Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στα Ψιλα / Ο ευρωπαϊκός αντικομμουνισμός της 9ης Μαΐου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα Ψιλα / Ο ευρωπαϊκός αντικομμουνισμός της 9ης Μαΐου

Η επέτειος των 75 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη είναι ένα ορόσημο μνήμης και τιμής για τις θυσίες όλων όσων αγωνίστηκαν κατά της λαίλαπας του ναζισμού και μια ευκαιρία να τονιστούν οι κίνδυνοι που ενέχουν ο ιστορικός αναθεωρητισμός και η αναβίωση της ναζιστικής ιδεολογίας στη σύγχρονη εποχή.

Ένας αναθεωρητισμός βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση των κυρίαρχων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, εκτός από την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου σε «Μέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του σταλινισμού», εδώ και χρόνια επιχειρεί να επιβάλει την αντικατάσταση της 9ης του Μάη από μέρα εορτασμού της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε «Ημέρα της Ευρώπης».

Μια επιχείρηση επίμονη και πολυδάπανη, καθώς η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της δράσεις και προγράμματα όπως συμβαίνει με το «Σπίτι της Ιστορίας» ή το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε σχολεία, μαθητές, Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.

Παράλληλα, ο ιστορικός αναθεωρητισμός χαρακτηρίζεται από την απόπειρα εξίσωσης της φασιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης ως δύο “συνυπεύθυνων” της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με στόχο όχι μόνο το παρελθόν, αλλά κυρίως το μέλλον, οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης επιχειρούν τις τελευταίες δεκαετίες να αποχαρακτηρίσουν την αντιφασιστική νίκη της 9η Μαΐου και την καταλυτική συμβολή του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του ναζισμού ανασύροντας από τη γραφειοκρατική λήθη του 1950 τη διακήρυξη για τη δημιουργία μιας “ευρωπαϊκής ομοσπονδίας” βασισμένης σε έναν χαλύβδινο γαλλογερμανικό άξονα από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν. Έναν οικονομικό και πολιτικό άξονα που θα ήταν έτοιμος να αποτρέψει τον κομμουνιστικό κίνδυνο στη δυτική Ευρώπη.

Το εγχείρημα αυτό της Ε.Ε. είναι γεγονός ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες όπου τα τελευταία ο ιστορικός αναθεωρητισμός εμφανίζεται στην πλέον αποκρουστική του μορφή με τη νομιμοποίηση ναζιστικών συμβόλων και νεοναζιστικών πολιτικών σχηματισμών και παράλληλες διώξεις κομμουνιστικών κομμάτων.

Στις χώρες της Βαλτικής, για παράδειγμα, τα συντηρητικά κόμματα συγκυβερνούν με νοσταλγούς του φασισμού, ενώ τα Κ.Κ. είναι παράνομα, τα κομμουνιστικά σύμβολα έχουν ποινικοποιηθεί και η κομμουνιστική πολιτική δράση συνιστά ποινικό αδίκημα, ενώ την 9η Μαΐου γιορτάζεται η “Ημέρα της Ευρώπης” ως επίσημη αργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL