Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες: / Εμπαιγμός για την Αυτοδιοίκηση τα ψέματα Θεοδωρικάκου για τον «Αντώνη Τρίτση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες: / Εμπαιγμός για την Αυτοδιοίκηση τα ψέματα Θεοδωρικάκου για τον «Αντώνη Τρίτση»

Στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα εγκλωβίζεται πλέον ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Δεν διστάζει, μάλιστα, όχι μόνο να λοιδορήσει τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης αλλά και να εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ήταν ο βασικός σχεδιαστής του προγράμματος «Φιλόδημος Ι».

Ας μην ξεχνάμε ότι η «γαλάζια» κυβέρνηση κατήργησε εν μια νυκτί το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για να το αναβαπτίσει δέκα μήνες μετά σε «Αντώνης Τρίτσης».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Τ. Θεοδωρικάκος παρουσιάζει τον αναβαπτισμένο «Φιλόδημο Ι» ως δήθεν αναπτυξιακό εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Ο Τ. Θεοδωρικάκος, όμως, εκτίθεται γιατί όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» ήταν το πιο επιτυχημένο και το πιο αντικειμενικό ως προς τα κριτήρια ένταξης των έργων.

Κλείνοντας τα μάτια...

Ωστόσο, ο Τ. Θεοδωρικάκος επιλέγει να παραγνωρίζει ότι ο κίνδυνος τοπικής χρεοκοπίας είναι προ των πυλών. Επιλέγει να παραβλέπει ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοΐού δήμαρχοι και περιφερειάρχες προσπαθούσαν να λύσουν μια αντικειμενικά δύσκολη εξίσωση. Την εξίσωση που έχει από τη μία πλευρά τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες που συνδέονται ευθέως με τις αντικειμενικές ανάγκες για την προστασία των τοπικών κοινωνιών και από την άλλη πλευρά τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα των ΟΤΑ χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από τη «γαλάζια» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κίνδυνος της τοπικής χρεοκοπίας!

Ο «γαλάζιος» υπουργός Εσωτερικών παραλείπει να πει ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτησς», που απευθύνεται στους 332 δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας, έχει βάθος τριετίας και λήγει το 2023. Οπότε, ο αναβαπτισμένος «Φιλόδημος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανταποκριθεί στην τοπική ανάπτυξη, όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο απέναντι στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης τοπικής χρεοκοπίας, μπορεί να προκαλέσει συντριβή για περισσότερους από 150 δήμους, όπως είχε αποκαλύψει η «Αυγή» στις 16 Ιουνίου με τίτλο: «Κίνδυνος τοπικής χρεοκοπίας για περισσότερους από 150 δήμους». Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει να μην απαντά και επιδεικτικά κωφεύει!

Οι ύβρεις Θεοδωρικάκου

Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά τοις πάσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκπροσώπου Τύπου Αλέξη Χαρίτση, τα ανέδειξε. Όμως ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επέλεξε χθες σε δύο εμφανίσεις του στον ΣΚΑΪ να εξαπολύσει προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες. «Αυτά που λέει ο κ. Χαρίτσης είναι ψέματα» είπε στον ΣΚΑΪ. «Ο κ. Χαρίτσης είναι εκτός αυτοδιοικητικής πραγματικότητας. Δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα» είπε. Στο δε μείζον ζήτημα του κινδύνου της τοπικής χρεοκοπίας, ο Τ. Θεοδωρικάκος περιορίστηκε να πει: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν δήμο να χρεοκοπήσει», χωρίς όμως να απαντά στα μέτρα οικονομικής στήριξης των δήμων.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος αρκείται να επαναλαμβάνει ότι ήδη έχει δώσει ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους 332 δήμους της χώρας το ποσόν των 75 εκατ. ευρώ και κάποιες άλλες ειδικές επιχορηγήσεις. Όμως δεν απαντά ευθέως εάν επαρκεί ή όχι τον πόσο των 100 εκατ. ευρώ για τη βιωσιμότητα των δήμων. Και, κάνοντας ένα πελώριο άλμα, επιλέγει ως δήθεν επαρκές εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ την υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αλ. Χαρίτσης: Καθολική η αποδοχή του «Φιλόδημου»!

«Ας βγουν από τη γυάλα τους κι ας ρωτήσουν τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς για τη χρησιμότητα του προγράμματος 'Φιλόδημος' και την καθολική αποδοχή που συνάντησε από αιρετούς και πολίτες» είναι η απάντηση του Αλέξη Χαρίτση. «Αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει και για το οποίο ο κ. Θεοδωρικάκος και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθούν είναι:

α. Η οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν οι ΟΤΑ, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα.

β. Το πάγωμα εδώ και έναν χρόνο εκατοντάδων κρίσιμων για τις τοπικές κοινωνίες έργων από την κυβέρνηση που θα έφερνε, υποτίθεται, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

γ. Η εξαπάτηση πολιτών και δήμων, καθώς τα έργα που παρουσίασαν χθες ως ‘νέα’, όχι μόνο είχαν εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους μέσω του προγράμματος ‘Φιλόδημος’, αλλά και στην πλειονότητά τους είναι ήδη δημοπρατημένα» υπογραμμίζει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL