Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Η εμπειρία της πανδημίας για το σύστημα υγείας και η επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εμπειρία της πανδημίας για το σύστημα υγείας και η επόμενη μέρα

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η κυρία Χαρά Ματσούκα ενώ ομιλητές ήταν ο τ. υπουργός υγείας και τομεάρχης υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός ο τ. γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος ο τ. αναπληρωτής γενικός γραμματέας υγείας υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτης βαρδαρός και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος καθηγητής ΕΣΔΥ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Παρεμβάσεις επίσης έκαναν, ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, νοσηλευτής και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ανδρέας Ξανθός: Τώρα είναι επιβεβλημένη μια γενναία επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας

Ο τέως υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας την υπεύθυνη και σοβαρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα προβλήματα διαχείρισης της πανδημίας, τόνισε ότι κατατέθηκαν σοβαρές και τεκμηριωμένες κριτικές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, στις ελλείψεις, στα λάθη, στις ολιγωρίες, στις ανεπάρκειες, στους αδιαφανείς χειρισμούς ή στις παρεμβάσεις που ευνοούσαν επιμέρους συμφέροντα και ημέτερους, καθώς και προτάσεις επεξεργασμένες από το παρατηρητήριο υγείας που συγκροτήθηκε και την επαφή με τους ανθρώπους του συστήματος υγείας, τους εκπροσώπους τους, τους φορείς των υγειονομικών, των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών.

Αναφερόμενος στα διδάγματα από την πανδημία και την ευτυχώς ήπια όπως είπε πορεία που πήρε στη χώρα μας, τόνισε την ανάγκη ολιστικών παρεμβάσεων υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας με ειδική μέριμνα για τους πιο αδύναμους.

Μπορεί η προσβολή από τον ιό να είναι ισότιμη αλλά η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι έχουν απολύτως ταξική κατηγοριοποίηση σημείωσε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των ΗΠΑ όπου είναι τριπλάσια τα ποσοστά θανάτου στους αφροαμερικανούς και στους ισπανόφωνους Αμερικανούς πολίτες σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό.

Η πανδημία υπογράμμισε ο κ Ξανθός, ανέδειξε ότι απαιτούνται αριστερές και προοδευτικές πολιτικές αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα αξιοποιήσουν την πανδημία ως ευκαιρία για επένδυση στο σύστημα υγείας, προκειμένου να καλύψει με μόνιμο και σταθερό τρόπο τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι έχει αποδείξει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να παρουσιάσει κανένα σχέδιο μακροπρόθεσμης ενίσχυσης του Εθνικού συστήματος υγείας γιατί όπως είπε δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ακόμα και τα όποια δειλά και λειψά μέτρα στήριξης πήρε, τα έκανε υπό την πίεση της πανδημίας και επειδή ακριβώς δεν είχε εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην αποτελεσματικότητα του, ανέφερε, παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, Μένουμε Όρθιοι.

Σύμφωνα με τον κ Ξανθό, οι παρεμβάσεις του προγράμματος έχουν δημοσιονομικό κόστος για το 2020 περίπου 1 δισ.ευρώ ( 0,5% του ΑΕΠ) και αποτελούν το πρώτο βήμα σύγκλισης με τους μέσους όρους της ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες υγείας που είναι στο 7% του ΑΕΠ, με στόχο τη συνεχή αύξηση της δυναμικότητας» του ΕΣΥ και της δυνατότητας του να καλύπτει επιπλέον ανάγκες υγείας των πολιτών.

Επίσης ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις αντιεμβολιαστικές αντιδραστικές συμπεριφορές που η πανδημία όπως είπε έδωσε οριστικό χτύπημα.

Ακόμη μίλησε για το λιβάνισμα των κυβερνητικών θετικών πεπραγμένων και την αποσιώπηση κάθε κριτικής από τα μέσα ενημέρωσης, την οποία χαρακτήρισε αναμενόμενη, ενώ τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης κοινωνικών συμμαχιών για να αντιμετωπιστεί πιθανή κρίση ανεργίας και φτώχειας που πιθανότατα θα επέλθει το επόμενο διάστημα.

Τάκης Παναγιωτόπουλος: Η θριαμβολογία της Κυβέρνησης δεν δικαιολογείται

Ο επιδημιολόγος, καθηγητής ΕΣΔΥ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης λήψης μέτρων που οδήγησαν στο σημείο της χαμηλής κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας και στο ότι δεν επέτρεψαν την μεγάλη επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που δεν επιτρέπουν την θριαμβολογία.

Όπως είπε, τα έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν ήταν α) γιατί παρατήρησε και μελέτησε η επιτροπή το τι συνέβη στην Ιταλία, β) γιατί η χώρα μας έχει μικρότερη συμμετοχή στην παγκόσμια κίνηση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γ) μεταφέροντας το βίωμα του από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατί υπήρχε μία διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Ο κ Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, τονίζοντας ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας συνέβη το απαράδεκτο, να μεταφέρεται προσωπικό από Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία ενώ έπρεπε να ενισχυθούν πολύ περισσότερο μιας και το 85% των περιστατικών δεν χρειάζονται νοσοκομείο, είναι ήπια και πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πρωτοβάθμια.

Επίσης υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα πρέπει σε κάθε περιφέρεια να υπάρχει μία ομάδα επιστημόνων που να μπορούν να εκτιμήσουν το επίπεδο διασποράς του κορωνοιου και τα μέτρα να μπορούν να λαμβάνονται ειδικά για τον κάθε τόπο κι όχι οριζόντια.

Ο κ Παναγιωτόπουλος σημείωσε την πρωτοφανή έρευνα που διεξάγεται για τα εμβόλια του Covid 19 όπου μελετώνται περισσότερα από 130 εμβόλια εκ των οποίων 10 ήδη έχουν περάσει τις δοκιμαστικές φάσεις και βρίσκονται σε φάση κλινικών μελετών σε ανθρώπους.

Αναφέρθηκε επίσης στη διακήρυξη του ΠΟΥ για τα εμβόλια ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμια δημόσια αγαθά και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας σχέσης και ισορροπίας με τις εταιρείες που έχουν κομβικό ρόλο στην παραγωγή τους, έτσι ώστε να υπερκεραστούν τα θεσμικά εμπόδια που τίθενται και να διασφαλιστεί στην πράξη ότι τα εμβόλια θα είναι δημόσιο παγκόσμιο αγαθό.

Γιάννης Μπασκόζος : Ο νεοφιλελευθερισμός ευθύνεται για τη μη ετοιμότητα των συστημάτων παγκόσμια, να αντιμετωπίσουν την πανδημία

Ο κ Μπασκόζος υπογράμμισε ότι η προσπάθεια κερδοφόρων επενδύσεων ιδιωτών στα φιλέτα των συστημάτων υγείας, η αντίληψη ότι η πρόληψη, η αγωγή υγείας δεν είναι κερδοφόρα, άρα δεν προσφέρονται για επενδύσεις, καθώς και η αντίληψη, ότι η επένδυση στα δημόσια συστήματα υγείας εμποδίζει τη ροή επενδύσεων προς άλλους, πιο παραγωγικούς τομείς,  έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στη μη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας παγκόσμια να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Όλα αυτά που μέλη της σημερινής Κυβέρνησης ισχυρίζονταν για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, περί παλαιομοδίτικων, παλαιοκομμουνιστικών σχεδίων, αποδείχθηκε ότι αποτελούν τη μέγιστη επένδυση για το μέλλον, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ Μπασκόζος επισημαίνοντας ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε διάφορες χώρες, στηλίτευσε τα όσα διαδραματίζονται με τον Τράμπ και την επίθεσή του σε Κίνα και ΠΟΥ.

Αν τώρα που χρειάζεται η αλληλεγγύη και η διάχυση της επιστημονικής γνώσης, υποβαθμιστεί η εμπιστοσύνη και αποδυναμωθούν οι παγκόσμιοι οργανισμοί, τότε η παγκόσμια κοινότητα θα χάσει ένα πολύ σοβαρό όπλο, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημείωσε ότι έχει προβλήματα, όμως επεσήμανε ότι δικαιώθηκε όταν τόνιζε την αξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της πρόληψης, της αγωγής υγείας.

Σχετικά με  την  κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να μπει στην λογική της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου ποιοτικού δημόσιου συστήματος υγείας με καθολική δωρεάν πρόσβαση, γιατί η ταξική της ιδεολογική μεροληψία δεν της το επιτρέπει.

Μάλιστα κρούοντας τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ δια της ολισθήσεως, ανέφερε ότι όταν δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις, δεν βελτιώνονται οι υποδομές και αφήνονται ταλαιπωρημένοι και κακοπληρωμένοι οι επαγγελματίες υγείας, τότε τα δημόσια συστήματα θα καταρρεύσουν, με τέτοιο τρόπο ώστε οι ιδιωτικοί φορείς να έρχονται να καλύψουν τα κενά.

Δημήτρης Βαρνάβας : Μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία

Στην ανάγκη το ΕΣΥ να εξοπλιστεί με ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και οικονομικούς πόρους, για να μπορέσει να αντέξει το δεύτερο κύμα της επιδημίας, αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ στον ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, ασκώντας κριτική στο μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ, για το ότι δεν έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο που θα έπρεπε σε τέτοιες συνθήκες.

Την περίοδο της πανδημίας θα περίμενε κανείς να υπάρξει ένας διαγωνισμός ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό σύστημα υγείας για το ποιος θα αντιμετωπίσει τα περιστατικά, ανέφερε ο κ Βαρνάβας σημειώνοντας ότι αυτό που έγινε ήταν να υποχωρεί ο ιδιωτικός τομέας και να μη δέχεται να αντιμετωπίσει περιστατικά Covid 19, παραπέμποντάς τα όλα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο λόγος σύμφωνα με τον κ Βαρνάβα, είναι για να κρατήσει καθαρές τις εγκαταστάσεις του έτσι ώστε μόλις λήξει η πανδημία να κάνει μια έφοδο για να κερδοφορήσει, καθώς όπως είπε, η Κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσει το σχέδιο της για τις ΣΔΙΤ και την είσοδο των ιδιωτών στα κερδοφόρα τμήματα των Νοσοκομείων.

Μάλιστα ο κ Βαρνάβας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί ο ΠΙΣ, παρομοιάζοντας τον με ιμάντα μέσω του οποίου μεταφέρονται νεοφιλελεύθερες επιλογές, όπως για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα όπου διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, μία αποτυχημένη ημερίδα.

Ο κ Βαρνάβας υπογράμμισε ότι σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από πλευράς της οργανωμένης ιατρικής κοινότητας, δεν υπήρξε ένας θεσμικός λόγος και μία παρέμβαση για να υπερασπιστεί την κοινωνία κυρίως, αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς.

Όπως τόνισε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έμειναν παντελώς απροστάτευτοι χωρίς μέσα προστασίας, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία πάσχιζαν να εξασφαλίσουν μέσα, ενώ στη συνέχεια η όλη η παρέμβασή της εστιάστηκε στο πώς θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα περίφημα voucherς, ευτελίζοντας συνολικά τον επιστημονικό κόσμο.

Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος: Οι ανεπάρκειες της Κυβέρνησης συσπείρωσαν ξανά τους εργαζόμενους παρά τις προσπάθειες του προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ

Στη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο Δ. Χαραλαμπόπουλος, νοσηλευτής και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτή η κυβέρνηση έφερε στην επιφάνεια.

Όπως ανέφερε, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ήταν σχετικά με την παροχή υλικών Μέσων Ατομικής Προστασίας, η οποία ήτανε πάρα πολύ μικρή σε αρκετά νοσοκομεία.

Επίσης ανέφερε ότι βγήκε στην επιφάνεια έντονα το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού.

Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με την πλειοψηφία στην προεδρία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία υπογράμμισε παρότι τα προηγούμενα χρόνια ο καταγγελτικός λόγος ήταν καθημερινός και πολύ καυστικός, σήμερα έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και το μόνο που κάνουν είναι να λιβανίζει τις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης.

Ο κ Χαραλαμπόπουλος τόνισε την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου γενικού συμβουλίου στην ΠΟΕΔΗΝ, έτσι ώστε να υπάρχει μια ομοσπονδία η οποία να παλεύει πραγματικά για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Σταμάτης Βαρδαρός: Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην στελέχωση των ΤΟΜΥ και στην ένταξή τους στο ΕΣΥ

Στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ αναφέρθηκε ο τ. αναπλ. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, τονίζοντας τη σημασία της για την υγεία συνολικά του πληθυσμού.

Ο κ Βαρδαρός τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει στο σχέδιο της την παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και των πιο κερδοφόρων κομματιών του, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, την μη ολοκλήρωση της τοποθέτησης των 454 μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας, τις συμβάσεις που έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, τις συντηρήσεις που καθυστερούσαν οι δρομολογημένοι διαγωνισμοί τους, τις προσλήψεις που δεν έγιναν ακόμα και με την απειλή της πανδημίας.

Είναι σαφές ανέφερε, ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ήταν ο ρόλος της ΠΦΥ να είναι ανύπαρκτος έως ελάχιστος στην αντιμετώπιση της πανδημίας γιατί δεν συμφωνούσε ούτως ή άλλως με το σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας και γιατί η ΝΔ εκφράζει το πολιτικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης των πιο κερδοφόρων κομματιών του ΕΣΥ.

Εμείς σε αντίθεση υπογράμμισε, πιστεύουμε στο σχήμα των οργανωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αποτελούνται από επαγγελματίες υγείας που ενσωματώνουν πολιτικές δημόσιας υγείας πρόληψης και τη λειτουργία του οικογενειακού γιατρού, όπως το συναντάμε στις 127 ΤΟΜΥ, οι οποίες κατά κοινή ομολογία έχουν εξαιρετική απόδοση και αποδοχή.

Όπως ανέφερε οι 2.000.000 πολίτες που έχουν οικογενειακό γιατρό, είναι μια αρχή η οποία πρέπει για την επόμενη ημέρα να διευρυνθεί έτσι ώστε η σημαντική παρέμβαση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ να μπει κάτω από μία ενιαία διοικητική ομπρέλα, με τις κοινωνικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, τις υγειονομικές δομές και της ψυχικής υγείας, προκειμένου να μπορέσουν να παρέχουν αποτελεσματικότερες και περισσότερες υπηρεσίες προς την κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL