Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Περπατώντας στην πόλη / Ο δρόμος του (τεχνητού...) μεταξιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Ο δρόμος του (τεχνητού...) μεταξιού

Περπατώντας στην Αθήνα -και δη στην περιοχή του Βοτανικού, για την οποία γίνεται πολύς λόγος με αφορμή το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού- ο νους μας “πετάει” πίσω στις περασμένες δεκαετίες με την παρουσία του αρχαιότερου βιομηχανικού ομίλου της Αθήνας. Πρόκειται για τον όμιλο των εταιρειών ΕΤΜΑ, ΠολυΕΤΜΑ και ΕΛΑΤΕΞ, ο οποίος, ύστερα από 80 χρόνια περίπου λειτουργίας, μεταφέρθηκε στην Κίνα για να συνεχίσει εκεί, στην πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, τις εργασίες του.

Η ΕΤΜΑ, που ξεκίνησε ως εταιρεία παραγωγής τεχνητής μετάξης (νάιλον, κλωστές...), συνδέθηκε στην πορεία της με αρκετά θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Το χειρότερο ήταν βέβαια η δολοφονία της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, μέλους της ΚΝΕ, το 1980, από έναν τραμπούκο της εταιρείας, οδηγό λεωφορείου, από εκείνα που μετέφεραν τους εργάτες στις τρεις βάρδιες. Ο δολοφόνος έπεσε πάνω στη φοιτήτρια με το λεωφορείο που οδηγούσε την ώρα που εκείνη μαζί με άλλους συντρόφους της μοίραζε προκηρύξεις ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στα εργοστάσια.

Η ίδρυση του ομίλου το έτος 1925 έγινε από τους πρώην ανώτερους αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού Χαρίλαο Λιάμπεη και Τηλέμαχο Τριγγέτα. Εγκαταστάθηκε στην οδό Αγίας Άννης 9-11 και παρέμεινε εκεί μέχρι την αναχώρησή του από την Ελλάδα.

Η βιομηχανία απασχολούσε εκατοντάδες εργατοτεχνίτες και αρχικά στήριξε την παραγωγή της στη βισκόζη. Αργότερα, με τη δημιουργία της ΕΛΑΤΕΞ και της ΠολυΕΤΜΑ, η παραγωγή συνθετικών ινών στηρίχτηκε στη διαδικασία του πολυμερισμού.

Η φύση της δουλειάς ήταν τέτοια ώστε οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους ήταν σκληρές.

Πάντως οι τρεις βιομηχανικές μονάδες του ομίλου επί πολλά χρόνια κυριάρχησαν στον κλάδο με αγορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL