Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πιερέτ Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα / Πιερέτ Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα: Αυτή που δεν ήταν καθαρίστρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιερέτ Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα / Πιερέτ Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα: Αυτή που δεν ήταν καθαρίστρια

Η καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη ήταν μάλλον ασυνήθιστη. Όχι για το περιεχόμενό της. Αστυνομική βία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και στις δημοκρατίες μπορεί κανείς να την καταγγείλει ελεύθερα - το αν θα τιμωρηθούν οι αστυνομικοί είναι μια άλλη υπόθεση. Το ασυνήθιστο είχε να κάνει με το ποιος ήταν το θύμα. Λίγο πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον ρατσισμό -με αφορμή και τις διαδηλώσεις απανταχού της Ευρώπης μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη-, πήρε τον λόγο μια βουλευτίνα των Γερμανών Πράσινων, η 71χρονη Πιερέτ Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα. Και είπε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι έπεσα θύμα αστυνομικής βίας στον σταθμό των Βρυξελλών».

Το περιστατικό θα μπορούσε να είχε συμβεί σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Στη βόρεια πτέρυγα του σταθμού των Βρυξελλών, μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών έκανε έλεγχο σε δύο μαύρους πιτσιρικάδες. Με πολύ άσχημο τρόπο, αν και χωρίς το γόνατο στον λαιμό, όπως ο φονιάς του Φλόιντ στις ΗΠΑ. Η κυρία Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα, πενήντα χρόνια ακτιβίστρια, κυρίως για τα δικαιώματα των μεταναστριών, που περνούσε από κει, δεν έκανε πως δεν βλέπει. Σήκωσε το κινητό της να τους βγάλει φωτογραφία και τους κάλεσε να σταματήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να ορμήσουν στην 71χρονη γυναίκα τέσσερις αστυνομικοί, να την κολλήσουν στο τοίχο, να της κάνουν σωματική έρευνα όσο πιο ταπεινωτικά για εκείνη μπορούσαν και να αγνοήσουν τα χαρτιά της. «Τέσσερα ντοκουμέντα τους έδειξα και την ταυτότητά μου ως ευρωβουλευτίνα. Η απάντησή τους ήταν ‘Εσύ στην Ευρωβουλή καθαρίστρια θα είσαι’”. Βλέπετε, η πολυβραβευμένη κοινωνιολόγος, χρόνια στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο γερμανικό Ερλάνγκεν και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μαύρη. Και αντιμετωπίστηκε... αναλόγως από τη βελγική αστυνομία.

Η Πιερέτ Γκαμπριέλ Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα γεννήθηκε στο Μάλι, μεγάλωσε στη Σενεγάλη, πήρε το πρώτο της πτυχίο στο Παρίσι, το δεύτερο στο Τρίερ κι έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης για τη γυναικεία λογοτεχνία στην υποσαχάρια Αφρική. Επί δεκαετίες παλεύει για τα δικαιώματα των μεταναστριών, όπως η ίδια, από το 2019 και από τα έδρανα της Ευρωβουλής. Και ήταν μία από τους λίγους που έκαναν πράξη το κάλεσμα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να ακούμε (τα βάσανα των θυμάτων του ρατσισμού)». Υποτίθεται ότι στην Ε.Ε. «δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και κάθε είδους διακρίσεις», αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κι αυτό το βιώνει καθημερινά η Χέρτζμπεργκερ - Φοφάνα, ευτυχώς όχι τόσο απειλητικά όσο στον σταθμό των Βρυξελλών. Οι φύλακες, για παράδειγμα, δεν θεωρούν καθόλου αυτονόητο ότι πηγαίνει για φαγητό στο εστιατόριο των ευρωβουλευτών - «Τι δουλειά έχετε εδώ;» τη ρωτάνε συχνά-πυκνά. Την αντιμετωπίζουν ως εποχική καθαρίστρια. Τι άλλο, άλλωστε, μπορεί να κάνει μια ηλικιωμένη μαύρη;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL