Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Επιστροφή στο 1989...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Επιστροφή στο 1989...

Και ξαφνικά σαν να έγινε ένα τεράστιο άλμα στο παρελθόν. Λες και γυρίσαμε στο 1989. Ο πρωθυπουργός ονομάζεται Μητσοτάκης... Τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα του παρόντος έχουν... ομογενοποιηθεί όπως και τότε για να στείλουν τον «πολιτικό αντίπαλο» στο Ειδικό Δικαστήριο. Και οι «μεγάλες αποκαλύψεις» διαδέχονται η μία την άλλη.

Όλα αυτά κάνουν τόσο καλό στην πολύπαθη δημοκρατία μας όσο «καλό» έκαναν το σκάνδαλο Κοσκωτά και τα Ειδικά Δικαστήρια που στήθηκαν τότε. Όμως η γενιά που πρωταγωνίστησε (ένθεν και ένθεν) στα όσα έγιναν το «βρόμικο ’89» έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Τα παθήματα όμως δεν έγιναν μαθήματα. Η χρησιμοποίηση των μηχανισμών της εξουσίας για τη στοχοποίηση και την εξόντωση του «απέναντι» είναι και πάλι βασικό εργαλείο εξουσιαστικής επιβολής.  Όποιος ελέγχει την κυβέρνηση, ακόμη και όποιος κατά λάθος βρεθεί «στον δρόμο» της δεν συκοφαντείται μόνο ανηλεώς αλλά ενίοτε δέρεται μετά πάθους.

Κάποια ακροδεξιά μειράκια (ή και μεσήλικοι) που χρησιμοποιεί η Ν.Δ. για να κερδίζει τις ακροδεξιές ψήφους μπορεί να κορδακίζονται και να απειλούν θεούς και δαίμονες κραδαίνοντας ρομφαίες, όμως σε αυτούς (αλλά και τους άλλους, που τους χρησιμοποιούν) αφιερώνει η στήλη τη εξής πραγματική ιστορία:

Συνέβη στο Δίστομο -πριν από πολλά χρόνια- την ημέρα της επετείου της σφαγής από τους Γερμανούς. Επίσημοι, παρελάσεις, οι αρχές της πόλης και του νομού παρούσες και τα σχολεία της περιοχής παρατεταγμένα στον χώρο των εκδηλώσεων...

Ξαφνικά εμφανίζεται κρατώντας στο χέρι στεφάνι προς κατάθεση ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης «βρόμικο ’89» (δεν ζει πλέον και δεν θα πούμε το όνομά του, μη πολιτικό πρόσωπο πάντως).

Πριν προλάβει να κάνει την όποια κίνηση, ο διευθυντής του λυκείου της πόλης (πιθανώς και του γυμνασίου... πάνε τόσα χρόνια άλλωστε...) τρέχει, αρπάζει το μικρόφωνο και φωνάζει: «Κύριε, είστε ανεπιθύμητος. Δεν σας θέλουμε εδώ. Να φύγετε αμέσως».

- Γιατί; εξανέστη, με το γνωστό του «ξινό» ύφος του, ο εγκαλούμενος.

- Διότι, κύριε, εσείς που στήσατε το ’89 είστε φασίστας. Και εδώ μας έσφαξαν οι φασίστες, απάντησε ο εκπαιδευτικός υπό τα θυελλώδη χειροκροτήματα των μαθητών του και της πλειονότητας των παρευρισκομένων.

Ο... ανεπιθύμητος φρόντισε να εξαφανιστεί εν τω άμα...

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL