Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ο Μητσοτάκης καθυστερεί το δικό του Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης καθυστερεί το δικό του Μνημόνιο

Εμμονικοί ή άχρηστοι; Πιθανότατα και τα δύο. Αναφερόμαστε στους κυβερνώντες, οι οποίοι έχουν -κατά το κοινόν λεγόμενο- καβαλήσει το καλάμι επειδή η Ελλάδα σε επίπεδο εξάπλωσης της πανδημίας ακολούθησε το στατιστικό μοτίβο των βαλκανικών της γειτόνων.

Ας εστιάσουμε όμως στα μεγάλα, τα κεντρικά, τα κρίσιμα. Η κυβέρνηση έχει για υπουργό Οικονομικών τον κατά τα άλλα συμπαθή καθηγητή Χρηματοοικονομικής Χρήστο Σταϊκούρα, που δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε κατά προσέγγιση πόση θα είναι η ύφεση με βάση συγκεκριμένα δεδομένα και μελέτες. Έτσι, η κυβέρνηση δημιουργεί τρομερή ανησυχία στην κοινωνία και την αγορά για το τι μέλλει γενέσθαι στα πεδία των βασικών οικονομικών μεγεθών και της ανεργίας.

Καταστροφή θα έρθει - ήταν προδιαγεγραμμένη η καθοδική πορεία πριν ακόμα «σκάσει» ο κορωνοϊός. Πρώτος απ’ όλους το γνώριζε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και η ολιγωρία του, αποτέλεσμα μιας βλακώδους βεβαιότητας και ματαιοδοξίας, τον καθιστά σήμερα έναν τρομακτικά επικίνδυνο πρωθυπουργό, τον πιο ναΐφ επικεφαλής κυβέρνησης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα.

Η οικονομική διαχείριση είναι όμως μόνο μία πτυχή τού όλους προβλήματος. Η οικονομία παράγει πολιτικές τάσεις και εξελίξεις. Γι’ αυτό και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό δείχνουν την τακτική και την κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Το τελευταίο διάστημα συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη τον προέτρεπαν να πάει σε πρόωρες εκλογές ώστε «να μην έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου», να «κάνει ό,τι έκανε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του ’15» και να «τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ». Υπήρχαν άλλοι συνεργάτες του που έλεγαν τα αντίθετα, ίσως με πιο λογικά επιχειρήματα. Και ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ανακοινώσει ένα εξαιρετικά ανεπαρκές πακέτο μέτρων, που απλά θα εξυπηρετήσει το κομπραδόρικο κεφάλαιο που εκπροσωπεί ο ίδιος. Θέλουν τον ΣΕΒ να αλωνίζει σε ένα πεδίο με αφανισμένους τους μικρομεσαίους, οι εργαζόμενοι να αποδέχονται δουλειές ακόμα και με άθλιους όρους και οι συνταξιούχοι να μην ασχολούνται με τις συντάξεις τους, αλλά να κάνουν τον σταυρό τους που δεν πέθαναν από την πανδημία.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε, λοιπόν, απλά να καθυστερήσει ένα νέο Μνημόνιο, στο οποίο οδήγησε την Ελλάδα με την εγκληματική του εμμονή ενάντια στη λήψη οικονομικών μέτρων. Εκλογές, λοιπόν, άμεσα, δεν προβλέπονται. Η λήψη σχετικών αποφάσεων μετατίθεται για αργότερα, για όταν θα αποφασίσει να δώσει τη βόμβα στα χέρια μιας άλλης παράταξης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL