Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κι όμως, η Καρλσρούη έχει δίκιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κι όμως, η Καρλσρούη έχει δίκιο

Καρλσρούη: γερμανική πόλη του κρατιδίου Βάδης - Βυρτεμβέργης, στα νότια σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία. Έχει λιγότερους από 300.000 κατοίκους, αλλά είναι πανευρωπαϊκά γνωστή ως έδρα των δύο ανώτατων γερμανικών δικαστηρίων: του Ακυρωτικού (αντίστοιχου με τον δικό μας Άρειο Πάγο) και του Συνταγματικού (αντίστοιχου με το ΣτΕ). Στην πολιτική και δημοσιογραφική αργκό η Καρλσρούη έχει εξελιχθεί σε συνεκδοχή του δεύτερου δικαστηρίου και, κατ’ επέκταση, ένα είδος προπύργιου της γερμανικής κυριαρχίας στα θέματα δικαιοδοσίας. Κατά κάποιον τρόπο στην Καρλσρούη συγκρούονται τακτικά ο γερμανικός δικαιοδοτικός και οικονομικός εθνικισμός με τον γερμανικό φεντεραλισμό, όποιον και όσον υπάρχει.

Στο ανώτατο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσφεύγει κάθε φορά που προκύπτουν μείζονα ζητήματα κρατικής κυριαρχίας εκείνο το τμήμα της γερμανικής ελίτ που αντιμετωπίζει την Ε.Ε. περίπου όπως την αντιμετώπιζαν οι Βρετανοί πριν κάνουν το άλμα της αποχώρησης: ως πίσω αυλή τους, ως αγορά, ως σούπερ μάρκετ, ως αποθήκη, ως μηχανή παραγωγής πλεονασμάτων. Δεν πρόκειται για γνήσιους «ευρωσκεπτικιστές», οπαδούς μιας περίκλειστης, αυτάρκους και απόλυτα προστατευτικής Γερμανίας. Περισσότερο εμφορούνται από μια νεοαποικιακρατική, κρυφοϊμπεριαλιστικη και α λα καρτ αντίληψη περί ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που πρέπει να εξελίσσεται «τόσο όσο». Όπου μέτρο του «όσο» είναι τα παγκόσμια γερμανικά συμφέροντα.

Γι’ αυτό και τούτο το τμήμα της γερμανικής ελίτ, που δεν είναι διόλου περιθωριακό και γραφικό, αφού περιλαμβάνει βιομηχάνους, τραπεζίτες, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κορυφαίων δεξαμενών σκέψης, μετά την πτώση του Τείχους και την ενοποίηση επέτρεψε στην ηγεσία της χώρας να «παρασυρθεί» από τον ενθουσιώδη γαλλικό φεντεραλισμό για την Ευρωζώνη, στην πραγματικότητα απλώς και μόνο για να χτιστεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της ίδιας της Γερμανίας.

Κορυφαία επιτεύγματα της γερμανικής στρατηγικής είναι ο τρόπος που συγκροτήθηκε η νομισματική ένωση, με πυρήνα ένα ευρώ που είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του παραμένει ένα μεταμφιεσμένο μάρκο και ο τρόπος που συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως ανεξάρτητη, υπεράνω ελέγχου και λογοδοσίας στα κατά τεκμήριο αντιπροσωπευτικά όργανα της Ε.Ε. Μια ΕΚΤ εδραιωμένη στον μονεταριστικό δογματισμό που διέπει τη γερμανική κεντρική τράπεζα, τη Bundesbank, τυφλά προσηλωμένη στην πάση θυσία «σταθερότητα των τιμών», στον μέχρι... θανάτου πληθωρισμό του 2%, που έχει γίνει και παγκόσμια νομισματική σταθερά.

Έτσι, οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές, όπως και όλοι όσοι τα δέκα χρόνια από τη χρηματοπιστωτική κρίση υποδαυλίζουν το δικαιοδοτικό αντάρτικο κατά της ΕΚΤ για τους νομισματικούς «εξτρεμισμούς» της (συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, που συμπυκνώνει θαυμάσια την αντιφατική γερμανική στρατηγική για την Ευρωζώνη), ανακαλύπτουν ότι έχουν πέσει θύματα της τεράστιας επιτυχίας τους να χτίσουν μια ΕΚΤ όπως ακριβώς την είχαν φανταστεί, εξοπλισμένη με εξουσίες και ελευθερίες που σήμερα τους φαίνονται ενοχλητικές.

Επί της ουσίας, οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές έχουν δίκιο. Είναι καλό πράγμα το QE; Είναι καλό που η ΕΚΤ αποφάσισε να ταΐσει με τρισεκατομμύρια φθηνής ρευστότητας τις τράπεζες και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απλώς για να καλύψουν τις τρύπες τους και να απαλλαγούν από τους σκελετούς στις ντουλάπες τους; Είναι ανεκτό ότι η ΕΚΤ δεν λογοδοτεί σε κανέναν για το γεγονός ότι τελικά η ποσοτική χαλάρωση αποδείχθηκε τεράστιο φιάσκο, με ελάχιστη θετική επίδραση στην πραγματική οικονομία; Ήταν νόμιμο και δημοκρατικό που επί μια πενταετία αποκλείονταν τιμωρητικά τα ελληνικά ομόλογα από τις αγορές; Ήταν νόμιμο που η «ανεξάρτητη» ΕΚΤ με την «ανεξάρτητη» ΤτΕ εξώθησαν την Ελλάδα στα capital controls; Είναι ηθικά και πολιτικά ανεκτό ένα μη αιρετό όργανο, που στην πραγματικότητα δεν λογοδοτεί ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως ψευδώς ή αφελώς ισχυρίζεται η Λαγκάρντ, ένα όργανο που μοιράζει χρήμα με όρους ισχύος, καθιστώντας τους πλούσιους πλουσιότερους, να υποκαθιστά και να συγκαλύπτει την άρνηση των πολιτικών ηγετών της Ευρωζώνης -και στην πραγματικότητα της ίδιας της γερμανικής ηγεσίας- να αποκτήσουν κοινό προϋπολογισμό, κοινό χρέος, κοινό τραπεζικό σύστημα, κοινά πλεονάσματα, κοινές πολιτικές ακόμη και για τη διαχείριση της πανδημίας που απειλεί να τους διαλύσει;

Αν μη τι άλλο, οφείλουμε στην Καρλσρούη την αποκάλυψη της υποκρισίας και της πολιτικής απάτης στην οποία στηρίζεται η νομισματική ένωση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL