Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Όσοι ζήσουν... έζησαν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσοι ζήσουν... έζησαν!

"Ναι... αλλά τρία στα τέσσερα θα επαναλειτουργήσουν" είπε ο πρωθυπουργός μας, ικανοποιώντας προφανώς και τη δημοσιογράφο, που δεν επέμεινε.

Κάποιοι αναρωτήθηκε αν "του ξέφυγε".

Όχι, δεν ήταν μια αμήχανη απάντηση, δεν του ξέφυγε, ούτε προσπάθησε ο ίδιος να ξεφύγει με αυτή την απάντηση από το ερώτημα.

Ήταν μια γρήγορη αντίδραση και απάντηση έτοιμη, βγαλμένη από μια κυνική λογική που διαπερνά το σύνολο της κυβέρνησης.

Ανάλογο ρεφλέξ έδειξε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος σε παρόμοια ερώτηση: «Καπιταλισμό έχουμε, δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία» είπε για τα μαγαζιά που θα κλείσουν ή ήδη έκλεισαν.

Την ίδια απάντηση έδωσε και πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε ερώτηση γιατί πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 20%:

"Καμία μείωση μισθών δεν ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα προστασίας της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, διότι η ύφεση θα προκαλούσε μαζικές απολύσεις. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός... Ευτυχώς έχουμε καπιταλισμό και, ναι, σε αυτό το σύστημα υπάρχουν και μειώσεις μισθών".

Η αποθέωση της ίδιας λογικής ανακοινώθηκε με τη μορφή δήθεν σοβαρής και ρηξικέλευθης πρότασης από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Ο υπουργός που υπονομεύει μεθοδικά και συστηματικά μισθούς, συλλογικές συμβάσειες, ωράρια εργασίας, δικαιώματα εργαζομένων, δίνοντας απλόχερα και με πρόσχημα την κρίση όλα τα νομοθετικά εργαλεία στους εργοδότες, ακόμα και όσα δεν έδωσε το ΔΝΤ και ο Τόμσεν την περίοδο των διπλών Μνημονίων, χτύπησε τους πλέον αδύναμους αφαιρώντας πόρους και πραγματική στήριξη.

Μειώνοντας τις εργοδοτικές επιβαρύνσεις, έκοψε ρευστό και ζωντανό χρήμα που μέσω των εισφορών έμπαινε ανελλιπώς κάθε μήνα στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Έτσι, ο μοναδικός δημόσιος φορέας απασχόλησης και στήριξης των ανέργων καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κρίση, όχι μόνο με μειωμένο προϋπολογισμό για το 2020 σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με πολύ λιγότερους πόρους τα επόμενα χρόνια.

Στην εκκίνηση μιας νέας, πρωτόγνωρης σε βάθος οικονομικής κρίσης και δραματικής νέας αύξησης της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας αφήνει κυριολεκτικά τον κόσμο και τους πλέον αδύναμους στην τύχη τους.

Καπιταλισμό άλλωστε έχουμε... και όσοι ζήσουν, έζησαν!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL