Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Ελλάδα, η χώρα του τραπεζοκαθίσματος, της ξαπλώστρας και της ανεμογεννήτριας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Ελλάδα, η χώρα του τραπεζοκαθίσματος, της ξαπλώστρας και της ανεμογεννήτριας

Δεν φτάνει που θα γίνει του τραπεζοκαθίσματος στα αστικά κέντρα και της ξαπλώστρας στις παραλίες, έχουμε και τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν εσχάτως, συνοδεία των ΜΑΤ, σαν μανιτάρια σε κάθε βουνοκορφή της χώρας. Και κάπως έτσι γιορτάσαμε χθες την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και κάπως έτσι γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Σε μια χώρα που η κυβέρνηση νομοθετεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Σε μια χώρα που θυσιάζει τον φυσικό πλούτο και τον δημόσιο χώρο στον βωμό τής επιχειρηματικότητας και του κέρδους.

Όπως πολύ ορθά επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόσφατος αντι-περιβαλλοντικός νόμος απέδειξε ότι το περιβάλλον είναι στόχος και εμπόδιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που επέλεξε να κάνει την κρίση ευκαιρία για να αποδομήσει σημαντικά εργαλεία άσκησης πολιτικής για το περιβάλλον.

Ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη, που χαρακτηρίστηκε ως ταφόπλακα για το περιβάλλον, εκτός όλων των άλλων, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην ανεξέλεγκτη επέκταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αδιαφορώντας πλήρως για τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών που, αν δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των επενδυτών, θα πείθονται από τα γκλοπ και τα δακρυγόνα του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Όπως, καλή ώρα, στην Τήνο. Εκεί που όσο κρατούσε η καραντίνα τα συνεργεία του επενδυτή ρήμαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους ώστε να στηθούν οι ανεμογεννήτριες. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, τρομακτικές. Βουνοκορφές κομμένες στη μέση, εκσκαφές, επιχώσεις, τεράστια πρανή, αμέτρητοι τόνοι από αδρανή υλικά αραδιασμένα παντού, δαιδαλώδες οδικό δίκτυο σε απάτητες πλαγιές και κορυφογραμμές, πάσης φύσεως πλαστικά και μεταλλικά σκουπίδια, τερατώδεις ανεμογεννήτριες και πυλώνες που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο.

Κι όταν οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το τρομακτικό αυτό θέαμα και αποφάσισαν να αντιδράσουν, το μακρύ χέρι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έφτασε μέχρι την Τήνο.

Και να ήταν μόνο η Τήνος; Τα ίδια στην Κρήτη, τα ίδια και χειρότερα στα Ακαρνανικά Όρη. Τα ίδια ετοιμάζουν και για την Πίνδο. Αιολικά πάρκα παντού και άγρια καταστολή για τους κατοίκους που αντιδρούν.

Επιχειρηματικότητα και ΜΑΤ χέρι - χέρι σε μια χώρα που ο φυσικός πλούτος μετατρέπεται σε πλούτο των επενδυτών και οι μπουλντόζες θα περνούν πάνω από τα ανοιγμένα κεφάλια όσων αντιδρούν και αντιστέκονται. Αυτή είναι η περίφημη ανάπτυξη που υπόσχονταν. Για να φέρουν αυτή την ανάπτυξη τους ψήφισαν. Αλλά αυτή τους την ανάπτυξη θα την πληρώσουμε όλοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL