Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Το σποτάκι που έσπασε την ομερτά: Η αβάσταχτη υποκρισία και η επιλεκτική ευαισθησία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σποτάκι που έσπασε την ομερτά: Η αβάσταχτη υποκρισία και η επιλεκτική ευαισθησία

Αν και η "λίστα Πέτσα" εξελίσσεται σε μεγάλο σκάνδαλο, με ευθύνη προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό, στην πλειονότητα των ΜΜΕ επικρατούσε σιγή ασυρμάτου ή επιφανειακές αναφορές. Πάγια πρακτική στην περίοδο του... Μωυσή. Χρειάστηκε το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ -το οποίο έγινε βάιραλ- προκειμένου η υπόθεση της 20 εκατομμυρίων στους καναλάρχες να γίνει θέμα συζήτησης στα πάνελ.

Σιωπή Πέτσα για τη λίστα, κριτική για το βίντεο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες πέταξε για άλλη μια φορά την μπάλα στην εξέδρα για τη λίστα με τα 20 εκατομμύρια, βρίσκοντας όμως χρόνο να πει πως το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ "προσβάλλει βάναυσα τους δημοσιογράφους". "Η κυβέρνηση, με τις επιλογές και τη στάση της, προσβάλλει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους και την κοινωνία στο σύνολό της" απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως αυτό που προσβάλλει βάναυσα την κοινή λογική και τη δημοκρατία είναι η κυβερνητική πρακτική τής εν κρυπτώ και χωρίς κριτήρια χρηματοδότησης ακόμα και ανύπαρκτων μέσων, ο διαχωρισμός σε «ημέτερους» και «εχθρούς», η επιχείρηση χειραγώγησης και εκβιασμού των ΜΜΕ με διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Δεν αποκλείεται το "μαγείρεμα"

Οι υποψίες των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως πίσω από την καθυστέρηση και την αφωνία Μητσοτάκη κρύβεται μια επιχείρηση πειράγματος της λίστας ενισχύονται μέρα με τη μέρα. "Θα μπορούσαν να τελειώσουν κάθε 'κακοπροαίρετη κριτική' δημοσιεύοντας την πλήρη λίστα με τα ΜΜΕ και τα χρήματα που πήραν, να βάλουν στη 'Διαύγεια' τις μέχρι τώρα πληρωμές. Δεν είναι απίθανο να 'μαγειρευτεί' η λίστα, να 'πειράξουν' αριθμούς, να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε" είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Άσχετα από την προσωπική αισθητική, την κριτική από τους εργαζόμενους του Τύπου, το αν "τσουβαλιάζει" δημοσιογράφους ή όχι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το μήνυμα πέρασε, έστω και με έναν σατιρικό τρόπο, όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στον "αέρα", γίναμε για ακόμη μια φορά μάρτυρες της αβάσταχτης υποκρισίας στη δυστοπία της επικοινωνιακής καραντίνας που ζούμε.

Τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά της ΕΣΗΕΑ

Έτσι, είδαμε την ΕΣΗΕΑ να επιδεικνύει εντυπωσιακά αντανακλαστικά, στα οποία δεν μας έχει συνηθίσει. Ούτε λίγες ώρες από τη δημοσίευση του βίντεο, με επιστολή της στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για "απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού βίντεο που δημοσιεύσατε στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής". "Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλουμε τον δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο βίντεο. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι αδύνατον να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό" απάντησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Σκουρλέτης, που έχει σήμερα συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, υπογράμμιζε στο OPEN ότι το μείζον πολιτικό ζήτημα, "αλλά κι αυτό που τελικά θίγει την υπόληψη των δημοσιογράφων, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά, είναι η ακρότητα, σε μια σύγχρονη δημοκρατία, να μην ξέρουμε πού πήγαν 20 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διαχειρίστηκε η κυβέρνηση με αδιαφανή τρόπο". Γιατί άραγε χρειάστηκαν δυο εβδομάδες για την ΕΣΗΕΑ προκειμένου να ζητήσει από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τη λίστα Πέτσα και μόλις λίγες ώρες για να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Επιλεκτική ευαισθησία και δημοσιογραφική εγρήγορση

Μπορεί το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν το θέμα συζήτησης τις τελευταίες τρεις ημέρες στα πάνελ ως προσβολή για τους δημοσιογράφους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να "ανακρίνονται" -και πολύ καλά έπραξαν-, δεν συνέβη όμως το ίδιο για σειρά από θέματα και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά μερικά θέματα που "εξαφανίστηκαν", αναδείχθηκαν ή παραποιήθηκαν:

* Λίστα Πέτσα. Ούτε υπουργούς να πιέζονται να απαντήσουν, ούτε αφιερώματα στα δελτία.

* Σκάνδαλο Βρούτση με την τηλεκατάρτιση. Τα "σκόιλ ελικικού" και το φιάσκο των voucher βρέθηκε στις εκπομπές και στις σελίδες των εφημερίδων μόνο όταν αποσύρθηκε. Με εντολή του "Μεγάλου Τιμονιέρη", φυσικά.

* Απευθείας αναθέσεις εν μέσω πανδημίας στην 6η ΥΠΕ, για υπερκοστολογημένες μάσκες υψηλής προστασίας τύπου FFP-3

* Το "μαύρο" στη μετάδοση της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι". Σχεδόν απόλυτη απόκρυψη στο πρώτο πακέτο, με λίγες εξαιρέσεις για το "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ".

* Μυστικά κονδύλια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

* Η διακίνηση των σεναρίων περί βιολογικού πολέμου με "μολυσμένους μετανάστες".

* Πλάνα του 2015 από την Ειδομένη ως εικόνες "εισβολής" μεταναστών στον Έβρο.

* Οι περιπτώσεις "άριστων" υπουργών με παραποιημένα βιογραφικά ή ανύπαρκτα πτυχία. Από τον Διαματάρη στον Στεφανή και από τον Λούλη στον Κοντολέοντα της ΕΥΠ.

* Οι κομματάρχες συνταξιούχοι που εξαργύρωσαν τις ψήφους με μια θέση διοικητή στο ΕΣΥ.

* Το δόγμα της αστυνομικής καταστολής και βίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Από το "ντου" στην οικία Ινδαρέ στον γκάγκστερ αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ, από τα ξεβρακώματα νέων παιδιών σε γκαράζ στα Εξάρχεια έως τον ξυλοδαρμό πολιτών στον Κολωνό.

* Η ομερτά για τη Novartis, η επιλεκτική παρουσίαση των γεγονότων της Προανακριτικής. Πρόσφατο παράδειγμα, οι αποκαλύψεις για τον σύζυγο Ράικου και τα 2,6 εκατομμύρια σε πρώην πρωθυπουργό.

* Η υιοθέτηση του ψευδούς αφηγήματος της ΕΛ.ΑΣ. για τον Βασίλη Δημάκη. "Ζητάει να πάει σε φυλακή της αρεσκείας του".

* Η ανθρωποφαγία και ο ακραίος σεξισμός. Από τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη έως την πρόσφατη περίπτωση της δεκάχρονης στη Θεσσαλονίκη, η δεοντολογία πήγε περίπατο στο όνομα των κλικς και της θεαματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL