Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Αλέξης Γεωργούλης ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Αλέξης Γεωργούλης: Χρειάζεται να χτυπήσουμε τον ρατσισμό στη ρίζα του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Γεωργούλης ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Αλέξης Γεωργούλης: Χρειάζεται να χτυπήσουμε τον ρατσισμό στη ρίζα του

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Αλ. Γεωργούλης παρατηρεί ότι η Κομισιόν προτείνει μείωση των κονδυλίων για τον πολιτισμό τη στιγμή που θα χρειαζόταν διπλασιασμός τους, δεδομένου ότι ο κλάδος επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία. «Δυστυχώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται παραγκωνισμός του πολιτισμού ως ένας από τους πιο βασικούς τομείς της οικονομίας» σχολιάζει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μέτρα στήριξης και σχεδιασμό βιώσιμων πολιτικών.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις του κινήματος «Black Lives Matter», θυμίζει την Οδηγία για την ίση μεταχείριση που απαγορεύει όλες τις διακρίσεις, επισημαίνοντας όμως ότι «το Συμβούλιο δυστυχώς την έχει μπλοκάρει». Τονίζει ακόμη ότι «το θέμα δεν είναι να καταδικάζουμε τον ρατσισμό, το έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Χρειάζεται να τον χτυπήσουμε στη ρίζα του κι αυτό γίνεται μόνο μέσω του πολιτισμού».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ταμείο ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών;

Για ακόμη μία φορά αναζητείται ένας συμβιβασμός μεταξύ των χωρών. Το σημαντικό είναι να μην συνδεθεί το ταμείο ανάκαμψης με όρους λιτότητας για τις κοινωνίες που επλήγησαν από τον SARS-CoV-2. Το ύψος του πακέτου έχει αυξηθεί και οι όροι χρηματοδότησης φαίνεται να βελτιώνονται. Απουσιάζει όμως ειδική πρόβλεψη για τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς. Μάλιστα, στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 η Κομισιόν προτείνει μείωση στα 1,52 δισ. ευρώ, από τα 1,64 δισ. ευρώ της πρότασης του 2018, για τα κονδύλια υποστήριξης των δημιουργικών και πολιτιστικών τομέων και κυρίως για το Creative Europe.

Όπως υπογραμμίζουμε στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτείται διπλασιασμός των κονδυλίων για το Creative Europe αυτές τις δύσκολες ώρες. Ο τομέας δέχτηκε 80% μείωση των εσόδων του για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και εκτιμάται ότι δεν θα ανακάμψει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Χρειάζονται λύσεις με μακροπρόθεσμο και πανευρωπαϊκό χαρακτήρα μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι μείωση των ήδη υφιστάμενων.

* Πώς σχολιάζετε τις κινητοποιήσεις του κινήματος «Black Lives Matter»; Πώς βλέπετε τη μορφή που παίρνουν στις ευρωπαϊκές χώρες;

Όπως έχει πει ο πάντα επίκαιρος Μάνος Χατζιδάκις, «η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε». Η αντίδραση σε κάθε είδους ρατσισμό είναι δικαιολογημένη, αλλά και αναγκαία. Άλλωστε, ο ρατσισμός εκφράζεται με βία, γι’ αυτό και προκαλεί βία οδηγώντας σε φαύλο κύκλο.

Από την πλευρά μου, διεκδικώ στην Επιτροπή Αναφορών στην ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προώθηση της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση που απαγορεύει όλες τις διακρίσεις, την οποία το Συμβούλιο, δυστυχώς έχει μπλοκάρει.

Το θέμα δεν είναι να καταδικάζουμε τον ρατσισμό, το έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Έχουμε εκλογικεύσει τις αρνητικές του επιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε με το συναίσθημα να καταλάβουμε την οξύτητα του προβλήματος. Χρειάζεται να τον χτυπήσουμε στη ρίζα του κι αυτό γίνεται μόνο μέσω του πολιτισμού.

* Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών; Ποια μέτρα θα έπρεπε να πάρει για να βοηθήσει τους ανθρώπους του πολιτισμού;

Βασική μου θέση είναι ότι σε τέτοιες δύσκολες ώρες το σημαντικό είναι να είμαστε ενωμένοι και να εργαζόμαστε όλοι για το καλύτερο, κυρίως στο ευαίσθητο θέμα του πολιτισμού, που δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Σκοπός του πολιτισμού είναι να μας ενώνει και να μας κάνει καλύτερους ως άτομα και ως κοινωνία.

Ο πολιτισμός όμως, εκτός από μία έννοια, είναι και ένας χώρος που εργάζονται άνθρωποι. Δυστυχώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται παραγκωνισμός του πολιτισμού ως ένας από τους πιο βασικούς τομείς της οικονομίας.

Όπως τονίζω και στις σχετικές μου διεκδικήσεις προς τη Eurostat και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο πολιτισμός ως κλάδος της οικονομίας χρειάζεται επικαιροποιημένα δεδομένα για τον σχεδιασμό βιώσιμων πολιτικών. Επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζονται μέτρα στήριξης όπου να διασφαλίζονται η συμπερίληψη και η ίση πρόσβαση όλων, ειδικά τη στιγμή που η πλειονότητα των απασχολούμενων στους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις λήψης των χρηματοδοτικών σχημάτων. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ασχοληθούμε και με την επόμενη μέρα.

Η αντανακλαστική μαζική καταφυγή των πολιτών στην τέχνη την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού και η ψηφιακή μετάβαση που επιταχύνθηκε με τον SARS-CoV-2 έδωσαν τεράστια θεαματικότητα στις πλατφόρμες πανευρωπαϊκά. Αναδεικνύεται έτσι το σημαντικό ζήτημα της απονομής δικαιωμάτων, για το οποίο, ήδη από τον Απρίλιο, ανέλαβα πρωτοβουλία επιστολής προς τις πλατφόρμες, την οποία συνυπογράφουν 51 ευρωβουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να στηρίξουμε την παραγωγή νέου πολιτιστικού έργου. Η πολιτιστική δημιουργία σήμερα αντικατοπτρίζει και διαμορφώνει τη σύγχρονη πολιτιστική μας ταυτότητα, που είναι η πολιτιστική κληρονομιά για τα παιδιά μας αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL