Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
200.000 λουκέτα προ των πυλών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

200.000 λουκέτα προ των πυλών...

Σήμερα, μας ενημέρωσε ο κ. Πέτσας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει γενναία μέτρα για τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Αν και είναι πιθανό οι αναμενόμενες εξαγγελίες να περιλαμβάνουν και... έναν λάκκο, στον οποίο πιθανώς θα τον ρίξει η αβελτηρία των συνεργατών του στο υπ. Οικονομικών, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις... Περισσότερα αύριο και στο Κόκκινο και στην "Αυγή"...

Πέραν όμως αυτών, η απειλή για 200.000 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς μια αποστροφή απελπισίας κάποιων συνδικαλιστών των επιμελητηρίων όλης της χώρας, αλλά τεκμηριωμένο επιστημονικό συμπέρασμα.

Παρά την κυβερνητική νιρβάνα, το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΜΕΧ) έχει ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των πρώτων δεδομένων για την ποσοτικοποίηση της επίδρασης της πανδημίας στην εγχώρια οικονομία και ειδικά στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Αλλά και μια μελέτη του ΟΟΣΑ τον περασμένο Απρίλιο δείχνει ότι οι τομείς που πλήττονται κατά κύριο λόγο από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία είναι οι μεταφορές, οι κατασκευές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι αεροπορικές μεταφορές, οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, το real estate, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και λοιπές προσωπικές υπηρεσίες.

Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση σε συγκέντρωση στους πέντε πρώτους τομείς με αρνητικές επιπτώσεις 73,6% στον κύκλο εργασιών, η Ιταλία ακολουθεί με 71%, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες με 67%, το Βέλγιο με 64% και η Ισπανία 63%. Στους προαναφερθέντες τομείς απασχολείται σχεδόν το 90% των εργαζομένων στη χώρα μας.

Η ανάλυση των ερευνητών του ΚΕΜΕΧ δείχνει ότι από το σύνολο των 820-830 χιλιάδων ΜμΕ στην Ελλάδα είναι πιθανόν έως και το 25%, δηλαδή έως και 200 χιλιάδες περίπου ΜμΕ να βρεθούν σε αδιέξοδο που μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ (20 Απριλίου 2020), το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 50% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ολίγιστα και ανεφάρμοστα από την πλειοψηφία των τραπεζών, η χρηματοδότηση σχεδόν μηδενική και η απειλή ante portas...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL