Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ε, όχι και δημόσιο αγαθό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε, όχι και δημόσιο αγαθό

Στόχος είναι ακόμα να δημιουργηθεί μια Παιδεία διαφορετικών ταχυτήτων. Να φτιαχτούν, δηλαδή, σχολεία με τους «καλούς» και σχολεία με τους υπόλοιπους, ώστε, μελλοντικά, να στηριχτούν τα πρώτα και να αφεθούν τα δεύτερα στην τύχη τους.

Σύμφωνα με το σύνταγμα η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και παρέχεται σε όλους. Αν το επίπεδο της Παιδείας σήμερα δεν είναι ικανοποιητικό, η λύση είναι να βρούμε τρόπους να το αναβαθμίσουμε, με εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων, των μέσων και του τρόπου διδασκαλίας.

Και όχι να προχωράει το εκπαιδευτικό σύστημα με αυτούς που έχουν τις δυνατότητες και τα μέσα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία αφήνοντας πίσω όλους αυτούς που θα δυσκολευτούν.

Για τη λογική της κυβέρνησης, όμως, η αντίληψη της Παιδείας ως δημόσιου αγαθού είναι παρωχημένη. Δεν παράγει τίποτε πέρα από άγνοια, αυθάδεια και ελάχιστη προσπάθεια. Είναι ανίκανοι, φυσικά, να σκεφτούν διαδικασίες πραγματικού εκσυγχρονισμού του συστήματος.

Και είναι δύο φορές ανίκανοι να επεξεργαστούν προτάσεις που να συγκεντρώνουν κάποια ευρύτερη συναίνεση. Γι' αυτούς εκσυγχρονισμός είναι μόνο ένα σύστημα ρυθμίσεων που παράγει ανταγωνισμούς και αποκλεισμούς. Και, φυσικά, η διαδικασία που ανοίγει πεδίο δράσης και κερδοσκοπίας για την αγορά. Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους.

Αλλά δεν πειράζει. Οι σχολάρχες και οι φροντιστηριάδες είναι ευχαριστημένοι. Σε όλους τους υπόλοιπους τι λόγος πέφτει;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL