Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ να ενισχύσει τον δημόσιο ρόλο του ΕΛΓΑ ως ακρογωνιαίο λίθο στην συνέχιση της αγροτικής παραγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ να ενισχύσει τον δημόσιο ρόλο του ΕΛΓΑ ως ακρογωνιαίο λίθο στην συνέχιση της αγροτικής παραγωγής

"Την κρίσιμη, αυτή, στιγμή με πλήθος ζημιών σε πολλές περιοχές, και με τις καθυστερήσεις τόσο στις εκτιμήσεις όσο και στην καταβολή των αποζημιώσεων να αυξάνονται, ο ΕΛΓΑ με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ξέμεινε από προσωπικό" τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο υπουργός ΑΑ&Τ ενώ έδειξε τεράστια ζέση να νομοθετήσει για να βάλει τους ιδιώτες στους συνεταιρισμούς και να τακτοποιήσει τους ημέτερους νομοθετώντας ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ, άφησε έκθετο τον ΕΛΓΑ" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση σε σχέση με τον ΕΛΓΑ

Κάθε χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του δίνει τη δυνατότητα σε φορείς του Δημοσίου να προσλαμβάνουν μέσω ΑΣΕΠ εποχιακό προσωπικό με 8μηνη σύμβαση, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 2190/1994 και με επιλογή μέσω ΑΣΕΠ. Κάθε φορέας από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, μέσα σε 6 μήνες μπορεί να προσλάβει το εποχιακό αυτό προσωπικό.

Το 2016 ο ΕΛΓΑ με νομοθετική ρύθμιση πέτυχε την εξαίρεση, να μπορεί να διενεργεί, δηλαδή, τις προσλήψεις αυτές, (γεωπόνους και κτηνιάτρους) μέσα σε 12 μήνες, επειδή δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ζημιές.

Η τελευταία απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2019. Έληγε, δηλαδή, το 12μηνο για τον ΕΛΓΑ στις 24 Απριλίου του 2020 και κατάφεραν να προσλάβουν μέχρι τότε, μόνο 34 γεωπόνους, από τους 140 που προέβλεπε η απόφαση, γιατί λόγω καραντίνας δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για εκτιμήσεις.

Την κρίσιμη, αυτή, στιγμή με πλήθος ζημιών σε πολλές περιοχές, και με τις καθυστερήσεις τόσο στις εκτιμήσεις όσο και στην καταβολή των αποζημιώσεων να αυξάνονται, ο ΕΛΓΑ με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ξέμεινε από προσωπικό.

Ο υπουργός ΑΑ&Τ ενώ έδειξε τεράστια ζέση να νομοθετήσει για να βάλει τους ιδιώτες στους συνεταιρισμούς και να τακτοποιήσει τους ημέτερους νομοθετώντας ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ, άφησε έκθετο τον ΕΛΓΑ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Να θυμηθούμε την απόφαση να μην γίνει τελικά η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί, αλλά να γίνουν αλλαγές στις ασφαλιστικές κατηγορίες (πχ μήλα, ελιές κλπ) με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση ασφαλίστρων.

Μια απλή νομοθετική ρύθμιση χρειαζόταν.

Τόσο πολύ κόπτεται, να επισπεύσει την είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, απαξιώνοντας έναν οργανισμό που στηρίζει το εισόδημα των αγροτών, όταν πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα, για δεκαετίες. Αυτή η πρακτική είναι προσφιλής σε όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ επί σειρά ετών.

Εδώ άλλωστε, αφήνουν όλο τον πρωτογενή τομέα στο έλεος της οικονομικής κρίσης.

Κύριοι της κυβέρνησης, εάν δεν γνωρίζεται πως θα λύσετε το πρόβλημα που δημιουργήσατε, ρωτήστε τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Αυτές ξέρουν…. και όχι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. H λύση με ενεργοποίηση του άρθρου 20 του ν.2190 για πρόσληψη 50 γεωπόνων εκτός ΑΣΕΠ, που ανακοινώθηκε, ακόμα και εάν γίνει η επιλογή με αδιάβλητα κριτήρια δεν λύνει το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Χάθηκαν 106 θέσεις γεωπόνων, έτοιμων για πρόσληψη και ξεκινάει τώρα διαδικασία για 50 μόνο άτομα, χωρίς χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και ενίσχυσε τον δημόσιο ρόλο του ΕΛΓΑ ως ακρογωνιαίο λίθο στην συνέχιση της αγροτικής παραγωγής και στην προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών. Το ίδιο απαιτεί ο αγροτικός κόσμος και από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL