Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επικίνδυνες καταστάσεις

Η "Αυγή" αποκαλύπτει σήμερα ότι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε ως σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας, μένει στα αζήτητα από τις επιχειρήσεις.

Ως γνωστόν, το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την περικοπή του εργάσιμου χρόνου και των αποδοχών στο μισό και την κάλυψη του 60% της μισθολογικής απώλειας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Έτσι ο εργοδότης πληρώνει το 50% τού πριν από την κρίση μισθού και ο εργαζόμενος εισπράττει το 80% -πράγμα που οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%.

Ο λόγος που το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μένει στα αζήτητα είναι ότι οι εργοδότες προτιμούν να χρησιμοποιούν δυσμενέστερα για τους εργαζόμενους εργαλεία που τους δίνει ο νόμος, όπως η μετατροπή της σύμβασης σε εργασία μία ή δύο φορές την εβδομάδα και η συνακόλουθη καθήλωση των μισθών σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε επαρκή στήριξη των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη εξασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας. Και ο λόγος που το έκαναν δεν ήταν κάποια μαρξιστική ιδεοληψία ούτε κάποια πελατειακή νοοτροπία περί «λεφτόδεντρου», αλλά η προσπάθεια να αποτρέψουν μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση.

Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία για το ξήλωμα των συμβάσεων εργασίας. Αυτό δεν θα οδηγήσει μόνο σε τεράστια κοινωνική καταστροφή, αλλά και σε κατακόρυφη πτώση της εσωτερικής ζήτησης -δηλαδή σε βαθύτερη κρίση. Και η επιλογή αυτή, εκ μέρους την κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι συνειδητή.

Με ευθύνη της κυβέρνησης βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Και είναι καλό ο κόσμος της εργασίας να αναζητήσει τρόπους να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις