Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Γερμανικές επανορθώσεις: μια ξεχασμένη υπόθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανικές επανορθώσεις: μια ξεχασμένη υπόθεση

Σχεδόν έτοιμη δηλώνει η επιτροπή της πολωνικής Βουλής να παρουσιάσει -και να επιδώσει στο Βερολίνο- το πόρισμα για τις πολεμικές επανορθώσεις που αξιώνει από τη Γερμανία. Το ποσό που έχει κυκλοφορήσει τα προηγούμενα χρόνια είναι περί τα 800 δισεκατομμύρια -και είναι πιθανόν να τεθεί το ζήτημα σήμερα στο περιθώριο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στη Βαρσοβία, αν και η επίσημη αξίωση αναμένεται από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 28ης Ιουνίου.

Το Βερολίνο αντιμετωπίζει την Πολωνία ακριβώς όπως την Ελλάδα όταν ακούγεται η λέξη “επανορθώσεις”. Δηλώνει μονότονα ότι το θέμα έχει λήξει και νομικά και πολιτικά. Βεβαίως, δεν έχει λήξει ηθικά -αλλά πόσο τιμάται η ηθική;

Εν πάση περιπτώσει για τη γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα των αποζημιώσεων στην Πολωνία είναι νομικά πιο εύκολο και πολιτικά πιο δύσκολο από το αντίστοιχο προς την Ελλάδα. Η Πολωνία είχε από το 1953 αποποιηθεί τις αξιώσεις της, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που δεν το έκανε ποτέ expressis verbis. Ωστόσο η πολωνική κυβέρνηση ενδέχεται να αποδειχθεί πιο μαχητική από την ελληνική, η οποία δεν έδωσε συνέχεια στην πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων στις 4 Ιουνίου του 2019.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μην χαλάσει την καρδιά των Γερμανών. Σε κανέναν τομέα...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL