Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η κυβέρνηση κρύβει την αποτυχία της πολιτικής της πίσω από την πανδημία / Ο ΣΥΡΙΖΑ αλωνίζει την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση κρύβει την αποτυχία της πολιτικής της πίσω από την πανδημία / Ο ΣΥΡΙΖΑ αλωνίζει την Ελλάδα

Την επικοινωνιακή "φούσκα" του υποτιθέμενου success story της... καλύτερης κυβέρνησης όλων των εποχών επιχειρεί να σπάσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία βλέπει να επιβεβαιώνονται οι δυσμενέστερες των προβλέψεων που είχε κάνει ήδη από την αρχή της πανδημίας.

Εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα, γενναία ενίσχυση στη ρευστότητα, στήριξη της εργασίας, γιατί μετά θα είναι αργά, το κόστος πολλαπλάσιο, η ύφεση βαθύτερη, ήταν η προειδοποίηση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας το "Μένουμε Όρθιοι" τον Απρίλιο.

Φαίνεται όμως πως τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση ήταν ήδη προαποφασισμένα, αφού είχε την τέλεια ευκαιρία να κρύψει την ύφεση, που ήδη είχε διαφανεί από τον Οκτώβριο, και την αύξηση της ανεργίας πίσω από την πανδημία.

Η πραγματικότητα αποδομεί τη "φούσκα"

Βέβαια, πολλές φορές η ίδια η ζωή υπερβαίνει τα κυβερνητικά αφηγήματα, αφού, ακόμη κι αν όλη την ημέρα ακούει ο επαγγελματίας και ο εργαζόμενος για τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του... Μωυσή, το μηδενικό ταμείο, ο άδειος λογαριασμός και οι υποχρεώσεις που τρέχουν διαλύουν την εικονική πραγματικότητα. Απόγνωση και διάλυση. Αυτή είναι η εικόνα που συναντάει κανείς σε όλη τη χώρα, ιδίως δε στις τουριστικές περιοχές, που τα κατεβασμένα ρολά και η ελάχιστη κίνηση θυμίζουν βαθύ χειμώνα.

Δίπλα στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης κάνει "εγκαίνια" σε τέσσερις κατεδαφίσεις με δημόσιο χρήμα και οι υπουργοί του της "πρώτης γραμμής" καταγράφουν τη μία αποτυχία μετά την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αλωνίζουν την Ελλάδα. Οι εκκλήσεις των καταστηματαρχών, των αγροτών, των ανθρώπων του τουρισμού και, φυσικά, των εργαζομένων είναι δραματικές. Όσοι βλέπουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρέθηκε στην Κέρκυρα την Πέμπτη, καταγγέλλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: Έλλειψη στήριξης και σχεδιασμού από την κυβέρνηση. "Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας", "δεν πρόκειται να ανοίξω", "η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη", "δεν βλέπουμε φως στο τούνελ", "τέσσερις μήνες χωρίς εισόδημα", είναι μερικά από τα όσα ακούει στις περιοδείες του ο Αλ. Τσίπρας.

Μέτρα τώρα ή συσσίτια τον χειμώνα

"Αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει έξω από τη φούσκα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζει, το φθινόπωρο, αν ξανάρθω εδώ ή σε άλλα νησιά μας, στην Κρήτη, στη Ρόδο, δεν θα μιλάμε για μέτρα στήριξης της εργασίας ή των επιχειρήσεων αλλά για οργάνωση συσσιτίων" είπε χαρακτηριστικά από την Κέρκυρα, μεταφέροντας την αγωνία και τον φόβο των ανθρώπων της αγοράς. "Κάνουν για ακόμη μια φορά την κρίση της πανδημίας ευκαιρία για αναδιάρθρωση στην εργασία και στην οικονομία, προς όφελος των λίγων και ισχυρών", τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Ξανά η κρίση ευκαιρία

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, την Παρασκευή, συνιστούν, για την αξιωματική αντιπολίτευση, "ομολογία αποτυχίας" αλλά και παραδοχή των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης. Έτσι, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της αποτυχίας του προγράμματος "Συν-εργασία", έδωσε το πράσινο φως στους εργοδότες να "κάνουν ό,τι θέλουν", στρώνοντας το έδαφος για περαιτέρω μειώσεις μισθών και απολύσεις. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η διά της πλαγίας κατάργηση του δώρου Πάσχα, όπως αποκάλυψε η "Α" και επιβεβαίωσε επί της ουσίας η κυβέρνηση.

Όποιος αντέξει

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει τη μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για το 2020, που παίρνει σαν δεδομένο ότι το 2021 οι επιχειρήσεις θα έχουν ανακάμψει, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα των "επιχειρήσεων ζόμπι", αφού κατ' αυτήν υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα και υπάρχουν και μη βιώσιμες επιχειρήσεις. "Αλήθεια, όποια επιχείρηση χρειάζεται σήμερα ζεστό χρήμα είναι μη βιώσιμη για την κυβέρνηση; Ποιος κρίνει τη βιωσιμότητα, κατά τον κ. Μητσοτάκη;" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φέρνουν χουντικά διατάγματα και καταστολή

Με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, του Χρ. Σταϊκούρα αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος του Γ. Στουρνάρα να συγκλίνουν στο ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, η ανάκαμψη δύσκολη, με την ανεργία να αυξάνεται και τους μισθούς να μειώνονται, το μείγμα στην οικονομία και στην κοινωνία τείνει να γίνει εκρηκτικό το φθινόπωρο. Μπροστά στον φόβο μαζικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να οχυρωθεί επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και νομοθετικές προβλέψεις copy paste από τα χουντικά διατάγματα για την απαγόρευση των συναθροίσεων. "Η κυβέρνηση οξύνει την κρίση και τρέχει να προλάβει τις αντιδράσεις με κατασταλτικά μέτρα" σημείωνε ο Αλ. Χαρίτσης τονίζοντας πως ο Μ. Χρυσοχοΐδης "ξεπέρασε τον εαυτό του, αντιγράφοντας ένα νομοθέτημα της Χούντας, του 1971, από την καθαρεύουσα στη δημοτική". Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη στη Βουλή, καθώς το νομοσχέδιο έρχεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη οργανώνονται συγκεντρώσεις.

Το μπάχαλο στον τουρισμό...

Η επιτελική κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να εξανεμίσει σε μερικές μόνο ημέρες το θετικό κεφάλαιο που είχε κατακτήσει με την επιτυχημένη υγειονομική διαχείριση στην πανδημία. Με πρωταγωνιστή τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη -ενδέχεται να είναι πρώην, βέβαια, όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές-, το άνοιγμα του τουρισμού για Ευρωπαίους πολίτες σημαδεύτηκε από την ασυνενοησία, τον ερασιτεχνισμό και το μπάχαλο, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου.

Με την πτήση από τη Σουηδία και τις αστείες δικαιολογίες, α λα αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού, από τον Χ. Θεοχάρη, τον πατέρα Τζόνσον, το αλαλούμ με τα πρωτόκολλα και τις φόρμες καθώς και την πλήρη απομόνωση του υπουργού από τους φορείς του τουρισμού, η Ελλάδα δυσφημίστηκε από γερμανικά, σουηδικά και βρετανικά ΜΜΕ.

"Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να επιλέξει: Ή διώχνει τον κ. Θεοχάρη σήμερα κιόλας ή αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το πρωτοφανές μπάχαλο στον τουρισμό" σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL