Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το σανό είναι η μόνη λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σανό είναι η μόνη λύση

Μονόδρομο (έστω και αν στο τέλος είναι αδιέξοδο) αποτελεί για τον Κ. Μητσοτάκη το να «μιζάρει» στη σκανδαλολογία που του φέρνουν στο πιάτο όσοι τον πιέζουν για εκλογές. Μπορεί ώς τώρα να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην κάλπη, αλλά όταν θα πρέπει να πάρει την απόφαση θα του τα έχουν κάνει έτσι ώστε να αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή.

Το βασικό πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι ώς το τέλος του Ιουλίου δεν έχει και δεν θα αποκτήσει θετική ατζέντα. Η οικονομία πηγαίνει χάλια και θα πάει χειρότερα. Η ανεργία χτυπά την πόρτα και μπαίνει ήδη από τα παράθυρα, όσο κι αν τη «μαγειρεύει» ο Γ. Βρούτσης.

Σε λίγες μέρες και οι συνταξιούχοι θα καταλάβουν την κοροϊδία Μητσοτάκη, όπως την κατάλαβαν και οι έμποροι του κέντρου, που βαράνε μύγες και κλείνουν τα μαγαζιά τους νωρίτερα για να μην καταναλώνουν ενέργεια. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που διακρίνει την κατάσταση. Κάπως έτσι καταρρέουν οι κοινωνικές συμμαχίες και η μεσαία τάξη που κρίνει τις εκλογές σού γυρίζει την πλάτη.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που έχει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ημερομηνία λήξης του μήνα του μέλιτος. Οι έμποροι του κέντρου της πρωτεύουσας το έχουν καταλάβει, αλλά ακόμα λένε ότι μπορεί να φταίει ο Άδ. Γεωργιάδης.

Ώς το φθινόπωρο θα έχει τελειώσει και αυτό το παραμύθι. Το φθινόπωρο θα τελειώσει και η μυθοπλασία των δημοσκοπήσεων. Στο Μαξίμου το ξέρουν, γιατί τους το είπαν οι δημοσκόποι: «Αυτό που βλέπετε τώρα θα είναι αντεστραμμένο».

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η εκκρεμότητα ενός επεισοδίου με την Τουρκία. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ξεκινώντας μια επικοινωνία και μελλοντικά κάποια διαπραγμάτευση. Στόχος: να μην υπάρξει επεισόδιο έως τον Νοέμβριο που θα γίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, μπας και χάσει ο Τραμπ και ο επόμενος Πρόεδρος είναι πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα. Σημειώστε ότι, μετά τις ΗΠΑ, και η Ρωσία αναβαθμίζει την πρεσβεία της Αθήνας.

Το μόνο θετικό που έχει μπροστά του ο Κ. Μητσοτάκης είναι η σύνοδος κορυφής με την υπόσχεση των 32 δισ. ευρώ. Θα ήθελε να επέστρεφε θριαμβευτής πάνω στην ασπίδα των 32 δισ., αλλά θα πρέπει να περιμένει έως τις 18 Ιουλίου. Μέχρι τότε δεν βγαίνει χωρίς ατζέντα και με τα πραγματικά σκάνδαλα να τον ζώνουν (Novartis, 20 εκατ. σε ΜΜΕ, οι απευθείας πανάκριβες αναθέσεις του Ν. Μηταράκη, σκόιλ ελικικού κ.ά.).

Το σχέδιο του Μαξίμου ήταν μετά τη σύνοδο κορυφής ο Μητσοτάκης - σωτήρας να έκανε και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα μοίραζε τα 32 δισ. Αλλά μέχρι τότε θα μας ταΐζουν «σκάνδαλα» και υποκλοπές. Ή ανασχηματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL