Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θύμα της... επιτελικής ασχετοσύνης η ΕΡΑ ΣΠΟΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θύμα της... επιτελικής ασχετοσύνης η ΕΡΑ ΣΠΟΡ

Του Γιάννη Τζούστα*

Μνημείο ασυναρτησίας, αντιφάσεων και... επιτελικής ασχετοσύνης αποτελεί το περιβόητο και βαρύγδουπο «Επιχειρησιακό και Στρατηγικό Σχέδιο 2020-2024» όσον αφορά την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Το σχέδιο, που έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, κ.ά.) για το σύνολο των ρυθμίσεων που προβλέπει, επιφυλάσσει μια ιδιαίτερα υποτιμητική, αν όχι προσβλητική, μεταχείριση για την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, που αποτελεί το πιο δημοφιλές ραδιόφωνο της ΕΡΤ και έχει καταγράψει, παρά τις όποιες αδυναμίες της, αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της αθλητικής ενημέρωσης.

Οι «άριστοι» όμως που διαχειρίζονται τις τύχες της ΕΡΤ αποφάσισαν ότι ο αθλητισμός, ένα από τα πλεονεκτήματα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο πεδίο του ανταγωνισμού, δεν «παίζει μπάλα» στο πεδίο της ενημέρωσης και αποφάσισαν να εντάξουν, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, τους αθλητικούς συντάκτες στη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος! Αποφάσισαν δηλαδή να μετατρέψουν τους αθλητικούς δημοσιογράφους σε «διασκεδαστές» όπως ακούγεται μεταξύ των εργαζομένων στους διαδρόμους του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.

Ρεσιτάλ ασυναρτησίας

Το μέγεθος της ασυναρτησίας των επιλογών της διοίκησης της ΕΡΤ καταδεικνύεται από τη σύγκριση δύο σημείων από το ίδιο το επιχειρησιακό σχέδιο. Από τη μια, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ προσδιορίζεται ως «αθλητικός σταθμός με τακτικές ειδήσεις και κάλυψη της αθλητικής επικαιρότητας για όλα τα σπορ από την Ελλάδα και το εξωτερικό» (σελ. 14), ενώ, από την άλλη, εντάσσεται στη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος, που «συγκεντρώνει όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με την παραγωγή περιεχομένου που δεν σχετίζεται με την ειδησεογραφία και επικαιρότητα, όπως είναι εκπομπές ρεαλισμού, πολιτισμού, η ψυχαγωγία και η μυθοπλασία, για όλα τα μέσα της ΕΡΤ»!!! (σελ.19).

Το ρεσιτάλ ασχετοσύνης όμως της... επιτελικής διοίκησης έχει και συνέχεια, καθώς στο ίδιο σχέδιο διαβάζουμε (σελ. 29) ότι: «Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, εντασσόμενη πλέον σε μια ενιαία αθλητική διεύθυνση, θα εμπλουτιστεί και με εκπομπές πέραν του ποδοσφαίρου», τη στιγμή που η ΕΡΑ ΣΠΟΡ μεταδίδει εδώ και χρόνια εκπομπές για όλα τα σπορ. Μόνο κάποιος που δεν έχει ακούσει ούτε μια φορά στη ζωή του το συγκεκριμένο ραδιόφωνο θα έγραφε μια τόσο μνημειώδη κοτσάνα για έναν σταθμό που έχει ειδικές εκπομπές για το μπάσκετ, για τα Ολυμπιακά αθλήματα, ακόμη και για τον αθλητικό τουρισμό. Φαίνεται όμως ότι το δίδυμο Ζούλα - Γαμπρίτσου αγνοεί ακόμη και το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών σταθμών των οποίων προΐστανται.

Όλα αυτά, στο φως της κατάργησης της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας, μόνο ευοίωνα δεν είναι για την τύχη των ραδιοφώνων της ΕΡΤ και για το μέλλον των εργαζομένων τους, ειδικά στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Πολύ περισσότερο που, όπως ακούγεται στην Αγία Παρασκευή, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος θα τοποθετηθεί ένας οικονομικός διευθυντής της ΕΡΤ (!) προκειμένου να εξοφληθεί ένα από τα πολλά κομματικά γραμμάτια της Νέας Δημοκρατίας...

ΥΓ.: Αν όμως σε κάτι είναι μάστορες οι «άριστοι», είναι στον σχεδιασμό για την αύξηση των αποδοχών των δικών τους παιδιών. Όπως μας πληροφορεί το επιχειρησιακό σχέδιο, «η εταιρεία προσφέρει μεικτές αποδοχές αντίστοιχες με την υπόλοιπη ελληνική αγορά μόνο στο εξειδικευμένο και το υποστηρικτικό της προσωπικό. Αντίθετα, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης (μεσαία, ανώτερη και ανώτατη) η ΕΡΤ προσφέρει αισθητά χαμηλότερες αποδοχές στους εργαζομένους της σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά» Το πιάσαμε το υπονοούμενο...

* Ο Γιάννης Τζούστας είναι παλιός συνεργάτης της ΕΡΑ ΣΠΟΡ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL