Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Πανδηmedia
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανδηmedia

Του Σχολιαστικού

Αν σήμερα είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς με τις ίδιες συνθήκες, θα βλέπαμε στα κανάλια μια χώρα που υποφέρει μετά την έξοδο από την καραντίνα.

Θα βλέπαμε ανθρώπους να εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το πώς θα πάνε τα πράγματα από δω και μπρος και για το τι θα γίνει με τη δουλειά τους και το μαγαζί τους.

Θα βλέπαμε τον κόσμο που στριμώχνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις εισόδους του ΙΚΑ και της ΔΕΗ.

Θα βλέπαμε ρεπορτάζ για το πώς ακριβώς είναι η κατάσταση στα σχολεία και πώς τηρούνται στην πραγματικότητα τα μέτρα και πόσο παράλογη ήταν η απόφαση της υπουργού.

Θα βλέπαμε ανθρώπους που δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν καθόλου τους επόμενους μήνες και θα μας διάβαζαν τα απελπισμένα και οργισμένα γράμματά τους στον πρωθυπουργό.

Και φυσικά ρεπορτάζ για τα νοσοκομεία, τις ελλείψεις, το στρίμωγμα του κόσμου στις εφημερίες, την επάρκεια μέσων προστασίας κ.λπ., κ.λπ.

Και τον Υποφάντη να τρέχει να ζητάει από τα ΑΤΜ 1 εκατομμύριο δάνειο που έχει ο πρωθυπουργός στο πόθεν έσχες του.

Πράγματα δηλαδή που είχαμε δει από τα κανάλια, σ’ αυτήν την πυκνότητα, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, και μάλιστα σε μέρες πολύ πιο κανονικές από αυτές που διανύουμε τώρα.

Τώρα η κατάσταση που αποτυπώνεται στα δελτία είναι πολύ πιο ομαλή. Οι πάντες δείχνουν ευχαριστημένοι.

Και το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι πόση απόσταση θα έχουν οι ξαπλώστρες και γιατί δεν θα επιτρέπεται η μουσική στα μπιτσόμπαρα.

Οι δε υπουργοί είναι ελεύθεροι να αναπτύσσουν τις απόψεις τους και να μονολογούν χωρίς να τους πιέζει και να τους ενοχλεί κανείς. Ακόμα και να μαζεύουν τις χοντράδες τους.

Αυτή η αίσθηση κανονικότητας είναι το μεγάλο ατού τής κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και είναι αυτό που τον βοηθάει, την ώρα που οι υπουργοί του κάνουν τη μία χοντράδα πάνω στην άλλη, ο ίδιος να εμφανίζεται τόσο μπροστά στις δημοσκοπήσεις και τόσο κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Σημασία έχει πώς συντίθεται το αφήγημα: στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, αν δύο υπουργοί έκαναν λάθος σε διάστημα ενός μήνα, το αφήγημα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση ακατάλληλων.

Στην περίπτωση της Ν.Δ., αν πέντε υπουργοί κάνουν από μία χοντράδα ο καθένας μέσα σε μία εβδομάδα, δεν υπάρχει αφήγημα, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τώρα λοιπόν το αφήγημα είναι κανονικότητα και εμπιστοσύνη. Παλιότερα το αφήγημα ήταν ότι η χώρα βουλιάζει και μας κυβερνούν ακατέργαστοι κατσαπλιάδες.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ισχυρά ΜΜΕ και η Ν.Δ. ανήκουν στο ίδιο σύστημα.

Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει πολιτική ισχύ για τη Ν.Δ. και χρήμα για τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Θυμίζουμε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στα ΜΜΕ για τον κορωνοϊό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πού και πώς μοιράστηκαν. Πράγμα που είναι ανήκουστο ακόμα και για τα ελληνικά επίπεδα διαφάνειας και νομιμότητας.

Οι φορείς τής κυβέρνησης δαπανούν τεράστια ποσά για «την προβολή τού έργου τους», δηλαδή για άχρηστες διαφημίσεις. Ενώ κάτω από το τραπέζι κλείνουν οι δουλειές των επιχειρηματιών που διαθέτουν ΜΜΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. έχει κάνει συστηματική δουλειά στα ΜΜΕ και έχει τακτοποιήσει εκατοντάδες ανθρώπους που της κάνουν τη δουλειά από διάφορες θέσεις.

Δεν είναι καν ρεαλιστικό λοιπόν να πιστεύει κάποιος ότι θα μπορούσαν αυτά τα κανάλια να παίζουν 50% - 50% την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ακόμα κι αν ως διά μαγείας σταματούσαν να πετάνε λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έκαναν ποτέ κριτική στην κυβέρνηση.

Ούτε θα άγγιζαν θέματα που θα μπορούσαν να θίξουν την κυβέρνηση. Γιατί έτσι θα έθιγαν τα ίδια τους τα συμφέροντα.

Ακόμα και 50% - 50% να έπαιζαν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι δεν θα έβγαινε κάτι. Γιατί στο πρωτόγονο επίπεδο που διεξάγεται η πολιτική συζήτηση στα ΜΜΕ, και με την ατζέντα «Πατρίς - Θρησκεία - Έξω οι πρόσφυγες», πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σε δυσμενέστερη θέση.

Κι επίσης γιατί δεν είναι αντικειμενικοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στα κανάλια.

Και γιατί δεν υπάρχουν τα ΜΜΕ κύρους από τα οποία θα μπορούσε κανείς να αφεθεί ελεύθερος να σχηματίσει άποψη.

Αυτή τη δουλειά μπορούν να την κάνουν μόνο δημόσια κανάλια. Αλλά, σε αντίθεση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, στην Ελλάδα το κύρος τής δημόσιας τηλεόρασης είναι πιο χαμηλό από των ιδιωτικών καναλιών.

Αυτή πάνω - κάτω είναι η κατάσταση. Δουλειά τής αντιπολίτευσης είναι να βρει πώς θα αποδομήσει αποτελεσματικά την κυβέρνηση και πώς θα φτάσει το δικό της μήνυμα στον κόσμο.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL