Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Πώς χάνονται τρεις μισθοί μέσα σε επτά μήνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς χάνονται τρεις μισθοί μέσα σε επτά μήνες

Απώλειες που ισοδυναμούν με τρεις μισθούς θα έχουν οι εργαζόμενοι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τον συνδυασμό των κυβερνητικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τόσο στην περίοδο της καραντίνας όσο και αυτών που εφαρμόζονται με την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Οι απώλειες εισοδήματος για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή το μοντέλο «μισή δουλειά - μισός μισθός», επεκταθεί και μετά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή έχει διάρκεια μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Κάτι που ο υπουργός Εργασίας έχει αφήσει ως ενδεχόμενο ορθάνοιχτα… ανοιχτό για μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις.

Οι απώλειες των μισθών και του εισοδήματος προκύπτουν από τον συνδυασμό των μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος - Μάιος) όσο και μετά από αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και το οριζόντιο μέτρο τής εκ περιτροπής εργασίας που επιλέχθηκε ως μέτρο για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και ως μέτρο για την αντιμετώπιση της μείωσης των θέσεων εργασίας, έχουν επιφέρει ήδη δραματικά αποτελέσματα στην τσέπη των εργαζομένων, χωρίς να αντιμετωπίζουν ούτε το κρίσιμο θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς οι απολύσεις τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, δηλαδή με την οικονομία σε lockdown, ξεπέρασαν τις 100.000!

Οι δε μειώσεις μισθών είναι τόσο μεγάλες, που ξεπερνούν και τις αντίστοιχες μειώσεις την περίοδο των Μνημονίων. Με μόνη διαφορά ότι τώρα χτυπιούνται οι μέσοι μισθοί στην αγορά εργασίας.

Χάνει 30% του εισοδήματος σε 7 μήνες!

Με βάση τους υπολογισμούς, ένας εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση προ πανδημίας και μέσο ημερομίσθιο στα 50,55 ευρώ, δηλαδή ένας εργαζόμενος (π.χ. στον τουρισμό) που λάμβανε τον μέσο μισθό των 1.153 ευρώ (σ.σ.: είναι ο μέσος μισθός με βάση τις τελευταίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ στα τέλη Απριλίου), θα είχε διαδοχικές απώλειες από τον Μάρτιο και μετά.

Να σημειώσουμε ότι περίοδος αναφοράς του συγκεκριμένου παραδείγματος θα είναι το διάστημα από 15 Μαρτίου, οπότε έκλεισαν οι περισσότερες επιχειρήσεις, μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2020, ημερομηνία που ισχύει προς το παρόν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προβλέπει τη μερική επιδότηση του 60% του μισθού που χάνει ο εργαζόμενος σε περίπτωση μετατροπής της σύμβασής του από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Στο παράδειγμά μας, λοιπόν, ο εργαζόμενος (υπάλληλος σε ξενοδοχείο):

* Από 1 έως 30 Μαρτίου ο εργαζόμενος έλαβε 1.153 / 2 = 576 ευρώ από τον εργοδότη (διάστημα από 1 έως 15 Μαρτίου) και 267 ευρώ από την αποζημίωση ειδικού σκοπού (ΠΝΠ 20.3.2020), δηλαδή στο σύνολο έλαβε 843 ευρώ. Οι απώλειες για τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται σε 310 ευρώ.

* Με την ένταξη του εργαζόμενου σε αναστολή σύμβασης ήδη από τις 15 Μαρτίου, ο εργαζόμενος θα λάβει για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 534 x 2 = 1.068 ευρώ.

* Αν εργαζόταν ο εργαζόμενος του παραδείγματός μας, θα λάμβανε 2.306 ευρώ για τους δύο αυτούς μήνες. Άρα οι απώλειές του είναι 1.238 ευρώ.

Από 1 Ιουνίου ο εργαζόμενος θα επιστρέψει στην εργασία του (ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας) και αμέσως τίθεται σε εκ περιτροπής εργασία λαμβάνοντας το 50% των αποδοχών του, επομένως 576 ευρώ. Η δε αναπλήρωση από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι 576 x 60% = 345 ευρώ, δηλαδή σύνολο 921 ευρώ τον μήνα.

Οι απώλειες λοιπόν για τον εργαζόμενο για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που θα συνεχίσει να εργάζεται τις μισές μέρες, είναι 232 ευρώ x 4 μήνες = 928 ευρώ.

Συνολικά ο εργαζόμενος του παραδείγματος χάνει από 1 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2.476 ευρώ!

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες μέχρι τέλος του χρόνου

Από αυτούς τους υπολογισμούς προκύπτει ότι οι συνολικές απώλειες για τον εργαζόμενο την περίοδο της κρίσης λόγω του κορωνοϊού είναι περισσότερες από δύο μισθούς.

Οι απώλειες φυσικά μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο αν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει για τουλάχιστον δύο κλάδους (τουρισμός, μεταφορές) σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Σε ποσοστό εισοδήματος ο εργαζόμενος χάνει περίπου 30% των αποδοχών του μέσα σε 7 μήνες! Δηλαδή την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση επέκτασης του προγράμματος, οι μισθολογικές απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Δηλαδή, στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος υπάλληλος συνεχίσει στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, οι απώλειες θα είναι 232 ευρώ x 3 = 696 ευρώ.

Επομένως, στα 2.476 ευρώ που έχασε την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προστεθούν και τα 696 ευρώ της περιόδου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Δηλαδή σ’ αυτήν την περίπτωση οι απώλειες φτάνουν τα 3.172 ευρώ!

Αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα είναι ότι αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει την επιδότηση της εργασίας (σε ποσοστό 80% - 90% ή και 100%, όπως έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και οι πιο ευάλωτες οικονομίες του Νότου) αντί της αναστολής συμβάσεων εργασίας τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι απώλειες στο εισόδημα του συγκεκριμένου εργαζόμενου θα είχαν περιοριστεί αισθητά στο 10% ή και ακόμα πιο κάτω! Ακόμα καλύτερο θα ήταν το αποτέλεσμα και μετά το τέλος της καραντίνας αν επιλεγόταν η χρηματοδότηση μέρος του μισθού μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE αντί της μείωσης του μισθού κατά 50% μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

Επομένως, η επιλογή της κυβέρνησης να κάνει χρήση των αναστολών των συμβάσεων σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση τους επόμενους μήνες είναι πολιτική επιλογή. Και με μοναδικό στόχο να φορτώσει το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL