίζεται η ποινική διαδικασία και να μη κλείνει ο φάκελος στην εισαγγελία.

Σαν κοινωνία οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Καμιά ανοχή στη σεξιστική βία. Καμιά γυναίκα μόνη στην απανθρωπιά και την δολοφονία της προσωπικότητα της. Να σταματήσουμε αυτή την κατρακύλα γιατί δεν πάει άλλο!

Φωτεινή Κούβελα
Πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL