Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κυβερνητικό αλαλούμ και επικίνδυνη ανευθυνότητα σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό αλαλούμ και επικίνδυνη ανευθυνότητα σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα

Αντί για στρατηγική και σχέδιο για τα ελληνοτουρκικά αποδεικνύει καθημερινά την ανεπάρκειά της την οποία επιχειρεί να κρύψει με σπασμωδικές και αντικρουόμενες κινήσεις, κάτι που την καθιστά άκρως επικίνδυνη.

Η είδηση ότι η Τουρκία έχει προσχωρήσει σε ελληνικό έδαφος έγινε γνωστή από ξένα μέσα ενημέρωσης.Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, σε ερώτηση δημοσιογράφου την Τετάρτη στην ΕΡΑ υποστηρίζει πως "μπορούν να γίνουν μετρήσεις", "υπάρχει ένα ζήτημα αμισφήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας αλλαγών της κοίτης του ποταμού", "δεν μ' αρέσει να δημουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες", "μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα" είπε μεταξύ άλλων.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα στην Τουρκία όπως μας ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σήμερα Σάββατο το υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει το υπουργείο του και μιλά για fake news ακραίων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, Σάββατο μεσημέρι, ο Νίκος Δένδιας στοχοποιείται από την Ομάδα Αλήθειας της Ν.Δ.

Ωστόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σημερινή ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις με την ανακοίνωση του να καταλήγει πως « Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Γιατί προχώρησε σε διάβημα το ελληνικό Υπέξ;

Σε διάβημα προς την Τουρκία έχει προχωρήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ με αφορμή με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου στο νότιο κομμάτι του και τη δημιουργία έλους το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας μια νησίδα.

Όπως σημειώνεται στο kathimerini.gr τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει ελληνική περιοχή, η οποία φθάνει περίπου τα 16 στρέμματα.

Σύμφωνα μετο ίδιο δημοσίευμα τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γειτονικής χώρας βρίσκονται, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Το τουρκικό Υπεξ ζητά την σύγκληση τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος

"Δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926" ισχυρίζεται η Άγκυρα, επικαλούμενη "φυσικούς και τεχνητούς παράγοντες".

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητεί τη σύγκληση τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος.

Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ - Επικίνδυνη η κυβέρνηση για τα εθνικά μας θέματα

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο μέσω του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα και των τομεαρχών Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κοινή δήλωση των τομεαρχών Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Κατρούγκαλου ζητούσαν από την κυβέρνηση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στον Έβρο ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας «πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα» τονίζει σε σκληρή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χρεώνει έλλειμμα στρατηγικής στην κυβέρνηση έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων.

«Όταν δε, μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για ανευθυνότητα της κυβέρνησης που εκθέτει τη χώρα κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας Π. Ρήγας

"Με αίσθηση ευθύνης είχα αναφερθεί στα γεγονότα στον Έβρο και ζητούσα ενημέρωση υπεύθυνη από την ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως παρακολουθούμε να συνεχίζεται τις τελευταίες ώρες μια ανεύθυνη αντιμετώπιση από τη Ν.Δ. Η πολιτική ηγεσία είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνη για τα όσα συμβαίνουν."

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση

Σε τρία κρίσιμα ερωτήματα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε νέα του ανακοίνωση μετά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της κυβέρνησης

1. Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;

2. Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι «δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα»;

3. Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες (Video)

Ν. Δένδιας: Παρατηρήθηκε κινητικότητα στον Έβρο - Διαψεύδει κατάληψη ελληνικού εδάφους (Video)

Άγκυρα προς Αθήνα: Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα στον Έβρο

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα ζητήματα από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα

Κατρούγκαλος - Δρίτσας: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα κόμματα για αυθαίρετες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL