Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ζητούμενο η κοινωνική συνοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητούμενο η κοινωνική συνοχή

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν θα λάβει απλώς μια οικονομική απόφαση. Το πακέτο των 750 δισ., με τις “γκρίζες ζώνες” για τους μηχανισμούς εποπτείας και τον μηχανισμό δανειοδότησης, δεν συνιστά απλώς ένα εργαλείο για την επανεκκίνηση της βαρύτατα τραυματισμένης ευρωπαϊκής οικονομίας, που βρίσκεται αντιμέτωπη -όπως όλος ο πλανήτης- με μια ύφεση ιστορικών διαστάσεων.

Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ χτυπά ήδη ένα καμπανάκι. Επισημαίνοντας ότι “η πανδημία αναζωογόνησε προϋπάρχουσες φυλετικές ανισότητες”, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Μπάρμπρα Ράνσμπι προειδοποίησε ότι “μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία, όπως η Μεγάλη Ύφεση ή το 1968, και είναι αδύνατο να πούμε τι επιπτώσεις θα έχει”. Τηρουμένων όλων των αναλογιών, το σπέρμα τής κοινωνικής κρίσης υπάρχει και στην Ευρώπη ως απόρροια μιας οικονομικής κρίσης που προϋπήρχε και βάθυνε με την πανδημία οδηγώντας σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Όπως και στις ΗΠΑ, η “εναλλακτική (Ακρο)Δεξιά” περιμένει στη γωνία για να πυροδοτήσει την κοινωνική ανασφάλεια, την κοινωνική δυσαρέσκεια.

“Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των μισθών” διαμήνυσε (στην “El Pais”) η νομπελίστρια Εστέρ Ντιφλό, καθηγήτρια του ΜΙΤ, επισημαίνοντας ότι δεν θα βοηθήσει την ανόρθωση της οικονομίας η διάσωση των μετόχων μεγάλων εταιρειών... Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι από τις αποφάσεις τους κρίνεται η κοινωνική συνοχή, προϋπόθεση μιας εύρωστης οικονομίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL