Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πιο επείγουσα λόγω της κρίσης η κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων / Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναπιάνει το νήμα της ανασυγκρότησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιο επείγουσα λόγω της κρίσης η κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων / Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναπιάνει το νήμα της ανασυγκρότησης

Μπορεί το lockdown να έβαλε, εκ των πραγμάτων, σε δεύτερη μοίρα τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ωστόσο η διεύρυνση του κόμματος και η μαζικοποίηση δεν έπαψαν να αποτελούν στρατηγική απόφαση και προτεραιότητα. Εξάλλου καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας οι τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους της αγοράς και της εργασίας και οι online εκδηλώσεις και συζητήσεις μεταξύ νέων και παλαιότερων μελών συνεχίστηκαν κανονικά.

Επιστροφή στην κανονικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Έτσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, αφού μετά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου πακέτου προτάσεων “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”, χθες συνεδρίασε, για πρώτη φορά μετά το lockdown, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, οι νέες συνθήκες που φέρνει η κρίση και η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία απαιτούν από τις προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν απαντήσεις στην κοινωνία, ένα πειστικό σχέδιο διεξόδου από αυτή την κρίση. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ; Καταρχάς, την παρουσίαση και την όσο το δυνατόν πιο σαφή επεξήγηση στην κοινωνία των θέσεών του. Και, φυσικά, την επανεκκίνηση των διαδικασιών ανασυγκρότησης του κόμματος με ορίζοντα το συνέδριο που πήρε αναβολή ελέω κορωνοϊού.

Συνεδριάζει η ΚΕΑ, προχωρά η εγγραφή νέων μελών

Ειδικότερα, μέσα στον Ιούνιο και συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και την οργανωτική ανασυγκρότηση, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία διεύρυνσης και μαζικοποίησης, μέσα από την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών. Ταυτόχρονα, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι προσυνεδριακές διαδικασίες που “πάγωσαν” λόγω των περιορισμών θα επανεκκινήσουν μόλις διασφαλιστεί πως οι υγειονομικές συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα το επιτρέψουν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συζητήσεις για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι το φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του φθινοπώρου καθώς και για την πορεία του συνεδρίου της οργάνωσης, που επίσης αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Όπως διευκρινίζουν στην Κουμουνδούρου, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψιν τον υγειονομικό παράγοντα και την εξέλιξη της πανδημίας.

Στροφή στην οικονομία

Την περασμένη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις επικαιροποιημένες προτάσεις του για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της ύφεσης στην οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την εργασία. Μια δέσμη εμπροσθοβαρών παρεμβάσεων με στόχο, όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη του στον ALPHA, την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ύφεσης.

“Χωρίς εμπροσθοβαρή στήριξη, η ύφεση φέρνει ύφεση, η ύφεση λουκέτα, τα λουκέτα ανεργία, η ανεργία μείωση του εισοδήματος και της ζήτησης και άρα μείωση στον τζίρο του μικρομεσαίου επιχειρηματία”, είπε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας τον φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η καθυστέρηση και η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, όσο απομακρυνόμαστε από την περίοδο της καραντίνας και της έξαρσης του κορωνοϊού, η ανησυχία και το ενδιαφέρον των πολιτών στρέφεται στην οικονομία, στις εργασιακές προοπτικές και στον μισθό και άρα στην καθημερινότητα.

Ικανοποίηση στον κόσμο της αγοράς

Αυτά τα ερωτήματα φιλοδοξεί να καλύψει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από το “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”. Ένα σχέδιο που, όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά σε όλες τις άμεσες ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι πλήρως κοστολογημένο και θέτει τις βάσεις για το συνολικό πρόγραμμα του κόμματος, που θα παρουσιαστεί -κορωνοϊού θέλοντος- στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Θετικά αποτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση το ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα έχουν γίνει δεκτές με ικανοποίηση από τους ανθρώπους της αγοράς, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της εστίασης, του τουρισμού αλλά και από τους εργαζόμενους. Άλλωστε ο πυρήνας και η κυρίαρχη λογική των προτάσεων του “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” ήταν αποτέλεσμα καθημερινών τηλεδιασκέψεων και συζητήσεων των στελεχών του κόμματος με εκπροσώπους φορέων και Επιμελητηρίων σε όλη τη χώρα.

Πανελλαδική εξόρμηση και επαφή με την κοινωνία

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακουστούν και να επικοινωνηθούν στην ίδια την κοινωνία. Όπως συνέβη και με την παρουσίαση της πρώτης δέσμης προτάσεων, στην αρχή της πανδημίας, τα μεγάλα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, της ΕΡΤ συμπεριλαμβανομένης, αγνόησαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με εξαίρεση το MEGA, που έκανε σύντομη ζωντανή σύνδεση και μετέδωσε αποσπάσματα, κανένα άλλο κανάλι δεν θεώρησε άξια αναμετάδοσης την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την παρουσίαση των προτάσεών της. Η δε ΕΡΤ επέλεξε να παίξει σε μαγνητοσκόπηση την ομιλία αργότερα το βράδυ.

Βέβαια, το επόμενο πρωί, στα πάνελ, δημοσιογράφοι και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σχολίασαν επικριτικά το “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”, χωρίς οι τηλεθεατές να έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτό καθαυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν τη διαδικτυακή παρουσία και την ενημέρωση των πολιτών μέσω του iSYRIZA, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουνίου ξεκινάει μεγάλη πανελλαδική και ποικιλόμορφη εξόρμηση του κόμματος προκειμένου το πρόγραμμα να γίνει γνωστό στην κοινωνία σε όλες του τις διαστάσεις, χωρίς τους παραμορφωτικούς καθρέφτες των μίντια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL